Συντομα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟ ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ

Υβριδική μονάδα ηλιακής ενέργειας

Για να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη είναι μία από τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής, η αμερικανική εταιρεία Xcel Energy αποφάσισε να δοκιμάσει στην πράξη τη μετατροπή των θερμοηλεκτρικών της μονάδων σε υβριδικά εργοστάσια τα οποία, εκτός από ορυκτά καύσιμα, θα χρησιμοποιούν και την ηλιακή ενέργεια. Μάλιστα, η πρώτη υβριδική μονάδα της εταιρείας λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στο Κολοράντο. Διαθέτοντας εκατοντάδες παραβολικούς καθρέφτες οι οποίοι εστιάζουν τις ακτίνες του ήλιου για να θερμάνουν νερό, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες η συγκεκριμένη εγκατάσταση μπορεί πλέον να παράγει ρεύμα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Αν η πιλοτική δοκιμή ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, η Xcel Energy σχεδιάζει να εφαρμόσει την ίδια τεχνολογία και στα υπόλοιπα εργοστάσιά της.

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Θερμογραφία μιας πόλης

Πώς θα μπορούσαν οι δημοτικές υπηρεσίες μιας πόλης να πείσουν τους κατοίκους τους για το πόσο σημαντικό είναι να μονώσουν τις κατοικίες τους; Φωτογραφίζοντας τα κτίρια με τέτοιο τρόπο ώστε να δείξουν ποια από αυτά παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες: η τεχνική αυτή ονομάζεται θερμική απεικόνιση ή θερμογραφία και έχει ως συνέπεια οι οικοδομές με ελλιπή μόνωση να εμφανίζονται με πιο ανοιχτά χρώματα από τις υπόλοιπες. Ετσι, οι τοπικοί άρχοντες της Αμβέρσας αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να «σαρώσουν» από αέρος όλη την περιοχή. Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδα, στην οποία κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να διαπιστώσει με μία ματιά για ποιο λόγο η κατοικία του ξοδεύει δυσανάλογα πολύ ρεύμα και καύσιμα για να παραμένει ζεστή τον χειμώνα και δροσερή το καλοκαίρι.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑSΑ – ΜΙCRΟSΟFΤ

Εικονική βόλτα στον πλανήτη Αρη

Η Microsoft, σε συνεργασία με τη ΝΑSΑ, σάς δίνουν τη δυνατότητα να περιπλανηθείτε στον Αρη και να θαυμάσετε τα όρη και τους κρατήρες του μέσα από εικόνες τόσο υψηλής ανάλυσης, που μέχρι σήμερα μόνον οι επιστήμονες είχαν στη διάθεσή τους. Αρκεί να επισκεφθείτε τη διεύθυνση www. worldwidetelescope. org, δηλαδή το «εικονικό» τηλεσκόπιο που έχει αναπτύξει η αμερικανική εταιρεία εδώ και δύο χρόνια, με σκοπό την εξερεύνηση του Σύμπαντος μέσα από την οθόνη του PC. Η virtual περιήγηση στον Αρη αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο απόκτημα του WorldWide Telescope και, για να γίνει πραγματικότητα, οι ειδικοί της ΝΑSΑ χρειάστηκαν τρία χρόνια και περισσότερους από εκατό υπολογιστές. Το αποτέλεσμα είναι ένας λεπτομερής τρισδιάστατος ψηφιακός χάρτης ο οποίος προήλθε από τη σύνθεση χιλιάδων φωτογραφιών από αρκετές αποστολές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή