ΚΟΣΜΟΣ

Βιντεοπροτζέκτορας… παλάμης

Δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη μιας συσκευής που θα προσφέρει τη δυνατότητα πραγματοποίησης παρουσιάσεων ή άλλων προβολών σε οποιονδήποτε χώρο, ενώ παράλληλα θα μεταφέρεται εύκολα, η Samsung κυκλοφόρησε πρόσφατα τον pico βιντεοπροτζέκτορα SP-H03, τεχνολογίας LED, ο οποίος είναι συνώνυμο της φορητότητας. Κατ’ αρχάς γιατί ο συγκεκριμένος βιντεοπροβολέας ζυγίζει ελάχιστα, αφού το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 210 γραμμάρια. Και κατά δεύτερον, επειδή οι διαστάσεις του (6,35 x 3,81 x 6,35 εκατοστά) δεν είναι μεγαλύτερες από αυτές ενός «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου, ώστε κυριολεκτικά να χωράει στην τσέπη.

Εξάλλου, ο SP-H03 μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάει ο χρήστης καμία άλλη συσκευή μαζί του· ο SP-H03 διαθέτει ενσωματωμένη μνήμη 1 Gigabyte, στην οποία μπορούν να αποθηκευθούν απευθείας όλα τα έγγραφα, τα βίντεο ή οι φωτογραφίες που προορίζονται για προβολή. Για τον ίδιο λόγο, η συσκευή είναι εξοπλισμένη και με εσωτερικό ηχείο, ισχύος 1 Watt. Ετσι, χάρη στο λογισμικό που είναι εγκατεστημένο στον προτζέκτορα, μπορεί να αναπαράγει διάφορα είδη αρχείων κειμένου (όπως PDF ή αρχεία Word), αλλά και δεκάδες τύπους από αρχεία multimedia. Για ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία, μάλιστα, για την ηλεκτροδότησή του δεν είναι καν απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι θύρες εξόδου ή το καλώδιο προέκτασης, αφού ο προβολέας μπορεί να πάρει ρεύμα από την εσωτερική αποσπώμενη μπαταρία του, η οποία στη ρύθμιση Eco Mode διαρκεί έως και δύο ώρες.

Οχι ότι ο SP-H03 δεν δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης άλλων περιφερειακών συσκευών – όπως επιτραπέζιων υπολογιστών, netbooks, βιντεοκαμερών, φωτογραφικών μηχανών, smartphones, αλλά και ενισχυτών. Παράλληλα, η εσωτερική μνήμη του επεκτείνεται άνετα, χρησιμοποιώντας την υποδοχή καρτών MicroSD που διαθέτει (για κάρτες έως και 16 Gigabyte) ή τη θύρα USB για την προσθήκη εξωτερικών αποθηκευτικών μέσων.

Σε κάθε περίπτωση, το προϊόν της Samsung εξασφαλίζει δυναμικές παρουσιάσεις χάρη στην καλύτερη φωτεινότητα που διαθέτει, στα 30-ANSI Lumens, ανάμεσα στους pico projectors. H συσκευή αποδίδει αρκετά καλής ποιότητας και ευκρίνειας εικόνες (ανάλυσης 854 x 480 pixel) σε οθόνες από 9 έως 80 ίντσες, είτε πρόκειται για οικιακή χρήση είτε για εταιρική. Ετσι κι αλλιώς, η ανάγκη των σύγχρονων εταιρειών για φορητούς βιντεοπροβολείς μικρού μεγέθους έχουν πολλαπλασιαστεί.