Γιατί ο Σαρκοζί διαλύει τους καταυλισμούς Ρομά

Γιατί ο Σαρκοζί διαλύει τους καταυλισμούς Ρομά

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η πρώτη πτήση επαναπατρισμού Ρουμάνων Ρομά από τη Γαλλία, με τον πρόεδρο Σαρκοζί να σκοπεύει να τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε στα τέλη Ιουλίου για συστηματική εκκένωση των παράνομων καταυλισμών και επαναπατρισμό των Ρουμάνων και Βουλγάρων Ρομά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ, μέσα στους ερχόμενους δύο μήνες η αστυνομία θα προχωρήσει στην εκκένωση και τη διάλυση περισσότερων των 300 παράνομων καταυλισμών, 100 από τους οποίους κατοικούνται αποκλειστικά από Ρομά. «Οι καταυλισμοί αυτοί αποτελούν πηγές διακίνησης λαθραίων εμπορευμάτων, ναρκωτικών, εκμετάλλευσης ανηλίκων για πορνεία και επαιτεία. Οσα μέλη της κοινότητας αυτής βρίσκονται παράνομα στη Γαλλία ή έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα θα σταλούν αμέσως πίσω στις χώρες καταγωγής τους», είχε πει ο υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του RΤL.

Η γαλλική κυβέρνηση, επέμεινε ο υπουργός, δεν επιθυμεί να στιγματίσει τη μειονότητα των Ρομά, αλλά απλώς να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα καταπάτησης της έννομης τάξης, που εκδηλώθηκε στα πρόσφατα βίαια επεισόδια της Γκρενόμπλ.

Στα μέσα Ιουλίου, ταραχές ξέσπασαν στην Γκρενόμπλ μετά τον θάνατο κατοίκου, που προσπαθούσε να ξεφύγει από αστυνομικό έλεγχο, αφού είχε ληστέψει καζίνο. Λίγες ημέρες αργότερα, η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στην κωμόπολη Σεν-Ενιάν της κοιλάδας της Λουάρ, μετά επίθεση ομάδας Ρομά εναντίον αστυνομικού τμήματος, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τον θάνατο νεαρού Αθίγγανου από αστυνομικά πυρά.

Ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Βιλπέν, ο Νικολά Σαρκοζί απέκτησε φήμη τιμωρού του εγκλήματος. Το 2005 είχε άλλωστε προκαλέσει αίσθηση επισκεπτόμενος υποβαθμισμένο προάστιο, τόπο βίαιων διαδηλώσεων, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές «αποβράσματα, που πρέπει να καθαρίσουν με τη μάνικα». Το επεισόδιο αυτό, όμως, ενίσχυσε τη δημοτικότητα του κ. Σαρκοζί. Σήμερα, αντιμέτωπος με επίμονα υψηλή ανεργία και υποχρεωμένος να επιβάλει σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητάς του να βουλιάζουν και εκείνα του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ενισχύονται ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά πως στη Γαλλία διαμένουν 400.000 μέλη διαφόρων κοινοτήτων με γαλλική υπηκοότητα, στους οποίους περιλαμβάνονται και 20.000 Αθίγγανοι. Η αστυνομική επιχείρηση με στόχο τους «νομάδες» στη Γαλλία δεν είναι, όμως, πρωτοφανής. Τον Οκτώβριο του 2009, 300 Ρομά απομακρύνθηκαν από τα γαλλικά ΜΑΤ από καταυλισμό στα βόρεια του Παρισιού, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ορτεφέ ανέφερε ότι πέρυσι απελάθηκαν 9.875 Ρουμάνοι και Βούλγαροι Ρομά από τη Γαλλία.

Οι δήμοι της χώρας με πληθυσμό μεγαλύτερο των 5.000 κατοίκων είναι υποχρεωμένοι διά νόμου να ορίζουν χώρους για τη φιλοξενία πληθυσμών με μη σταθερή κατοικία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, λιγότερες από τις μισές κοινότητες της Γαλλίας εφαρμόζουν τον νόμο. Ως αποτέλεσμα, πολλοί Ρομά στήνουν παράνομους καταυλισμούς, συνήθως σε βιομηχανικές ή άλλες υποβαθμισμένες περιοχές.

Οι άλλες χώρες

Οι επικρίσεις που δέχεται σήμερα η Γαλλία για τη διαχείριση του θέματος των Ρομά αφορούν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υιοθέτησαν ανάλογη αυστηρή πολιτική απέναντι στις κοινότητες Αθιγγάνων.

Ο δήμος της Κοπεγχάγης ζήτησε πρόσφατα από την κυβέρνηση της Δανίας να βοηθήσει στην απέλαση 400 Ρομά από το έδαφος της χώρας. Στο Βέλγιο, ομάδα 700 Ρομά εκδιώχθηκε από την ολλανδόφωνη Φλάνδρα και υποχρεώθηκε να δημιουργήσει καταυλισμό στη γαλλόφωνη Βαλλονία στα νότια της χώρας. Η Ιταλία, που κηρύχθηκε το 2008 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού Αθιγγάνων, για να προχωρήσει στην απέλαση χιλιάδων από αυτούς σε Ρουμανία και Βουλγαρία, συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική αυτή και σήμερα. Τέλος, η Γερμανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση απέλασης χιλιάδων παιδιών και εφήβων Ρομά στο Κόσοβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT