Ο αγώνας θα είναι μακροχρόνιος

Ο αγώνας θα είναι μακροχρόνιος

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από τις πρόσφατες τρομοκρατικές πλεκτάνες κρύβεται η ηγεσία της Αλ Κάιντα που καταδιώκεται στο Πακιστάν, αλλά είναι αποφασισμένη να ανταποδώσει τα πλήγματα όπου μπορεί, χρησιμοποιώντας ένα διάσπαρτο δίκτυο και εφαρμόζοντας νέες τακτικές, πολύ πιο δύσκολα ανιχνεύσιμες.

Τα παγιδευμένα δέματα που εστάλησαν από την Υεμένη είναι η μία όψη της παρατεινόμενης εκστρατείας της Αλ Κάιντα.

Οι επιχειρήσεις από την Υεμένη άρχισαν την ώρα που αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αγωνίζονταν να εξιχνιάσουν μια άλλη συνωμοσία της Αλ Κάιντα, με στόχο την εξαπόλυση επιθέσεων τύπου Βομβάης εναντίον ευρωπαϊκών πόλεων. Λένε ότι το σχέδιο προέβλεπε την ανάμειξη μόλις 25 τρομοκρατών, οργανωμένων σε πυρήνες και ίσως τρία έως πέντε μέλη, που θα πραγματοποιούσαν επιδρομές σε μία ή περισσότερες πόλεις στην Ευρώπη. Από τους 25 τουλάχιστον οι 10 συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν, σύμφωνα με άλλον Αμερικανό αξιωματούχο.

Παρόλο που οι επιχειρήσεις αυτές της Αλ Κάιντα είναι αυτόνομες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι το αποτέλεσμα μιας μυστικής οδηγίας του επίσης διωκόμενου Οσάμα μπιν Λάντεν προς τους οπαδούς του, με την οποία τους καλεί να αποδείξουν ότι η Αλ Κάιντα μπορεί ακόμη να κάνει ζημιά. Η οδηγία τοποθετείται χρονικά στα μέσα του 2009.

Ολα αυτά τα σχέδια και οι πρόσφατες συνωμοσίες αποτελούν δυσάρεστη υπόμνηση για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ότι ο αγώνας κατά της Αλ Κάιντα θα είναι μακροχρόνιος. Εν προκειμένω η άμυνα δεν αρκεί. Τα προερχόμενα από την Υεμένη εκρηκτικά δεν εντοπίζονται με συμβατικά μέσα ανίχνευσης, ακτίνες Χ ή εκπαιδευμένους σκύλους, άρα για να εξουδετερωθούν τα σχέδια χρειάζεται καλή πληροφόρηση, όπως στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, που ειδοποίησε τις ΗΠΑ για τα παγιδευμένα δέματα.

Ουδείς το ομολογεί δημοσίως, όμως το δίδαγμα των τελευταίων εβδομάδων είναι ότι μία από αυτές τις μέρες οι τρομοκράτες θα τα καταφέρουν. Ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει αυτή την πιθανότητα. Η σοβαρότερη βλάβη δεν θα προέλθει από την επίθεση αυτή καθεαυτήν, αλλά από την αντίδραση της κοινής γνώμης. Οι Υεμενίτες συνωμότες διέκριναν πέρυσι την αλλοφροσύνη που προκάλεσε η αποτυχημένη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος με προορισμό το Ντιτρόιτ, ανήμερα τα Χριστούγεννα. Προφανώς τώρα ελπίζουν ότι τα παγιδευμένα δέματα θα επιφέρουν αναταραχή στις ταχυμεταφορές και στις εταιρείες διαχείρισης φορτίων, πλήττοντας έτσι την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.

Η CIA καταδιώκει την Αλ Κάιντα τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η κατάσταση θυμίζει αυτό που λένε «μία σου και μία μου». Οσο οι επιθέσεις των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις περιοχές των φυλών στο Πακιστάν κλιμακώνονται, τόσο η Αλ Κάιντα αποθρασύνεται. Οπως το θέτει Αμερικανός αξιωματούχος, πρόκειται για «εχθρό που μαθαίνει γρήγορα», που αναπροσαρμόζει τα μέσα και τις τακτικές του, καθώς η Δύση μεταβάλλει την αμυντική στρατηγική της.

Για να αντιληφθεί κανείς τις τελευταίες εξελίξεις, πρέπει να ανατρέξει στις αρχές του 2008. Η CIA είχε στη διάθεσή της πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ηγεσία της Αλ Κάιντα προχωρούσε σε ανασύνταξη των δυνάμεών της, σχηματίζοντας νέες συμμαχίες και προγραμματίζοντας νέες επιχειρήσεις στη Δύση. Την εποχή εκείνη οι επιθέσεις της CIA με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν σποραδικές και πριν από κάθε επίθεση το Πακιστάν ενημερωνόταν.

Η κυβέρνηση Μπους κλιμάκωσε στα μέσα του 2008 τις επιθέσεις αυτές. Τότε, όμως, η ενημέρωση προς το Πακιστάν ήταν «συντρέχουσα», πράγμα που σήμαινε ότι η πληροφόρηση ερχόταν μετά την εκτόξευση του πυραύλου. Επιπλέον, η CIA είχε την άδεια να πλήττει στόχους που έφεραν τη «σφραγίδα» της τρομοκρατικής δράσης και όχι σαφώς εξακριβωμένους στόχους. Ο πρόεδρος Ομπάμα ενίσχυσε την επιχειρησιακή δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι επιθέσεις τους σφυροκόπησαν την Αλ Κάιντα, σε αυτές σκοτώθηκαν επίλεκτα μέλη της ηγεσίας της. Ο Μπιν Λάντεν αντέδρασε με την οδηγία του 2009, την οποία Αμερικανός αξιωματούχος συνοψίζει ως εξής: «Πραγματοποιήστε επιχειρήσεις με όποιον τρόπο μπορείτε και όπου μπορείτε. Πρέπει να ανακτήσουμε το κύρος μας». Συγκεκριμένα, ο Μπιν Λάντεν ζητούσε τον σχεδιασμό επιθέσεων στην Ευρώπη, ανάλογων με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2008 στη Βομβάη, που κόστισαν τη ζωή σε 175 ανθρώπους και τρομοκράτησαν την πόλη.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της εργάστηκαν σκληρά για να εξουδετερώσουν τις πανομοιότυπες με της Βομβάης επιθέσεις. Από την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου και μετά, η CIA πραγματοποίησε περισσότερες από 40 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροπλάνα στις περιοχές των φυλών, δηλαδή υπερέβη τις επιθέσεις ολόκληρου του 2008. Ενα άτομο βρετανικής υπηκοότητας σκοτώθηκε στο Πακιστάν τον Σεπτέμβριο και δύο γερμανικής υπηκοότητας τον Οκτώβριο. Αλλοι συνωμότες συνελήφθησαν στην Ευρώπη και το Πακιστάν. Ομως, κατά τους αξιωματούχους, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα σχέδια των τρομοκρατών ματαιώθηκαν οριστικά.

Πολύ πιθανή είναι μια κλιμάκωση στην Υεμένη, με τη συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και των κυβερνητικών δυνάμεων, όμως πολύ δύσκολα εντοπίζονται όλοι οι στόχοι της Αλ Κάιντα στα χωριά και τις πόλεις της Υεμένης.

Στην πραγματικότητα, ο εχθρός που κήρυξε τον πόλεμο στις ΗΠΑ το 1996 παραμένει δραστήριος, στρατολογώντας και εκπαιδεύοντας την ώρα που καταδιώκεται από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους. Η μάχη είναι σκληρή και το τέλος της ακόμη μακριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή