Διεθνής απομόνωση της Β. Κορέας

Διεθνής απομόνωση της Β. Κορέας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη μικρής ομάδας Δυτικών δημοσιογράφων στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιονγιάνγκ, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδωσε την ευκαιρία καταγραφής της πραγματικότητας σε ένα κράτος όπου καθημερινότητα και φαντασία συχνά ταυτίζονται.

Για τα τελευταία τέσσερα χρόνια η αδιάκοπη κυβερνητική προπαγάνδα υπόσχεται ότι η χώρα θα είναι ισχυρή και πλούσια το 2012, χρονιά-σταθμός κατά την οποία συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ, πατέρα του σημερινού προέδρου Κιμ Γιονγκ Ιλ. Η επέτειος αυτή απέχει ακόμη 18 μήνες στο μέλλον, ενώ η ευμάρεια που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν μοιάζει εφικτή.

Διστακτικό άνοιγμα

Ανησυχώντας για την προοπτική αυτή, η κυβέρνηση αποπειράθηκε διστακτικό άνοιγμα στη διεθνή κ οινότητα την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζοντας προγράμματα με στόχο τη διαφάνεια και τον περιορισμό του φιλόδοξου πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Παρά την επιθετική ρητορική, που ακολούθησε το θερμό συνοριακό επεισόδιο του Δεκεμβρίου μεταξύ Βορρά και Νότου, η Πιονγιάνγκ έμεινε μέχρι στιγμής στα λόγια. Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε, όμως, ανοίγματα και κατά το παρελθόν, επιδιώκοντας βραχυπρόθεσμα οφέλη, προτού επανέλθει στην επίθεση.

Από τα 24 εκατομμύρια κατοίκων της χώρας, τα τρία εκατομμύρια που ζουν στην Πιονγιάνγκ είναι τα πλέον προνομιούχα, παρότι τα σημάδια της ανέχειας βρίσκονται παντού ακόμη και στην πρωτεύουσα. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η παραγωγή άνθρακα έχει υποχωρήσει στο ήμισυ, σε σχέση με τη δεκαετία του 1990, ενώ η πρωτεύουσα υφίσταται συχνά διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αν και νέα κτίρια κατοικιών -για τη στέγαση κρατικών αξιωματούχων- κοσμούν το κέντρο της πόλης, το ξενοδοχείο Ριουγκόνγκ ύψους 105 ορόφων, παραμένει ημιτελές 25 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής του.

Η απομόνωση της Βόρειας Κορέας αποκαλύπτεται από τη στιγμή της άφιξης στο λιτό και χρηστικό αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ. Με στόλο 40 γερασμένων ρωσικών αεροσκαφών, η εταιρεία της χώρας Air Koryo διαθέτει μόλις δύο διεθνείς πτήσεις την ημέρα, προς το Πεκίνο και το Βλαδιβοστόκ. Αν και οι επισκέπτες στη χώρα δικαιούνται να φέρουν φορητούς υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα κατάσχονται στο αεροδρόμιο.

Ακριβά τρόφιμα

Οι πρόσφατες κακές σοδειές στη Βόρεια Κορέα οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των τιμών των τροφίμων, με το κιλό ρύζι να κοστίζει δέκα φορές περισσότερο στην Πιονγιάνγκ από ό,τι στο Πεκίνο. Το πατριωτικό μήνυμα της κυβέρνησης ενισχύεται μέσω αφισών στον δρόμο, των εφημερίδων και του κινηματογράφου. Κάθε Βορειοκορεάτης οφείλει να υπηρετήσει στον στρατό για περίπου μια δεκαετία, ενώ στρατιώτες βρίσκονται παντού στην Πιονγιάνγκ, είτε ως τροχονόμοι ή ως μέλη συνεργείων μεγάλων έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή