Οι άνδρες κυριαρχούν στον χώρο των ΜΜΕ

Οι άνδρες κυριαρχούν στον χώρο των ΜΜΕ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολλές οι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου στα δημοσιογραφικά γραφεία που τα τελευταία χρόνια διεκδικούν και κερδίζουν, με το σπαθί τους, όχι μία μόνο θέση αλλά και την πρωτοκαθεδρία στη διοίκηση των ΜΜΕ όλου του κόσμου, σε ηλεκτρονικά και παραδοσιακά μέσα.

Πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, για τη θέση της γυναίκας στα ΜΜΕ, διαπιστώνει ότι το 73% των διευθυντικών θέσεων παγκοσμίως εξακολουθούν να ανήκουν σε άνδρες.

«Σίγουρα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι γυναίκες κατάφεραν πολλά στον χώρο της δημοσιογραφίας παγκοσμίως», επισημαίνει η Λίζα Γκρος, διευθύντρια του Διεθνούς Ιδρύματος για τα ΜΜΕ. «Σε πολλές περιοχές της Γης, όμως, η ύπαρξη ακόμα και μιας γυναίκας δημοσιογράφου στην αίθουσα σύνταξης αποτελεί… είδηση».

Η έρευνα διήρκεσε δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος ΜΜΕ. Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του κλάδου, που πραγματοποιήθηκε, πριν από μερικές ημέρες, στην Ουάσιγκτον. Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων μελετήθηκαν 500 εταιρείες τηλεόρασης, ραδιοφώνου και εφημερίδες σε 59 κράτη. Συνολικά οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 64% του εργατικού δυναμικού στα ΜΜΕ και οι γυναίκες το 35%. Στην Ιαπωνία, π.χ., οι άνδρες δημοσιογράφοι είναι πολύ περισσότεροι από τις γυναίκες (έξι άνδρες προς μία).

Σε περιοχές όπως η Ασία και η Αυστραλία, οι γυναίκες που κατείχαν ανώτερες επιτελικές θέσεις δεν ξεπερνούσαν το 13%. Αντιθέτως, στη Νότια Αφρική έφταναν το 80%. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν υψηλές θέσεις στον Τύπο ανέρχεται στο 41%. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε προβλήματα στην ανέλιξη των γυναικών στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας των δημοσιογραφικών μέσων και στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή