Εκρηξη χρωμάτων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛονδΙνο. Γιατί πορτοκαλί; Γιατί τώρα; Η θερμή παλέτα της άνοιξης μπορεί να έχει διαφορετικές ρίζες: μια ματιά πίσω στη δεκαετία του ’70 όταν το πορτοκαλί και το καφέ ήταν αγαπημένος συνδυασμός, ή ίσως μια προσμονή για τροπικούς συνδυασμούς – γιατί δεν εντοπίσαμε μόνο πράσινο του φύλλου και κίτρινο της μπανάνας, αλλά εικόνες από πράσινα φύλλα και κίτρινες μπανάνες που δουλεύτηκαν σε πολυτελή και εντυπωσιακά μοτίβα.

Οπως και να ‘χει, οι τωρινές κίτρινες αποχρώσεις μοιάζουν να σημαδεύουν μια ηθελημένη μετάβαση από τα κοριτσίστικα ροζ της εποχής της Πάρις Χίλτον.

Εκείνο που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι το χρώμα είναι παντού αυτή την άνοιξη, από τις πορτοκαλί και φούξια φούστες στην αλυσίδα καταστημάτων Zara, μέχρι τα τζάκετ και τις φούστες των αντιθέσεων σε οίκους όπως ο Gucci. Χρωματιστά τετράγωνα μπορούν επίσης να κάνουν μια μοντερνιστική παρέμβαση, όπως στην Τζιλ Σάντερ.

Ορισμένες από αυτές τις παλέτες και τις λαχταριστές αποχρώσεις ήταν ξεκάθαρα επηρεασμένες από τον Ιβ Σεν Λοράν και την περυσινή ρετροσπεκτίβα της δουλειάς του σχεδιαστή στο Petit Palais στο Παρίσι.

Ακόμη και τοπ σχεδιαστές όπως ο Μαρκ Τζέικομπς ακολουθούν το παράδειγμα του YSL. Η ανοιξιάτικη συλλογή του 2011 του κ. Τζέικομπς έγινε με πολύ φθηνότερα υλικά από αυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιβ Σεν Λοράν, αλλά οι προσεκτικές αναπαραγωγές των χρωμάτων μοιάζουν εξαιρετικές στις τιμές της αγοράς.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στο κόνσεπτ είναι το χρώμα που παντρεύεται με το μοτίβο. Οι σημερινοί σχεδιαστές εργάζονται ψηφιακά για να προσφέρουν δυναμικούς και αυθεντικούς συνδυασμούς, από τα μήλα της Στέλλα Μακάρτνεϊ μέχρι τα πορτοκάλια της Μιούτσια Πράντα με τις μπαρόκ παραλλαγές με τις μαϊμούδες που σκαρφαλώνουν στη ζούγκλα.

Η κ. Πράντα, που φορούσε εντυπωσιακά σκουλαρίκια με μπανάνες στο ανοιξιάτικο σόου της τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποκάλυψε πρόσφατα την έμπνευσή της πίσω από την κολεξιόν. «Μία από τις ιδέες ήρθε από την ανδρική συλλογή, το κομμάτι που αγάπησα περισσότερο», είπε.

«Μέσα από στολές και απλά σχήματα, ήθελα να κάνω ένα μιούζικαλ. Λάτρεψα αυτή την ιδέα», συνέχισε. «Τελευταία παθιάζομαι με το μπαρόκ, και πάλι σαν σύμβολο των καιρών. Το τέλειο μπαρόκ μιούζικαλ είναι το South America και το Carmen Miranda. Τα φρούτα γεννήθηκαν από τα τυπικά μπαρόκ αξεσουάρ της Μιράντα».

Με την εντυπωσιακή και απρόσμενη συλλογή να ξεπουλάει στα καταστήματα, η κ. Πράντα πιστεύει πως «η επιτυχία οφείλεται στο χρώμα, στις φαντασιώσεις και τη χαρά».

Στη Στέλλα Μακάρτνεϊ, το στυλ για την άνοιξη ήταν εξίσου ανεβασμένο. «Ηθελα να προσθέσω μια δόση από χρώμα στην κολεξιόν μου και νομίζω ότι το γεγονός ότι το πέτυχα με ένα εμπριμέ στο χρώμα του λεμονιού· του έδωσε μια ελαφριά δόση από χιούμορ», είπε η κ. Μακάρτνεϊ. «Αλλά ήθελα να είναι επίσης ευκολοφόρετο και να έχει αίσθηση καλοκαιριού».

Για δεκαετίες, ουδέτερες αποχρώσεις και μαύρο κυριαρχούν στις γυναικείες γκαρνταρόμπες. Το χρώμα και τα εμπριμέ έχουν προσθέσει μια χαρούμενη εμφάνιση. Τα αξεσουάρ μοιάζουν να είναι μια λιγότερο παράτολμη επένδυση στο χρώμα: οι καφέ τσάντες έχουν φωτιστεί με τις αποχρώσεις της μόδας του πορτοκαλιού.

Είναι όλο αυτό το χρώμα, όλο μαζί, κάτι καλό; Είναι καλό να θυμόμαστε ότι, ακριβώς όπως τα πυροτεχνήματα στον ουρανό το βράδυ, οι έντονες αποχρώσεις δείχνουν τέλεια αντίθεση στο μαύρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή