Ταμείο ενίσχυσης των εξεγερμένων

Ταμείο ενίσχυσης των εξεγερμένων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, στην οποία μετέχουν κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αραβικές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμφώνησε -την Πέμπτη- στη Ρώμη να ενισχύσει οικονομικά τους εξεγερμένους στη Λιβύη. Εντούτοις, παραμένει αναποφάσιστη ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το υφιστάμενο αδιέξοδο σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς συνειδητοποιεί ότι μόνο οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και η επιβολή απαγόρευσης πτήσεων δεν έχουν αποτρέψει τον μαζικό θάνατο αμάχων από τα καθεστωτικά πυρά, κυρίως στις υπό πολιορκία πόλεις της Μισράτα και του Ζιντάν.

Στο νεοσυσταθέν ταμείο έχουν ήδη συγκεντρωθεί 250 εκατ. δολάρια και παρότι τα διαθέσιμα κονδύλια υπολείπονται κατά πολύ των 3 δισ. δολαρίων που επιδίωκαν οι αντικαθεστωτικοί και δεν καλύπτουν στρατιωτικό υλικό, ο εκπρόσωπός τους στη Ρώμη έκανε λόγο «για καλή αρχή».

Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος Καντάφι προς όφελος των αντικαθεστωτικών και η Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει το «ξεπάγωμα» 30 δισ. δολαρίων. H προοπτική αποδέσμευσης κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της εξέγερσης εξόργισε τη λιβυκή κυβέρνηση: «Η Λιβύη εξακολουθεί, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, να είναι κυρίαρχο κράτος και οποιαδήποτε χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων ισοδυναμεί με πειρατεία σε ανοιχτές θάλασσες», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χαλέντ Καΐμ. Ο ίδιος τόνισε ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αποκλεισμό της Μισράτα, το τελευταίο οχυρό των εξεγερμένων στα δυτικά, όπου παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι χιλιάδες άμαχοι και ξένοι μετανάστες. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε το καθεστώς Καντάφι για εγκλήματα πολέμου στη Μισράτα, το λιμάνι της οποίας δέχεται το ανελέητο σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων για περισσότερο από δύο μήνες.

Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση, αλλά και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, προειδοποίησε για «τέλμα» στην περίπτωση κατά την οποία αποφασιζόταν κάτι τέτοιο. Ο ίδιος έκρινε ότι η στρατωτική επέμβαση πρέπει να τελειώσει το «γρηγορότερο δυνατόν» και προέβλεψε ότι οι νατοϊκές επιδρομές θα διαρκέσουν για «μήνες». Πάντως, ο γ. γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν αρνήθηκε να προβεί σε προβλέψεις για το πιθανό τέλος των επιχειρήσεων και επέμεινε στην επιτυχία του διττού στόχου για προτασία των αμάχων και εγγύηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Μια πρόταση της Τουρκίας για επταήμερη κατάπαυση του πυρός δεν έγινε αποδεκτή από τη σύνοδο της ομάδας και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι είπε ότι «λίγες εβδομάδες» θα ήταν πιο «ρεαλιστικός χρόνος».

«Οδικός χάρτης»

Στη σύνοδο της Ρώμης, ο επικεφαλής του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, Μαχμούτ Τζιμπρίλ, είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για την πολιτική μετάβαση της Λιβύης σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, αν και όταν απομακρυνθεί ο Καντάφι. Σύμφωνα με αυτό, μια ενδιάμεση κυβέρνηση θα αναλάβει αμέσως τη διακυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η τάξη. Αυτή θα αποτελείται από τρία μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τρεις τεχνοκράτες από το καθεστώς του Καντάφι, δύο υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους και δύο υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας «χωρίς αίμα στα χέρια τους», έναν ανώτατο δικαστή και ενδεχομένως κάποιους συμβούλους.

Μια αναλογικά εκλεγμένη εθνική επιτροπή θα σχεδιάσει Σύνταγμα, που θα ολοκληρωθεί σε 45 μέρες και θα τεθεί σε δημοψήφισμα, υπό την αιγίδα παρατηρητών του ΟΗΕ. Τέσσερις μήνες μετά το δημοψήφισμα θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, τις οποίες θα ακολουθήσουν προεδρικές εκλογές, δύο μήνες αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή