ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

Ο Μουμπάρακ και οι δύο γιοι του στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΚΑΪΡΟ. Στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα οδηγηθεί ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς και οι δύο γιοι του, σύμφωνα με δηλώσεις του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας. Ο 89χρονος Μουμπάρακ, ο οποίος προς το παρόν είναι υπό κράτηση σε τοπικό νοσοκομείο, κατηγορείται για διαφθορά αλλά και για εκ προμελέτης δολοφονία περισσότερων των 800 διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Φεβρουαρίου, και θα αντιμετωπίσει τις δικαστικές αρχές στις 3 Αυγούστου. «Αναμένουμε να δούμε τη λειτουργία ενός κράτους πλήρους δικαίου», δήλωσε με τη σειρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας πως παρά τη φορτισμένη δίκη, μια δίκαιη διαδικασία εκδίκασης είναι απαραίτητη.

Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ «ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ»

Πέθανε η κόρη του Σαχάμπι

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Αγνωστα παραμένουν τα αίτια του θανάτου της 54χρονης Χαλέ Σαχάμπι, καθώς τα κυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δηλώνουν πως πρόκειται για καρδιακή προσβολή, ενώ ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για θάνατο λόγω συμπλοκής με τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Η κόρη του επιφανούς Ιρανού πολιτικού και ακτιβιστή Εγιατολάχ Σαχάμπι, η οποία είχε φυλακιστεί από την κυβέρνηση ύστερα από τις επίμαχες εκλογές του 2009, παρευρισκόταν στην κηδεία του πατέρα της όταν, για άγνωστους λόγους, έπεσε στο έδαφος και πέθανε. Παρ’ όλο που στην κηδεία έγιναν πέντε συλλήψεις, οι ιρανικές αρχές επιμένουν πως δεν παρενέβησαν στην κηδεία και πως ο θάνατος οφείλεται σε καρδιακό πρόβλημα που επιδεινώθηκε λόγω του στρες και του ζεστού καιρού κατά τη διάρκεια της τελετής.

ΑΝΗΚΕ ΣΤΟΝ ΜΠΕΝ ΑΛΙ, ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Κατασχέθηκε θαλαμηγός

ΡΩΜΗ. Την κατάσχεση θαλαμηγού αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ, που ανήκε σε συγγενή του πρώην προέδρου της Τυνησίας, Ζιν ελ Αμπιντίνε Μπεν Αλι, ανακοίνωσε χθες η δίωξη οικονομικού εγκλήματος της Ιταλίας. Σύμφωνα με εκπροσώπους της υπηρεσίας, η κατάσχεση του πολυτελούς σκάφους πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα των τυνησιακών δικαστικών αρχών, οι οποίες ζήτησαν από τις ιταλικές αρχές να βρουν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Μπεν Αλι, καθώς θεωρούνται ιδιοκτησία του λαού της Τυνησίας. Η θαλαμηγός βρισκόταν αγκυροβολημένη στο λιμάνι της νήσου Λαμπεντούζα από τα μέσα του Ιανουαρίου.

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΑΝ

Ερευνούν τον θάνατο Νερούντα

ΣΑΝΤΙΑΓΟ (Χιλή). Ερευνα για τα αίτια θανάτου του εθνικού ποιητή της Χιλής Πάμπλο Νερούντα ζήτησε το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας. Ο βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας ποιητής εγκατέλειψε τα εγκόσμια χτυπημένος από καρκίνο το 1973, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανατροπή του στενού του φίλου προέδρου Σαλβατόρ Αλιέντε. Ο οδηγός του, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο Νερούντα δολοφονήθηκε από πράκτορες της κυβέρνησης που του χορήγησαν δηλητήριο. Αμέσως μετά την ανατροπή Αλιέντε, ο Νερούντα επέκρινε με δριμύτητα το καθεστώς Αουγκούστο Πινοσέτ και κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις ότι πρόδωσαν τον λαό. Ο οδηγός του ποιητή, Μανουέλ Αράγια, υποστηρίζει ότι πράκτορες του δικτάτορα έκαναν στον Νερούντα ενέσεις με δηλητήριο. Το Ιδρυμα Νερούντα, πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία ένδειξη ότι αυτός ο ισχυρισμός ευσταθεί.

«ΝΑΙ» Ή «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Προς δημοψήφισμα στην Ιταλία

ΡΩΜΗ. Την απόφασή του πως ο ιταλικός λαός θα πρέπει να κρίνει μέσω δημοψηφίσματος αν η χώρα θα επιστρέψει στην πυρηνική ενέργεια ανακοίνωσε χθες ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για αποφυγή της σχετικής ψηφοφορίας. Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε αρχικά δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην επαναλειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα, ώστε να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Υστερα όμως από την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, προσπάθησε να ματαιώσει την τέλεση του δημοψηφίσματος για να αποφύγει το πιθανό πολιτικό κόστος της αρνητικής ψήφου. Η Ιταλία παραμένει η μόνη ισχυρή χώρα δίχως πυρηνική ενέργεια, λόγω της απόφασής της να κλείσει όλους τους αντιδραστήρες ύστερα από την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986.

ΑΠΟ ΤΟ AIRBUS ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ

Ανασύρθηκαν 75 σοροί

ΠΑΡΙΣΙ. Τουλάχιστον 75 σοροί ανασύρθηκαν από τον υγρό τάφο του Airbus A330 της AirFrance που κατέπεσε στον Ατλαντικό ενώ εκτελούσε την πτήση ΑF447 από Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι πριν από δύο χρόνια. Στο αεροπορικό δυστύχημα σκοτώθηκαν και οι 228 επιβαίνοντες, ενώ τα μαύρα κουτιά που ανασύρθηκαν από τον βυθό πρόσφατα και ήδη αναλύονται στο Παρίσι αναμένεται να αποκαλύψουν τα αίτια του δυστυχήματος. Τις πρώτες ημέρες μετά την πτώση του αεροσκάφους τα σωστικά συνεργεία είχαν περισυλλέξει από τη θάλασσα άλλα πενήντα πτώματα. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι σοροί που βρέθηκαν στην καταβυθισμένη άτρακτο. Πάντως αξιωματούχοι της γαλλικής στρατιωτικής αστυνομίας που επέβλεψε την επιχείρηση είχαν δηλώσει ότι η κατάστασή τους είναι καλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή