Κρίσιμες εκλογές στην Πορτογαλία

Κρίσιμες εκλογές στην Πορτογαλία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Σε μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να αποφανθούν ποιος θα διαχειριστεί το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων του δανείου, ύψους 78 δισ. ευρώ, από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Δεδομένου ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη, οι Βρυξέλλες και όχι μόνο έχουν το βλέμμα στραμμένο στη χώρα της Ιβηρικής, ευελπιστώντας σε διάψευση των δημοσκόπων, που προβλέπουν πως κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Στην περίπτωση αυτή, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θα αποτελέσουν μονόδρομο. Αναμένονται, μάλιστα, χρονοβόροι λόγω του μεγάλου χάσματος μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Εκπληξη θεωρείται το γεγονός ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας, Ζοσέ Σόκρατες, ο οποίος και συμφώνησε τους σκληρούς όρους του σχεδίου διάσωσης, εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 32%. Την ίδια στιγμή, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος υποστήριξε πρόσφατα ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει περισσότερο από την τρόικα στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, φέρεται να προηγείται με 35,8%.

Ο κίνδυνος να βρεθεί η Πορτογαλία ενώπιον πολιτικού αδιεξόδου, πάντως, είναι κάτι παραπάνω από ορατός, καθώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το μικρότερο κόμμα της δεξιάς, το Λαϊκό Κόμμα, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται να συνεργαστούν με τον κ. Σόκρατες, εφόσον ο τελευταίος παραμείνει στην εξουσία των Σοσιαλιστών. Μερίδα αναλυτών, ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στηρίξουν τον κ. Σόκρατες το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ. Τα δύο κόμματα της Αριστεράς τάσσονται κατά των ιδιωτικοποιήσεων και, δεδομένου ότι οι Σοσιαλιστές επιμένουν πως το κράτος πρέπει να ηγηθεί της ανάκαμψης, η μεταξύ τους συνεργασία δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή