Τιμές ρεκόρ για τα αριστουργήματα του Αντι Γουόρχολ

Τιμές ρεκόρ για τα αριστουργήματα του Αντι Γουόρχολ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα κύμα από εκστατικoύς ενδιαφερόμενους ανέβασε τη σύγχρονη τέχνη σε τιμές-ρεκόρ στον Christie’s, στη δημοπρασία της 11ης Μαΐου. Μέσα σε δύο ώρες 62 πίνακες ζωγραφικής, σχέδια και τρισδιάστατα έργα πωλήθηκαν για 301,6 εκατ. δολ. Μόνο τρία από τα 65 έργα δεν έφθασαν στον στόχο. Νικήτρια με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα ήταν η σχολή της Νέας Υόρκης. Ο θρίαμβος του Αντι Γουόρχολ συνόψισε την ουσία μιας δημοπρασίας που έστησε γιορτή των μύθων μιας εποχής που θεωρήθηκε χρυσή.

Η αυτοπροσωπογραφία του Γουόρχολ ζωγραφισμένη σε τέσσερα κομμάτια ανέβηκε στα 38,44 εκατ. δολ. Εκείνο το βράδυ ο καλλιτέχνης χρίστηκε το απόλυτο ίνδαλμα της σχολής της Νέας Υόρκης.

Φτιαγμένη το 1963-64, η αυτοπροσωπογραφία εξετέθη μέσα σε τρεις ημέρες από την ολοκλήρωσή της – εμφανίστηκε σε έκθεση με τίτλο «Personal Preference» στη Meadow Brock Art Gallery, από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ στο Ρότσεστερ.

Η αυτοπροσωπογραφία στη συνέχεια ταξίδεψε σε πολλές ακόμη εκθέσεις και εκδόσεις. Στην τελευταία μεγάλη Ρετροσπεκτίβα Αντι Γουόρχολ που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1989 στη Νέα Υόρκη και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1990 στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι, η αυτοπροσωπογραφία βγήκε με χρώμα στο εξώφυλλο του καταλόγου. Δέκα χρόνια μετά, με μια δεύτερη μεγάλη περιοδεία ταξίδεψε σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις σαν κομμάτι της έκθεσης «Αντι Γουόρχολ: Ενα εργοστάσιο». Κι εκεί το ίνδαλμα αναπαράχθηκε σε χρώμα στο εξώφυλλο, στη Γερμανία και μετά στην Ισπανία.

Την Τετάρτη, η αυτοπροσωπογραφία του Γουόρχολ κέρδισε τη μεγαλύτερη μάχη σε δημοπρασία, έχοντας δύο υποψήφιους να κονταροχτυπιούνται για 16 λεπτά. Ο νικητής, σύμφωνα με τον Christie’s, ήταν Ευρωπαίος.

Χαρακτηριστικά, το τρίτο υψηλότερο ποσό επιτεύχθηκε στον Christie’s για 27,52 εκατ., πάλι για μια αυτοπροσωπογραφία του Γουόρχολ, ενώ το δεύτερο πιο ακριβό έργο στη δημοπρασία Christie’s ήταν το «Ατιτλο Νο 17» του Μαρκ Ρόθκο, φτιαγμένο το 1961, που σκαρφάλωσε στα 33,68 εκατ. Οπως συνέβη με τον Γουόρχολ, έτσι και με τον Ρόθκο, κατέληξε σε χέρια Ευρωπαίου αγοραστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή