Τα ελληνοτουρκικά όμηρος της κρίσης

Τα ελληνοτουρκικά όμηρος της κρίσης

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία και η συντριπτική επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε, υπό συνθήκες, να οδηγήσει σε εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έχει διαμηνύσει ότι μετά τις εκλογές αναμένει από τον Τούρκο πρωθυπουργό να απαντήσει εάν Αθήνα και Αγκυρα μπορούν να φθάσουν σε κάποιας μορφής συμφωνία ή -σε διαφορετική περίπτωση- θα προσφύγουν στη Χάγη. Χωρίς ποτέ να ειπωθεί ευθέως, με τον τρόπο που η ελληνική πλευρά έθεσε το χρονοδιάγραμμα των τουρκικών εκλογών ως ορόσημο στη διαδικασία, άφηνε να εννοηθεί ότι έχει λάβει κάποιας μορφής σχετική δέσμευση από τον κ. Ερντογάν, ότι, δηλαδή, έχει υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία πως οι διερευνητικές δεν μπορεί να διαρκέσουν για πάντα και ότι κάποια στιγμή θα πρέπει οι δυο πλευρές να περάσουν στο επόμενο στάδιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική συζήτηση έχει γίνει ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος είχε παρουσιάσει την εκλογική αναμέτρηση που είχε μπροστά του ως παράγοντα που δεν μπορούσε να αγνοηθεί στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Ενώ, όμως, στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγήκε από την εκλογική διαδικασία με ξεκάθαρη την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, στην Αθήνα η κυβέρνηση διέρχεται περίοδο παρατεταμένης κρίσης, η οποία είναι αμφίβολο κατά πόσο επιτρέπει κινήσεις ουσίας στην εξωτερική πολιτική. Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών επιμένουν ότι εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και οριστικοποιηθεί συμφωνία επί συγκεκριμένων θεμάτων και όχι επί γενικών προθέσεων, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν θα δίσταζε να προχωρήσει. Υπενθυμίζουν, δε, ότι είναι για τον κ. Παπανδρέου ένα θέμα που επιθυμεί πάρα πολύ να κλείσει, ένα θέμα για το οποίο ο ίδιος έχει εργαστεί προσωπικά επί σειρά ετών. Μένει να φανεί, όμως, εάν η κρίση που διέρχεται η κυβέρνηση αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους χειρισμούς.

Οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ερντογάν αναφορικά με τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του αποτιμήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει διπλωματική πηγή, ως σαφής ένδειξη προσανατολισμού προς την Ανατολή, τον μουσουλμανικό κόσμο. Η κρίση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής εξηγούν, εν μέρει, αυτό τον προσανατολισμό, ωστόσο, έμπειρος διπλωμάτης αναφέρει ότι ο κ. Ερντογάν κατέδειξε με τις αναφορές του ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την προσπάθεια να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του μουσουλμανικού κόσμου στην ευρύτερη περιοχή, ως ο ενδιάμεσος με τη Δύση.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά αναμένει τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε σχέση με την Ε.Ε. Η ανακοίνωση από τον Τούρκο πρωθυπουργό της πρόθεσής του να θεσπίσει υπουργείο αρμόδιο για θέματα Ε.Ε., ενδεχομένως αποτελεί δείγμα για αναβάθμιση των σχέσεων με την Ευρώπη. Για την ελληνική διπλωματία το AKP θεωρείται ότι είχε καλλιεργήσει μια τάση αντιευρωπαϊσμού στην τουρκική κοινή γνώμη.

Τα ελληνοτουρκικά εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στην ατζέντα του κ. Ερντογάν αρκετά αναβαθμισμένα, διότι είναι ένα θέμα που «πουλάει» στην τουρκική κοινή γνώμη. Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός προβάλλει το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Μετά τον σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης, που αναμένεται αύριο, πρόκειται να αρχίσουν και οι συνεννοήσεις για την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία, επικεφαλής υπουργικού κλιμάκιου, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Η επίσκεψη προσδιοριζόταν για τις αρχές Ιουλίου. Και εδώ, ωστόσο, τη δεδομένη χρονική στιγμή υπεισέρχεται ο παράγων πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς η ρευστότητα στη δεδομένη χρονική συγκυρία μπορεί να σημαίνει ανατροπή οποιουδήποτε προγραμματισμού, ακόμη και σε χρονικό ορίζοντα μερικών εβδομάδων. Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, και η αντικατάσταση του κ. Δημήτρη Δρούτσα από τον κ. Σταύρο Λαμπρινίδη δεν αναμένεται να αλλάξει τις κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή