ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ

Τέσσερα εντάλματα σύλληψης για τον φόνο του Ραφίκ Χαρίρι

ΒΗΡΥΤΟΣ. Τέσσερα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν από το δικαστήριο του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το 2005. Ο γιος του, Σαάντ, χαιρέτισε την έκδοση των ενταλμάτων και τα χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για τον Λίβανο. Τα τοπικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι οι τέσσερις είναι ανώτατα στελέχη της ακραίας σιιτικής πολιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Η οργάνωση έχει επανειλημμένα αποκηρύξει το σώμα και έχει προειδοποιήσει με αντίποινα. Οι αντιπαραθέσεις για το ειδικό δικαστήριο με έδρα τη Χάγη έχουν βυθίσει τη χώρα σε πολιτική αναταραχή και πυροδότησαν ανησυχίες για θρησκευτικές συγκρούσεις. Ο Ραφίκ Χαρίρι και άλλα 22 άτομα σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2005 στο κέντρο της Βηρυτού όταν μία τεράστια βόμβα εξερράγη τη στιγμή που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του.

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Εντεκα νεκροί πολίτες στη Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Σε 11 ανήλθε ο αριθμός των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς ο συριακός στρατός προελαύνει στην ορεινή περιοχή στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία. Αυτό ισχυρίζεται ο ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μουσταφά Οσο, ο οποίος τονίζει ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε τις θέσεις της στο Ραμέχ και σε άλλα χωριά στην επαρχία Τζαμπάλ αλ Ζαουίγια, ύστερα από δύο ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με τον Οσο, ο στρατός επιχειρεί να αποτρέψει Σύρους να διαφύγουν στην Τουρκία. Με βάση τους υπολογισμούς των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο της βίαιης καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που εφαρμόζει εδώ και τρεις μήνες το καθεστώς Ασαντ.

ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

Εκστρατεία Μοκτάντα αλ Σαντρ

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο σιίτης κληρικός του οποίου ο Στρατός του Μεχντί πολέμησε εναντίον της εισβολής των Αμερικανών στο Ιράκ το 2003, ηγείται εκστρατείας για να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες από τις πόλεις και τα κυβερνητικά κτίρια στο Ιράκ. Στόχος του Αλ Σαντρ είναι να ασκήσει πιέσεις στην ιρακινή και στην αμερικανική κυβέρνηση για να έχουν αποχωρήσει όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες από τη χώρα μέχρι τα τέλη του έτους. Μέλη του πολιτικού κινήματος του σιίτη κληρικού ζήτησαν από 10 συμβούλια επαρχιών στο κεντρικό και το νότιο Ιράκ, αλλά και στη Βαγδάτη και τη Βασόρα, να ψηφίσουν υπέρ της απομάκρυνσης των Αμερικανών στρατιωτών από τις ιρακινές πόλεις.

ΣΕ ΑΣΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΪΝ

Τέλος το ειδικό δικαστήριο

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Το Μπαχρέιν σταμάτησε χθες να παραπέμπει αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε δίκη ενώπιον ειδικού δικαστηρίου με στρατιωτικούς δικαστές, τερματίζοντας μια πρακτική που επικρίθηκε από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους Δυτικούς συμμάχους του βασιλείου. Το ειδικό δικαστήριο συστήθηκε τον Μάρτιο όταν οι σουνίτες ηγέτες του Μπαχρέιν επέβαλαν στρατιωτικό νόμο προκειμένου να πατάξουν τις διαδηλώσεις σιιτών που διεκδικούν πολιτικές ελευθερίες και ευρύτερα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δίκες δεκάδων αντιφρονούντων, σιιτών, επαγγελματιών και ακτιβιστών συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου στις αρχές του μήνα. Δικηγόρος ενός γιατρού, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 47 εργαζομένους στον τομέα της υγείας, που δικάζονται επειδή παρείχαν ιατρική βοήθεια σε τραυματίες διαδηλωτές, ανέφερε πως οι δίκες μεταφέρθηκαν σε αστικά δικαστήρια.

ΑΥΡΙΟ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Φυλάκια ξανά στα σύνορα Δανίας

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Θα αποστρέψει το βλέμμα από το όραμα της Ευρώπης χωρίς σύνορα η Δανία, καθώς αύριο στο Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφισθεί η επανατοποθέτηση φυλακίων τελωνειακού ελέγχου στα σύνορα με τη Γερμανία, όσο και σε άλλα σημεία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, η ανάπτυξη των φυλακίων στοχεύει στον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης και της εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών, χωρίς, ωστόσο, να παραβιάζει τους όρους της Συνθήκης του Σένγκεν, περί ελευθερίας κίνησης των πολιτών την Ε.Ε. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο εκδήλωσαν τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία τους για την κίνηση των Δανών. Πάντως η Δανία εμμένει ότι στα φυλάκια θα γίνονται μόνο τελωνειακοί έλεγχοι και όχι διαβατηρίων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΥΟ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΟΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ

Ανταλλαγή ομήρων με Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Με αδιευκρίνιστο αριθμό φυλακισμένων μαχητών αντάλλαξαν οι Αφγανοί Ταλιμπάν τους δύο Γάλλους δημοσιογράφους και τον Αφγανό διερμηνέα τους, τους οποίους κρατούσαν ομήρους για 18 μήνες, όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπός τους. Οι δύο Γάλλοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους και ξαναβρέθηκαν με τις οικογένειές τους. «Η Γαλλία αναγκάστηκε να δεχθεί τους όρους του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν και συμφώνησε να απελευθερώσει διοικητές των μουτζαχεντίν, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των δημοσιογράφων», ανέφεραν οι Ταλιμπάν στην ανακοίνωσή τους. Γάλλοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι δεν δόθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση του τηλεοπτικού ρεπόρτερ Ερβέ Γκεσκιέρ, του εικονολήπτη Στεφάν Ταπονιέ και του Αφγανού διερμηνέα Ρεζά Ντιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή