Απομάκρυναν τον Μλάντιτς από την αίθουσα

Απομάκρυναν τον Μλάντιτς από την αίθουσα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Επεισοδιακή ήταν η δεύτερη εμφάνιση του Ράτκο Μλάντιτς χθες στο Διεθνές Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς ο Σερβοβόσνιος στρατηγός αρνήθηκε να συνεργαστεί ζητώντας να επιλέξει ο ίδιος τους συνηγόρους του. Ο Μλάντιτς κατέβασε τα ακουστικά ώστε να μην ακούσει τις σοβαρότατες κατηγορίες που τον βαρύνουν και προκάλεσε την αποβολή του από την αίθουσα.

«Τι δικαστήριο είστε εσείς που θέλετε να επιβάλετε ποιοι θα είναι οι δικηγόροι μου;», είπε ο Μλάντιτς καθώς οι άνδρες της ασφάλειας τον απομάκρυναν από την αίθουσα. Ο Ολλανδός δικαστής Αλφόνς Ορίε εξήγησε ότι η έγκριση των δικηγόρων που έχει ζητήσει ο κατηγορούμενος είναι θέμα των διοικητικών υπηρεσιών του δικαστηρίου και όχι της έδρας.

Ως επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων την εποχή της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, ο 69 ετών Μλάντιτς κατηγορείται για την πλέον μαζική δολοφονία στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο δικαστής Ορίε ξεκίνησε την ανάγνωση 11 κατηγοριών γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου. «Δεν θέλω να ακούσω άλλο. Ούτε μία λέξη χωρίς τον δικηγόρο μου. Σταματήστε», είπε ο Μλάντιτς και αφαίρεσε τα ακουστικά της μετάφρασης. Εν συνεχεία ο δικαστής διέταξε την απομάκρυνσή του από την αίθουσα, ενώ για λίγα λεπτά επεκράτησε σύγχυση.

Ο δικαστής Ορίε ολοκλήρωσε την ανάγνωση του κατηγορητηρίου και εν συνεχεία έγραψε «αθώος» δίπλα σε όλες τις κατηγορίες. Ο νόμος προβλέπει ότι αν ο κατηγορούμενος είναι απών στη δίκη, το δικαστήριο υποθέτει ότι δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει εαυτόν αθώο.

Ηταν η κατάληξη μιας διαδικασίας που άρχισε με τον Μλάντιτς να αρνείται να βγάλει το στρατιωτικό τζόκεϊ καπέλο του. «Το φοράω γιατί κρυώνει το κεφάλι μου. Οταν κρυώνει το κεφάλι μου, το μισό μου σώμα σταματάει να λειτουργεί», είπε, αλλά ο δικαστής διέταξε να του αφαιρεθεί το καπέλο. «Τα χαρτιά που έχει στη διάθεσή του το δικαστήριο δείχνουν ότι είστε υγιής», του είπε.

Επειτα από 16 χρόνια διαφυγής από τις διωκτικές αρχές, ο Μλάντιτς συνελήφθη προ μηνός σε χωριό της Σερβίας. Στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Δικαστηρίου είχε προκλητικά στραφεί προς το ακροατήριο και είχε σύρει το δάκτυλό του από τη μία πλευρά του λαιμού του στην άλλη.

Την ερχόμενη εβδομάδα συμπληρώνονται 16 χρόνια από τη σφαγή, την «εθνοκάθαρση» 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών που είχαν καταφύγει στον θύλακο της Σρεμπρένιτσα. Καθώς οι εργασίες εκταφής των σορών συνεχίζονται, τα λείψανα ακόμη 600 θυμάτων της σφαγής πρόκειται να ταφούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η δίκη, που μεταδόθηκε σε γιγαντοοθόνη σε κεντρική πλατεία του Σαράγεβο, έξυσε τις πληγές. «Εφυγε το τέρας», ανέκραξε το πλήθος όταν ο Μλάντιτς εγκατέλειψε το δικαστήριο.

Ο Μλάντιντς κρατείται στις φυλακές του Σεβενίγκεν εν αναμονή της εξέτασης από το δικαστήριο του αιτήματος για ορισμό δικηγόρων της επιλογής του. Το Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία ιδρύθηκε το 1993 με το ψήφισμα 827 του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή