Αποφασισμένη για νέο πλήγμα εναντίον του Στρος-Καν

Αποφασισμένη για νέο πλήγμα εναντίον του Στρος-Καν

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αποφασισμένη να εξαπολύσει νομική εκστρατεία σε βάρος του Ντομινίκ Στρος – Καν για απόπειρα βιασμού εμφανίζεται η Γαλλίδα συγγραφέας Τριστάν Μπανόν, επιχειρώντας νέο πλήγμα κατά του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, μια που την περασμένη Κυριακή ανέκτησε την ελευθερία του -τουλάχιστον εντός των ΗΠΑ- αλλά και την κυρίαρχη θέση του στην ειδησεογραφία ως πιθανός διεκδικητής του σοσιαλιστικού χρίσματος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων Σοσιαλιστών, οι οποίοι μιλούν για «πολιτική δολοφονία», και εκτιμήσεων για την πορεία ενός δυνάμει υποψηφίου, τον οποίο όλοι θα θυμούνται δεμένο με χειροπέδες, εκπρόσωπος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος διεμήνυσε, χθες, ότι η εμφάνιση του άλλοτε ισχυρού πολιτικού στην εκλογική αρένα είναι «το πιο απίθανο όλων των σεναρίων». Ο εκπρόσωπος, πάντως, κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση που ο πρώην κατηγορούμενος αποφασίσει να διεκδικήσει το χρίσμα των Σοσιαλιστών το κόμμα δεν πρόκειται να το αποτρέψει, παρότι η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 13 Ιουλίου, πέντε ημέρες πριν από την επόμενη εμφάνιση του κ. Καν ενώπιον του δικαστηρίου.

Οπως είναι γνωστό, το κατηγορητήριο για την υπόθεση βιασμού της καμαριέρας του ξενοδοχείου Σοφιτέλ κρέμεται πλέον από μια κλωστή και όλοι προβλέπουν ότι θα καταρρεύσει οριστικά, αφού η καταγγέλλουσα αποδείχθηκε αναξιόπιστη και η ίδια φέρεται να αναγνώρισε ορισμένα ψεύδη της.

Η κ. Τριστάν Μπανόν, τώρα, αναδεξιμιά της δεύτερης συζύγου του Στρος – Καν, Μπριζίτ Γκιλμέτ, ελπίζει να επιτύχει εκεί όπου η καμαριέρα απέτυχε, αν και κινείται με αισθητή καθυστέρηση. Συγγραφέας και δημοσιογράφος, η κ. Μπανόν έχει χαρακτηρίσει τον Στρος – Καν «διεγερμένο χιμπατζή», αναφερόμενη στη σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε από αυτόν το 2002. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση για απόπειρα βιασμού σήμερα.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν «είναι το μόνο θύμα της υπόθεσης», υποστήριξε στο γαλλικό ραδιόφωνο ο διανοούμενος Μπερνάρ Ανρί Λεβί, ενώ η Σοσιαλίστρια πολιτικός Μισέλ Σεμπάν διέκρινε συνωμοσία, επικαλούμενη μάλιστα τα αμερικανικά ΜΜΕ που περιγράφουν «στενές σχέσεις» μεταξύ του προέδρου Σαρκοζί και του αρχηγού της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Ρέι Κέλι. Ανάλογα υπονοούμενα άφησε και ο Σοσιαλιστής βουλευτής Φρανσουά Λονκλ. «Εάν ο κ. Λονκλ έχει κατηγορίες να διατυπώσει ας κινηθεί νομικά, ειδάλλως να πάψει να μιλάει» απάντησε με οργή ο υπουργός Εσωτερικών, Κλοντ Γκεάν. «Προτιμώ να το σκέφτομαι ως παγίδα παρά ως συνωμοσία», σχολίασε ο Πιερ Μοσκοβισί, σύμμαχος του Στρος – Καν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, το 51% των Γάλλων πιστεύει ότι η σταδιοδρομία του Στρος – Καν έχει καταστραφεί, ενώ το 42% κρίνει πως έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει. Μεταξύ των οπαδών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ωστόσο, το 57% πιστεύει ότι μπορεί πράγματι να κάνει την επάνοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή