ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ
Αγαλμα Ρέιγκαν στο Λονδίνο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα άγαλμα τριών μέτρων ανήγειρε χθες, ανήμερα την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, έξω από την αμερικανική πρεσβεία η πρώην «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, ως φόρο τιμής προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν. Η Θάτσερ, η οποία δεν κατόρθωσε να παρευρεθεί στα αποκαλυπτήρια λόγω αδυναμίας, αναγνώρισε τον Ρέιγκαν ως «έναν από τους πραγματικούς ηγέτες της εποχής μας» αλλά και ως προσωπικό της φίλο. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, η οποία τόνισε τις ιδιαίτερες σχέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας, και ο νυν Βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος διάβασε τον λόγο της Θάτσερ υπογραμμίζοντας τη συνεργασία των δύο πολιτικών με στόχο την παγκόσμια ελευθερία.

Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΛΟΒΕΝΩΝ

Περιμένει πρόωρες εκλογές

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ. Το 64% των Σλοβένων θεωρεί ότι η κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, με επικεφαλής τον Μπορούτ Παχόρδεν, δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία της, σύμφωνα με έρευνα της σλοβενικής εφημερίδας «Ντέλο». Με εξαίρεση το 27% που εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι Σλοβένοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κλίνουν προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το 52% υποστηρίζει ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2011, το 36% προτιμάει να γίνει η αναμέτρηση έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή το φθινόπωρο του 2012, ενώ το 9% συναινεί στην άνοιξη του 2012. Επιπλέον, το 50% τονίζει την ανάγκη ενός νέου κόμματος, ενώ οι απόψεις για την προεδρία της χώρας διίστανται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Εξελέγη ο Τσεμίλ Τσίσεκ

ΑΓΚΥΡΑ. Τον Τσεμίλ Τσίσεκ, εξέχον μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέλεξε η τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο Τσίσεκ εξελέγη κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 322 ψήφους επί συνόλου 550. Τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που ηγείται της αντιπολίτευσης, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου επειδή αρνήθηκαν να ορκιστούν κατά την έναρξη των εργασιών της νέας Εθνοσυνέλευσης, την περασμένη εβδομάδα. Σημειωτέον ότι βουλευτές που στηρίζονται από το κουρδικό κόμμα δεν εμφανίστηκαν καν στην Εθνοσυνέλευση. Τόσο αυτοί όσο και οι βουλευτές του CHP διαμαρτύρονται για την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία δεν απελευθερώνονται συνάδελφοί τους που εξελέγησαν ενώ κρατούνται σε φυλακές, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΜΠΝΤΑΛΑ

Αγόρασε 44 τανκς Λέοπαρντ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα αγόρασε 44 τανκς τύπου Λέοπαρντ από τη Γερμανία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων για την αγορά συνολικά 200 τανκς κατά τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το συμβούλιο ασφαλείας της γερμανικής κυβέρνησης έχει δώσει την έγκρισή του για τη συμφωνία. Οπως ανέφερε πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ο Αμπντάλα έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο ενίσχυσης της άμυνας και της ασφάλειας εξαιτίας των αναταραχών στον αραβικό κόσμο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΥΨΟΥΣ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

Επισιτιστική βοήθεια στη Β. Κορέα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας ύψους 10 εκατ. ευρώ, προς τη Βόρεια Κορέα, θα αποστείλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αφότου το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ συμφώνησε στο να έχει η Ε.Ε. την εποπτεία του προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου δίδεται η βοήθεια. Υστερα από έναν εξαιρετικά βαρύ χειμώνα που κατέστρεψε τις σοδειές και σε συνδυασμό με την επισιτιστική βοήθεια από την Κίνα, η οποία έχει μειωθεί εξαιτίας ξηρασίας αλλά και πρόσφατων πλημμυρών, η Β. Κορέα αντιμετωπίζει τη χειρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων ετών. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να σωθούν οι ζωές 650.000 ανθρώπων.

ΠΕΝΤΕ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ

Συλλήψεις για τη «Βαριοπούλα»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Πέντε στρατηγοί και ένας συνταγματάρχης συνελήφθησαν χθες στην Τουρκία προκειμένου να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση «Βαριοπούλα». Τα ονόματά τους είχαν γίνει γνωστά από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν εκδόθηκαν σε βάρος τους τα εντάλματα σύλληψης. Ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση «Βαριοπούλα», τη συνωμοσία για την πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, φέρονται 200 υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί. Συνολικά 28 στρατιωτικοί θα δικαστούν στις 15 Αυγούστου. Ο πλέον υψηλόβαθμος είναι ο πτέραρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί, που ήταν αρχηγός της τουρκικής ακαδημίας πολεμικής αεροπορίας και εν αναμονή αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας ώς τη σύλληψή του τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή