Φάρμακα που προκαλούν σύνδρομο Ντάουν

Φάρμακα που προκαλούν σύνδρομο Ντάουν

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται κατά τη διάρκεια των θεραπειών υποβοηθούμενης γονιμότητας, σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Ντάουν στα βρέφη.

Ο κίνδυνος γέννησης παιδιού με γενετική ανωμαλία αυξάνεται αναλόγως της ηλικίας της μητέρας, ιδιαίτερα μετά τα 35. Σήμερα όμως, Βρετανοί ειδικοί επισημαίνουν ότι τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες τεχνητής γονιμοποίησης για να προκαλέσουν ωορρηξία έχουν ολέθρια αποτελέσματα καθώς προκαλούν βλάβες στο γενετικό υλικό του εμβρύου.

Οπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στη μελέτη των Βρετανών ερευνητών συμμετείχαν 34 ζευγάρια τα οποία υποβλήθηκαν στη σχετική θεραπεία. Ολες οι γυναίκες ήταν τουλάχιστον 31 ετών και οι γιατροί τούς είχαν χορηγήσει φάρμακα για να προκαλέσουν ωορρηξία.

Στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι το γενετικό υλικό των γονιμοποιημένων ωαρίων είχε αρκετά σφάλματα, τα οποία μπορούσαν είτε να προκαλέσουν αποβολή ή τη γέννηση ενός βρέφους με γενετικά προβλήματα. Ειδικότερα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα γενετικά σφάλματα αφορούσαν τον αναδιπλασιασμό κάποιου χρωμοσώματος (συχνά του 21 που συνδέεται με την εμφάνιση του συνδρόμου Ντάουν).

Ανάγκη παρακολούθησης

Ο καθηγητής Αλαν Χαντισάιντ, που υπογράφει την έρευνα, τονίζει ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη τα συμπεράσματά της και οι γιατροί να παρακολουθούν τις γυναίκες που υποβάλλονται σε τέτοιες θεραπείες και τα έμβρυα τους με μεγαλύτερη προσοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή