H Αγκυρα διέκοψε κάθε σχέση με το καθεστώς Καντάφι

H Αγκυρα διέκοψε κάθε σχέση με το καθεστώς Καντάφι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Στη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι προχώρησε η Τουρκία, αμέσως μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο οχυρό των ανταρτών στη Βεγγάζη την Κυριακή και έπειτα από τη δέσμευση του τελευταίου ότι η χώρα θα παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων. «Ηλθε η ώρα να φύγει ο Καντάφι από τη Λιβύη», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κηρύσσοντας το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο «μόνιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού».

Οπως έγραψε η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Σαββατοκύριακο, η Τουρκία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Λιβύη και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της. Το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας δρομολογείται, ενώ ήδη έχει εξαγγελθεί, από τον περασμένο μήνα, ένα πρώτο πακέτο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης η τουρκική κρατική υπηρεσία ασφάλισης καταθέσεων αποφάσισε να παγώσει τις επενδύσεις της Λιβύης στην τουρκολιβυκή τράπεζα A&T, της οποίας και ανέλαβε τον έλεγχο. Ο γενικός γραμματέας και πέντε στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας απομακρύνθηκαν και αντικαταστάθηκαν από αξιωματούχους που διόρισε η τουρκική υπηρεσία. Η Τουρκία είχε αρχικά αποστασιοποιηθεί από τη Δύση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Λιβύης, αρνούμενη επί της ουσίας να υποστηρίξει μέτρα κατά της χώρας, αν και ο Λευκός Οίκος είχε διαπιστώσει σύγκλιση απόψεων.

Δηλώσεις Νταβούτογλου

«Είμαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον λαό της Λιβύης», δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη ο Αχμέτ Νταβούτογλου. «Το νόμιμο δικαίωμά τους πρέπει να γίνει πραγματικότητα, πρέπει να υπάρξει μια βιώσιμη λύση στην κρίση, που είναι πιθανή μόνο μέσω μιας πολιτικής λύσης θεμελιωμένης στα αιτήματα του λιβυκού λαού»… «Θεωρούμε ότι το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του λαού και αυτός που θα επιτύχει τους στόχους του».

Αναλυτές παρατηρούν ότι το ταξίδι του κ. Νταβούτογλου στη Βεγγάζη καταδεικνύει ότι η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη και μέλος του ΝΑΤΟ, που αρχικά αντιτάχθηκε στη στρατιωτική δράση, δίνει τώρα βαρύτητα στην αντιπολίτευση της Λιβύης. Αναφερόμενος στον προτεινόμενο «οδικό χάρτη» που προβλέπει κατάπαυση του πυρός και μια μεταβατική περίοδο αλλαγής εξουσίας, ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε: «Θα κάνουμε τα πάντα για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή