Δεν συζητούν αποχώρηση του Καντάφι

Δεν συζητούν αποχώρηση του Καντάφι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν διαπραγματεύεται την παράδοση της εξουσίας από τον Μουαμάρ Καντάφι. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας, ότι η κυβέρνησή του είχε συνομιλίες στην Ιταλία, την Αίγυπτο και τη Νορβηγία, με ηγετικές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, η λιβυκή κυβέρνηση διέψευσε δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant ότι ο Καντάφι είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την εξουσία με ανταλλάγματα.

Ηγετικό ρόλο ο ΟΗΕ

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές στη Λιβύη προχωρούν στη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Από την πλευρά του, ο γ. γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, δήλωσε ότι η Συμμαχία θα επιθυμούσε να αναλάβει ο ΟΗΕ ηγετικό ρόλο στη διαδικασία της μετάβασης της Λιβύης στη δημοκρατία, αν ο Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία. Την ίδια στιγμή, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι ο Λίβυοι αντάρτες δεν χρειάζονται πλέον οπλισμό από τη Γαλλία, η οποία είχε προχωρήσει σε ρίψη εξοπλισμού και πυρομαχικών στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη, την περασμένη εβδομάδα. Στο στρατιωτικό μέτωπο πέντε Λίβυοι αντάρτες σκοτώθηκαν από δυνάμεις του Καντάφι στη Μισράτα.

«Οι πληροφορίες περί αποχώρησης του Καντάφι από την εξουσία είναι αναληθείς», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης Μούσα Ιμπραήμ. «Ο Καντάφι δεν είναι διαπραγματεύσιμος, αυτή είναι η αρχή μας και το μέλλον της Λιβύης θα το αποφασίσουν οι Λίβυοι. Ο Καντάφι είναι ιστορικό σύμβολο». Ο Μούσα Ιμπραήμ πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με ηγέτες της λιβυκής αντιπολίτευσης αφορούσαν το ενδεχόμενο εκεχειρίας, ανθρωπιστική βοήθεια και την έναρξη διαλόγου μεταξύ των Λίβυων και σε τελευταίο στάδιο, τη μεταβατική περίοδο προς την πολιτική αλλαγή, την οποία θα αποφασίσει ο λαός της Λιβύης.

Σημειωτέον ότι η Ιταλία διέψευσε ότι επί του εδάφους της έλαβαν χώρα συνομιλίες μεταξύ καθεστωτικών και αντικαθεστωτικών της Λιβύης και υποστηρίζει ότι στόχος της Τρίπολης είναι να προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό της συμμαχίας των δυτικών χωρών που συμμετέχουν στη στρατιωτική επιχείρηση. Ο Ιμπραήμ Μούσα, πάντως, εμμένει στη θέση του ότι ανάλογες συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις του καθεστώτος της Λιβύης, ενισχύεται η εντύπωση ότι γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις αντικαθεστωτικών, οι οποίες πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί, οι αντάρτες έχουν περιορίσει τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, είτε στο πλαίσιο στρατιωτικής τακτικής είτε, ενδεχομένως, για να διευκολύνουν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Επιπλέον ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ακόμη και η έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Καντάφι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει επιτείνει τη φημολογία ότι επίκειται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την πλευρά της, η αμερικανική Γερουσία εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ψηφοφορίας για να δώσει το πράσινο φως στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα να συνεχίσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή