Λουτρό αίματος κοντά στη Βαγδάτη από διπλό χτύπημα

Λουτρό αίματος κοντά στη Βαγδάτη από διπλό χτύπημα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Διπλή βομβιστική επίθεση εναντίον της πόλης Τάτζι βόρεια της Βαγδάτης προκάλεσε χθες τον θάνατο τουλάχιστον 35 ατόμων και ήλθε να φουντώσει τη διαμάχη μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και πολιτικών παρατάξεων για το αν θα πρέπει να ζητηθεί η παραμονή ορισμένου αριθμού Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

Παρότι ο ρυθμός των βιαιοτήτων στο Ιράκ παραμένει σε χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με την κορύφωση των ετών 2006 και 2007, εξτρεμιστικές οργανώσεις μαχητών έχουν κλιμακώσει εκ νέου τις επιθέσεις τους, εντείνοντας τους φόβους για τις επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας όταν αποχωρήσουν και οι τελευταίοι 47.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Χθες, οι δράστες της συντονισμένης διπλής επίθεσης πυροδότησαν αρχικά ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στον χώρο στάθμευσης του τοπικού συμβουλίου της πόλης Τάτζι, όπως δήλωσαν αξιωματικοί της αστυνομίας. Η δεύτερη έκρηξη έγινε στον δρόμο την ώρα που πολίτες και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας κατευθύνονταν προς το σημείο της πρώτης επίθεσης για να βοηθήσουν. Ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή, ενώ περίπου 20 αυτοκίνητα φλέγονταν δίπλα σε διαμελισμένα σώματα, περιλαμβανομένων αρκετών γυναικών. «Η σκηνή ήταν φριχτή… Μερικοί από τους τραυματίες έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις, κλαίγοντας ή φωνάζοντας», περιέγραψε ένας αστυνομικός. Ιατρικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν 47 τραυματίες. Δύο ημέρες νωρίτερα, μια άλλη διπλή επίθεση σκόρπισε τον θάνατο νότια της Βαγδάτης. Οι νεκροί είναι 22. Το βράδυ της Δευτέρας επίσης σκοτώθηκαν άλλα τέσσερα άτομα από επίθεση με ρουκέτα εναντίον της πράσινης ζώνης της ιρακινής πρωτεύουσας. Η επίθεση έγινε την ώρα που οι Αμερικανοί γιόρταζαν την 4η Ιουλίου… Η ρουκέτα έπληξε συγκρότημα εργατικών κατοικιών και προκάλεσε πυρκαγιά.

Στις 23 Ιουνίου εκδηλώθηκε η πλέον φονική επίθεση των τελευταίων εβδομάδων, στις σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, με τουλάχιστον 40 νεκρούς. Η πόλη Τάτζι, περιοχή που στεγάζει μεικτό πληθυσμό, σιιτών και σουνιτών, και που στο παρελθόν ήταν πεδίο δράσης της Αλ Κάιντα, δέχτηκε επίθεση αυτοκτονίας και τον περασμένο Μάιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έντεκα στρατιώτες.

Παραμονή, εάν ζητηθεί

Με δηλώσεις του το Σάββατο, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βαγδάτη, Τζέιμς Φ. Τζέφρι, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα παραμένει ανοιχτή στην ιδέα της διατήρησης στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ, εάν ζητηθεί. Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή