ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η αστυνομία θα ζητεί από ύποπτες γυναίκες να βγάζουν την μπούργκα

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. Η αστυνομία στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία αποκτά ενισχυμένες εξουσίες προκειμένου να ζητεί από γυναίκες ύποπτες για δολοφονίες να βγάζουν την μπούργκα και να αφήνουν ακάλυπτο το πρόσωπό τους. Σύμφωνα με το νέο μέτρο, οποιοσδήποτε ύποπτος αρνείται να δείξει το πρόσωπό του θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και ενός έτους ή την επιβολή αυστηρού προστίμου. Το μέτρο ελήφθη με αφορμή την υπόθεση μουσουλμάνας η οποία αφέθηκε ελεύθερη καθώς το γεγονός ότι φορούσε ισλαμική μαντίλα κατέστησε αδύνατη την αναγνώρισή της. Οι μουσουλμάνοι ηγέτες της συγκεκριμένης πολιτείας της Αυστραλίας τόνισαν ότι δεν είναι αντίθετοι στο νέο μέτρο. Ωστόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους τονίζοντας ότι η αστυνομία αποκτά εξουσία που δεν χρειάζεται.

ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ΣΤΕΝΗ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΗ

Στοματική υγεία και γονιμότητα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι γυναίκες οι οποίες δεν επιθυμούν να χάσουν την ευκαιρία να τεκνοποιήσουν οφείλουν μεταξύ άλλων να φροντίζουν και τη στοματική τους υγιεινή. Η φτωχή στοματική υγεία βλάπτει τη γονιμότητα, όπως και η παχυσαρκία, ενώ μπορεί να καθυστερήσει τη σύλληψη για διάστημα έως και δύο μηνών, παρατήρησε ομάδα εμπειρογνωμόνων στη διάρκεια συνάντησης στη Σουηδία με θέμα τη γονιμότητα. «Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που υποστηρίζει ότι η στοματική υγιεινή ενδέχεται να είναι μεταξύ των παραγόντων που καθορίζουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ρότζερ Χαρτ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ

Σκάνδαλο με τον φόνο Ντόουλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την «πλέον δυναμική δράση», προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών των τηλεφωνικών μηνυμάτων της δολοφονημένης μαθήτριας, Μίλι Ντόουλερ, εάν πράγματι ευσταθούν οι κατηγορίες, υποσχέθηκε χθες η Ρεμπέκα Μπρουκς, γενική διευθύντρια της εφημερίδας News International του Ρούπερτ Μέρντοχ, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Η εφημερίδα, σύμφωνα με πληροφορίες, παραβίαζε το κινητό της μαθήτριας ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα για τον εντοπισμό της και ενδεχομένως να επηρέασε αρνητικά την έκβαση της υπόθεσης… Η Μίλι, μόλις 13 ετών, απήχθη και δολοφονήθηκε από τον πορτιέρη ενός νυχτερινού κέντρου, ο οποίος έχει καταδικαστεί για το έγκλημα. Βαθιά συγκλονισμένος δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα.

ΑΘΩΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Καταδίκη του Μοχάμεντ Ρασίντ

ΚΑΪΡΟ. Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάστηκε χθες ερήμην από αιγυπτιακό δικαστήριο ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου επί Χόσνι Μουμπάρακ, Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ, κατηγορούμενος για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κατάχρηση του ταμείου ανάπτυξης εξαγωγών. Οι δικαστικές αρχές έχουν παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ καταζητείται και από την Ιντερπόλ, αφού εγκατέλειψε την Αίγυπτο στις αρχές του Φεβρουαρίου. Αλλοι τρεις πρώην υπουργοί, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την ίδια υπόθεση, κρίθηκαν αθώοι, απόφαση που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου, Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει τις απαλλακτικές αποφάσεις. Ο Ρασίντ και άλλοι δύο πρώην αξιωματούχοι καταδικάστηκαν επίσης σε πρόστιμο δύο εκατ. λιρών (περίπου 300.000 ευρώ) και καταβολή αποζημίωσης στο κράτος ύψους άλλων 2 εκατ. λιρών.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Επίδειξη δύναμης από το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Σε επίδειξη της στρατιωτικής του ισχύος προχωρεί το Ιράν, στο πλαίσιο δεκαήμερων στρατιωτικών ασκήσεων οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μεθαύριο. Η Τεχεράνη επιδιώκει να προβάλει την αμυντική της τεχνολογία και την αμυντική της ικανότητα, στέλνοντας μήνυμα ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν πρόκειται να περιορίσουν ούτε τις πυρηνικές του φιλοδοξίες ούτε τις φιλοδοξίες για την εξερεύνηση του Διαστήματος. Πολλοί αναλυτές του τομέα της άμυνας, πάντως, υποστηρίζουν ότι οι Ιρανοί επιστήμονες είχαν στη διάθεσή τους δεκαετίες για να αντιγράψουν και να τροποποιήσουν σχέδια όπλων από το εξωτερικό.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΛΟΓΩ ΤΟΥ E. CΟLΙ

Απαγόρευση αιγυπτιακών σπόρων

ΛΟΝΔΙΝΟ. Απαγορεύθηκε η εισαγωγή σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο, σύμφωνα με νεότερη απόφαση της Ε.Ε. η οποία αναμένεται να ισχύσει έως την 31η Οκτωβρίου. Εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι ένα φορτίο σπόρων τριγωνέλλας από την Αίγυπτο, το οποίο ήταν μολυσμένο με βακτήρια Ε. Coli και μάλιστα με το υπερ-τοξικό στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία στη Γερμανία με αποτέλεσμα να πεθάνουν 49 άτομα, ευθύνεται για τη διατροφική κρίση των τελευταίων μηνών σε Γερμανία και Γαλλία. Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. ανακοίνωσε χθες ότι εκτός της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπου χιλιάδες άτομα κατέληξαν στα νοσοκομεία με αιμορραγική γαστρεντερίτιδα, φορτία μολυσμένων σπόρων είχαν εισαχθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή