Θύελλα με τις υποκλοπές

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες αποκαλύψεις για την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων συγγενών θυμάτων εγκληματικών πράξεων ή τρομοκρατικών επιθέσεων από την εφημερίδα News of the World συγκλονίζουν τη βρετανική κοινή γνώμη. Ηδη η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνά το ενδεχόμενο η σκανδαλοθηρική ναυαρχίδα του Ομίλου Μέρντοχ να κατέγραφε συνομιλίες των συγγενών θυμάτων του τρομοκρατικού πλήγματος στο Λονδίνο, στις 7 Ιουλίου 2005. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε ότι θα διατάξει έρευνα μέχρι να φωτιστεί κάθε πτυχή του ζητήματος, αλλά και ο ίδιος βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των προσωπικών σχέσεων που τον συνδέουν με εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Οσον αφορά την παρακολούθηση των τηλεφωνημάτων μετά την 7η Ιουλίου, ο Γκράχαμ Φάουλκς, ο γιος του οποίου, Ντέιβιντ, σκοτώθηκε στις επιθέσεις στο Λονδίνο, δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους του BBC ότι χθες ενημερώθηκε από αξιωματικούς της Σκότλαντ Γιαρντ πως τα στοιχεία του βρέθηκαν καταγεγραμμένα σε λίστα που αφορά τις υποκλοπές από τη News of the World. O Φάουλκς τόνισε ότι η οικογένεια έχασε την επαφή με τον Ντέιβιντ μετά τη βομβιστική επίθεση. «Χρησιμοποιούσαμε το κινητό διαρκώς αναζητώντας τον γιο μας. Στις συνομιλίες με γνωστούς και φίλους αναφερόμασταν σε πολύ προσωπικά ζητήματα που τον αφορούσαν. Είναι τρομερό ότι ξένοι άνθρωποι τα άκουγαν όλα», λέει με αποτροπιασμό.

Αυτή, όμως, είναι μόνον η τελευταία εξέλιξη στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών από τη News of the World. Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι ο ντετέκτιβ Γκλεν Μαλκέρ, που εργαζόταν για λογαριασμό της εφημερίδας, «παραβίασε» το κινητό τηλέφωνο της δεκατριάχρονης Μίλι Ντάουλερ που εξαφανίστηκε ενώ πήγαινε στο σχολείο της το 2002 και βρέθηκε τελικά δολοφονημένη. Ο ντετέκτιβ κατέγραφε όλες τις κλήσεις και τα μηνύματα στον τηλεφωνητή του κινητού. Οταν, μάλιστα, γέμιζε, έσβηνε κάποια από αυτά για να υπάρξει χώρος για νεότερο «υλικό». Μετά την αποκάλυψη, η βρετανική αστυνομία στρέφει το ενδιαφέρον της σε όλες τις πολύκροτες υποθέσεις απαγωγών, δολοφονιών ή επιθέσεων εναντίον παιδιών από το 2001 έως σήμερα, για να ελέγξει κατά πόσο και πάλι οι συγγενείς έπεσαν θύματα υποκλοπής των συνδιαλέξεων.

Στη βρετανική Βουλή

Ηδη, αξιωματικοί επισκέφθηκαν τους γονείς των δύο μικρών μαθητριών που δολοφονήθηκαν από τον Ιαν Χάντλεϊ το 2002 για να τους ενημερώσουν σχετικά. Εγγραφα της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου από το 2006, έπειτα από έρευνα στο σπίτι του Μάλκερ, δείχνουν ότι είχε προσπαθήσει να υποκλέψει τις συνομιλίες του πατέρα ενός θύματος.

Χθες το απόγευμα επρόκειτο να συζητηθεί το ζήτημα στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Κατά πάσα πιθανότητα οι βουλευτές θα ζητήσουν μποϊκοτάζ κατά της εφημερίδας σε εθνικό επίπεδο μέχρι την παραίτηση της πρώην διευθύντριας Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία φέρεται ως υπεύθυνη για τις υποκλοπές.

Οι πιέσεις αυξάνονται κατά της Νew International, των εφημερίδων του Ομίλου Μέρντοχ, ενώ πολλοί επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Ford, οι Virgin Holidays και άλλοι απέσυραν τις διαφημίσεις τους από τη News Of The World. Τέλος, οι αποκαλύψεις δημιουργούν θέμα ηθικής τάξης με την ενδεχόμενη αγορά της δορυφορικού BSkyeB από τον Μέρντοχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή