Οχι Γκουαντάναμο, αλλά Νέα Υόρκη

Οχι Γκουαντάναμο, αλλά Νέα Υόρκη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σομαλός ύποπτος για παροχή υποστήριξης στην «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» και στη σομαλική «Αλ Σαμπάμπ» εμφανίστηκε χθες ενώπιον ποινικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ο Αχμέντ Αμπντουλκαντίρ Γουαρσάμε συνελήφθη τον Απρίλιο σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σομαλίας από αμερικανικές δυνάμεις και ανακρίθηκε επί δύο μήνες σε αμερικανικό πολεμικό σκάφος, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο και χωρίς γνώση των δικαιωμάτων του. Οπως ανακοίνωσε η εισαγγελία, η ανάκριση του Γουαρσάμε έγινε «για λόγους καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομάδας Ανακρίσεων Κρατουμένων Υψηλής Αξίας και του αμερικανικού στρατού. Ο ύποπτος μεταφέρθηκε στις 4 Ιουλίου αεροπορικώς στη Νέα Υόρκη, μία μέρα αφότου συνελήφθη και τυπικά.

Οι εννέα κατηγορίες που αντιμετωπίζει, και για τις οποίες δήλωσε αθώος, είναι η παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης την περίοδο 2007-2011 στις τρομοκρατικές οργανώσεις Αλ Σαμπάμπ και Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου.

Η απόφαση να παραπεμφθεί ο Γουαρσάμε στην τακτική αμερικανική Δικαιοσύνη και όχι να κρατηθεί στις στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντάναμο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε εκατοντάδες υπόπτους που έχουν συλλάβει οι ΗΠΑ σε διάφορα μέρη του κόσμου, ελήφθη ομόφωνα από το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα.

Παραμένει άγνωστο πώς θα εκτιμηθούν από το δικαστήριο οι πληροφορίες που προέκυψαν από τη δίμηνη κράτηση του υπόπτου χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τηρήθηκαν οι οδηγίες του στρατιωτικού εγχειριδίου περί ανάκρισης κρατουμένων, που συμμορφώνεται με τις Συμβάσεις της Γενεύης.

«Ενας ξένος υπήκοος που πολέμησε για λογαριασμό της Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία και που πιάστηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις μας στο εξωτερικό πρέπει να δικαστεί σε στρατιωτική επιτροπή, όχι σε πολιτικό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα» δήλωσε η επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής ομάδας της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας της αμερικανικής Γερουσίας, γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς.

Η κυβέρνηση προτίμησε την τακτική Δικαιοσύνη θεωρώντας ότι ένα στρατοδικείο θα έπρεπε πρώτα να αποδείξει ότι είναι αρμόδιο, δηλαδή ότι ο κατηγορούμενος έχει προσωπική ανάμειξη σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους. Αντίθετα, οι εισαγγελείς τώρα αρκεί να αποδείξουν ότι προσέφερε υποστήριξη στις δύο προαναφερθείσες οργανώσεις.

«Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κράτηση του Γουαρσάμε δικαιολογήθηκε από τους νόμους του πολέμου. Δεν διευκρίνισαν αν θεωρούν ότι η Αλ Σαμπάμπ εντάσσεται στις οργανώσεις εναντίον των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί βία με βάση την άδεια που έδωσε το Κογκρέσο αναφορικά με τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αν η κράτησή του δικαιολογείται λόγω των επαφών του με το αραβικό σκέλος της Αλ Κάιντα ή αν υπάρχει κάτι άλλο» έγραψαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Αξιωματούχος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι οι ανακρίσεις ήταν «πάρα πάρα πολύ παραγωγικές», αλλά δεν διευκρίνισε αν οι πληροφορίες που φέρεται να έδωσε ο Γουαρσάμε οδήγησαν στο πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσαν πρόσφατα οι ΗΠΑ στη Σομαλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή