Ισραήλ έτοιμο για ακτιβιστές

Ισραήλ έτοιμο για ακτιβιστές

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Επί ποδός πολέμου για να αποτρέψει την αεροπορική μετάβαση στη Δυτική Οχθη Ευρωπαίων ακτιβιστών αλληλέγγυων προς τους Παλαιστινίους βρίσκεται από χθες το Ισραήλ. Οπως συνέβη και με τα πλοία του στολίσκου που επρόκειτο να αναχωρήσει για τη Γάζα, το Ισραήλ συνεργάστηκε με τις ευρωπαϊκές αρχές ώστε να σταματήσουν κάποιους ακτιβιστές πριν καν ξεκινήσουν το ταξίδι.

Το τελευταίο πλοιάριο του στολίσκου με κατεύθυνση τη Γάζα, το γαλλικό «Dignite/Al Karama», ανιχνεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης καθώς πραγματοποιούσε ανεφοδιασμό καυσίμων και διατάχθηκε από την ελληνική ακτοφυλακή να μεταβεί στο λιμάνι της Σητείας, όπου οι ελληνικές αρχές επιθεωρούν τα χαρτιά του.

Μεταξύ των επιβαινόντων είναι ο αρχηγός του γαλλικού αριστερού κόμματος ΝΡΑ Ολιβιέ Μπεζανσενό καθώς και η Γαλλίδα Πράσινη ευρωβουλευτής Νικόλ Κιλ-Νιλσέν. Κατόπιν ισραηλινού αιτήματος, οι ελληνικές αρχές έχουν απαγορεύσει τον απόπλου σε όλα τα πλοία με τελικό προορισμό τη Γάζα. Παράλληλα, οι ισραηλινές αρχές έχουν αποστείλει σε αεροπορικές εταιρείες λίστες με τα ονόματα 400 ακτιβιστών που χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητους. Οι ακτιβιστές επιδιώκουν να μεταβούν στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένοι να περάσουν μέσα από το Ισραήλ.

Η ουγγρική αεροπορική εταιρεία Μάλεβ σταμάτησε χθες το απόγευμα οκτώ Γάλλους υπηκόους, μεταξύ αυτών τον πρωτοστάτη της γαλλικής εκστρατείας μποϊκοτάζ ισραηλινών προϊόντων, πριν από την επιβίβασή τους σε αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Οι ακτιβιστές της κίνησης «Καλωσήλθατε στην Παλαιστίνη» δηλώνουν ότι σκοπεύουν να περάσουν μία εβδομάδα φιλοξενούμενοι παλαιστινιακών οικογενειών και ότι οι προθέσεις τους είναι απολύτως ειρηνικές.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει λόγο για «χούλιγκαν» και «ταραξίες» και προειδοποιεί όλους τους ταξιδιώτες που θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν το ερχόμενο διήμερο προερχόμενοι από ευρωπαϊκές χώρες ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και αυξημένοι έλεγχοι στο αεροδρόμιο. Η έντονη κινητοποίηση έχει προξενήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ. «To κράτος του Ισραήλ έχει χάσει τα λογικά του», έγραψε στην εφημερίδα «Γεντιότ Αχαρονότ» ο αρθρογράφος Εϊτάν Χαμπέρ. «Παίζουμε το παιχνίδι λίγων ταραχοποιών που θέλουν να εμφανίσουν το Ισραήλ ως τον κακό στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».

Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε ότι οι εντατικές συνομιλίες με στόχο την προσέγγιση του Τελ Αβίβ με την Αγκυρα στη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη απέτυχαν, καθώς το Ισραήλ δεν ζήτησε συγγνώμη για την περυσινή επέμβαση στο τουρκικό πλοίο του Στολίσκου της Ελευθερίας, «Μαβί Μαρμαρά», και τη δολοφονία εννέα Τούρκων ακτιβιστών. Ισραηλινή πηγή που μίλησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων είπε ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να εκφράσει κάτι περισσότερο από τη λύπη του για τον θάνατο των εννέα Τούρκων.

Ούτε η Τουρκία ούτε το Ισραήλ υπέγραψαν την έκθεση του ΟΗΕ για το περιστατικό, την οποία αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή