Νέες έρευνες της Εισαγγελίας στην υπόθεση Στρος-Καν

Νέες έρευνες της Εισαγγελίας στην υπόθεση Στρος-Καν

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την περαιτέρω διερεύνηση των κατηγοριών που βαρύνουν τον Ντομινίκ Στρος-Καν, με προθεσμία τη 18η Ιουλίου, οπότε θα παρουσιαστεί εκ νέου στο δικαστήριο, δρομολογούν οι εισαγγελείς του Μανχάταν, αν και δεν αναμένεται μια δυσμενής γι’ αυτόν εξέλιξη παρά την αντεπίθεση που εξαπέλυσαν οι δικηγόροι της καμαριέρας από τη Γουινέα. Οι τελευταίοι αξίωσαν την απόσυρση από την υπόθεση Στρος-Καν του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν Σάιρους Βανς, επειδή, όπως κατήγγειλαν, υπονόμευσε το έργο τους φροντίζοντας να διαρρεύσουν στοιχεία που πλήττουν την αξιοπιστία της καταγγέλλουσας.

Ως «απολύτως ανούσιους» απέρριψε τους ισχυρισμούς ο κ. Βανς και κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του.

«Κύριε εισαγγελέα, ζητούμε από εσάς και τους συνεργάτες σας να αποσυρθείτε εθελοντικά από την υπόθεση Στρος-Καν και στη θέση σας να οριστεί ένας ειδικός εισαγγελέας», έγραψε σε επιστολή του ο δικηγόρος της 32χρονης καμαριέρας, Κένεθ Τόμσον. Μετά τη σύσκεψη της Τετάρτης μεταξύ των δικηγόρων του Στρος-Καν και της εισαγγελίας του Μανχάταν, ο συνήγορος υπεράσπισης Ουίλιαμ Τέιλορ δήλωσε ότι «ο κ. Στρος-Καν δεν σκοπεύει να δηλώσει ενοχή για οτιδήποτε», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times δεν έγινε συζήτηση για κάποιον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ενόψει της επόμενης εμφάνισης του Ντομινίκ Στρος-Καν στο δικαστήριο, στις 18 Ιουλίου, οι περισσότεροι αναλυτές διατηρούν την άποψη ότι οι κατηγορίες θα αποσυρθούν. Σε περίπτωση καταδίκης, ο Στρος-Καν αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 25 ετών.

«Η ανακριτική διαδικασία συνεχίζεται και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις», δήλωσε πάντως εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα. Η εν λόγω δήλωση ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποκλείσει ακόμη το ενδεχόμενο να έλαβε πράγματι χώρα ένα είδος σεξουαλικής επίθεσης κατά της καμαριέρας, παρά τα ψεύδη, που όπως αποκαλύφθηκε, είπε η τελευταία. Σε ό,τι αφορά το αίτημα των δικηγόρων της για την αντικατάσταση του γενικού εισαγγελέα, η εκπρόσωπος του κ. Βανς, Εριν Ντάγκαν, τόνισε: «Διαφωνούμε εντόνως με τους χαρακτηρισμούς που δόθηκαν στο έργο της εισαγγελίας». Εάν κριθεί αναγκαίος ο διορισμός ειδικού εισαγγελέα, αυτός θα πρέπει να γίνει από τον κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, κ. Αντριου Κουόμο, και θα πρέπει να προκύψουν σαφή στοιχεία για σύγκρουση συμφερόντων προκειμένου να αποφασιστεί κάτι τέτοιο. «Δεν νομίζω ότι είναι εφικτό στην περίπτωση αυτή», εκτίμησε ο καθηγητής της Νομικής Μπένετ Γκέρσμαν. «Δεν υπάρχει εδώ σύγκρουση συμφερόντων. Πιστεύω ότι είναι ελιγμός».

Εκκληση της Λαγκάρντ

Εκκληση προς τα ΜΜΕ να σεβαστούν την πιθανότητα της αθωότητας του Ντομινίκ Στρος-Καν απηύθυνε, στο μεταξύ, η διάδοχός του στη διεύθυνση του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αναφερόμενη στη συνομιλία που είχε με τον προκάτοχό της, υπογράμμισε ότι ήταν «καθαρά επαγγελματική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή