Αποχρωσεις

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτοχτυπημένη αρκούδα ψάχνει

Το ήμισυ της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ κάλυψε νεαρή, αρσενική μαύρη αρκούδα, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να βρει ταίρι. Αντ’ αυτού, όμως, η αρκούδα 6131, όπως έχει ονομασθεί, έχει συλληφθεί έξι φορές χάρη σε αναισθητικό βέλος, μέσα στον τελευταίο χρόνο. Η ερωτοχτυπημένη αρκούδα απελευθερώθηκε σε καταφύγιο άγριων ζώων της πολιτείας, για να ξαναβρεθεί πάλι σε κατοικημένες περιοχές. Η τελευταία της συνάντηση με τις αρχές έγινε την Τετάρτη, όταν το συμπαθητικό θηλαστικό έπεφτε στο έδαφος από κλαδί δέντρου στον κήπο κατοικίας του Νιου Μπράνσουικ, χτυπημένο όχι από τα βέλη του έρωτα, αλλά από αναισθητικό βελάκι αστυνομικού.

Τον χτύπησε… ταύρος

Μαινόμενος ταύρος τραυμάτισε στο πόδι τολμηρό Αυστραλό τουρίστα, που θέλησε να πάρει μέρος στην παραδοσιακή κούρσα μεταξύ ταύρων και ανθρώπων στη γιορτή του Σαν Φερμίν στην ισπανική Παμπλόνα. Ο ταύρος, βάρους 500 κιλών, διαπέρασε με τα κέρατά του το πόδι του Αυστραλού, προτού τον σηκώσει στον αέρα και τον πετάξει στο έδαφος. Οι παριστάμενοι ιατροί έσπευσαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στον τολμηρό νεαρό, ο οποίος αιμορραγούσε ακατάσχετα από την πληγή του. Το κοπάδι των έξι αρσενικών ταύρων και έξι μοσχαριών έτρεξε για 846 μέτρα στους στενούς μεσαιωνικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξει στην αρένα, σε διάστημα 3 λεπτών και 10 δευτερολέπτων. Χιλιάδες πολίτες, ντυμένοι στα λευκά με κόκκινο μαντίλι στη μέση, απέφυγαν με επιτυχία τα μαινόμενα ζώα. Την ίδια τύχη δεν είχε, όμως, ο Αυστραλός, ίσως λόγω της ασυνήθιστης ενδυμασίας του: σορτς και κόκκινο μπλουζάκι.

Ανδριάς του Μπους

Το μικροσκοπικό χωριό Φούσε Κρούγε ύψωσε ανδριάντα προς τιμήν του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του νεώτερου. Το ύψους 2 μέτρων και 85 εκατοστών άγαλμα στήθηκε στην κεντρική πλατεία του μικρού χωριού, το οποίο είχε επισκεφθεί ο πρόεδρος Μπους κατά την περιοδεία του στη γειτονική μας χώρα το 2007. Στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα την Τετάρτη, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα εκφώνησε την αναμενόμενη ομιλία, γεμάτη κοινοτοπίες και εθνικιστικές κορώνες, προκαλώντας την πλήξη των παρισταμένων. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία εντόπισαν, όμως, τη σαφώς πιο ενδιαφέρουσα 72χρονη Θωμαΐδα Καζίου, που τους είπε: «Είδα τον Μπους το 2007 στο χωριό μας και μου είχε πει ότι μοιάζω πολύ με τη μητέρα του. Αν και άφησε τη μάνα του στις ΗΠΑ, βρήκε εδώ καινούργια μάνα».

Γαλάζιος πολιτισμός

Την αναγνώριση που του αξίζει εξασφαλίζει επιτέλους ο αυτοδίδακτος δημιουργός των παγκοσμίως αγαπητών «στρουμφ», Ερίκ Λερουά, με μεγάλη έκθεση προς τιμήν του στο Παρίσι. Ο Λερουά, γνωστός με το ψευδώνυμο Πεγιό, δημιούργησε τα δημοφιλή στρουμφάκια τη δεκαετία του 1960, συνεχίζοντας τη σειρά με αγάπη μέχρι το θάνατό του σε ηλικία 64 ετών, το 1992. Η δημοτικότητα των στρουμφ οδήγησε ακόμη και κοινωνιολόγο μελετητή, τον Αντουάν Μπουενό, να ασχοληθεί σοβαρά με τα μικρά γαλάζια ανθρωπάκια για να εκδώσει βιβλίο, ανάλυση της κοινωνικής τους οργάνωσης. Τα συμπεράσματα του Μπουενό είναι καταλυτικά, καθώς διαπιστώνει στην κοινωνία των στρουμφ ψήγματα αυταρχισμού, φαλλοκρατίας, ακόμη και ναζιστικού αντισημιτισμού. Το πόρισμα αυτό βγαίνει από την εξέταση των διαπροσωπικών σχέσεων των στρουμφ, της θέσης των γυναικών στο χωριό τους και του γεγονότος ότι ο «κακός» της σειράς, ο Δρακουμέλ, εμφανίζει χαρακτηριστικά, τα οποία οι Ναζί απέδιδαν στους Εβραίους.

Γονεϊκή απάτη

Τρία μέλη συλλόγου γονέων λυκείου της Καλιφόρνιας κατηγορούνται για σύσταση οικονομικής απάτης «πυραμίδας», μέσω της οποίας εξαπάτησαν 30 πολίτες, οι περισσότεροι από αυτούς, μέλη του ίδιου συλλόγου γονέων. Η Μαρισέλα Μπάρας, η Τζιουλιάνα Μενέφε και η Εβα Περέζ προσήχθησαν την Πέμπτη ενώπιον της δικαιοσύνης του Λος Αντζελες, κατηγορούμενες για απάτη. Οι κατηγορούμενες, μέλη του συλλόγου γονέων του λυκείου Αρμστρονγκ στο Ντάιμοντ Μπαρ της Καλιφόρνιας, προσεταιρίζονταν μέλη του συλλόγου, στα οποία πρότειναν συμμετοχή σε επικερδή επένδυση. Οι τρεις γυναίκες συγκέντρωσαν έτσι 14 εκατ. δολάρια από γονείς, στους οποίους υπόσχονταν «τεράστια κέρδη», ενώ σύμφωνα με την εισαγγελία απέδωσαν μόλις 10.000 δολάρια στα θύματά τους. Ορισμένα από τα θύματα είχαν τέτοια εμπιστοσύνη στις κατηγορούμενες, που ορισμένοι ζήτησαν από τράπεζες και εξασφάλισαν δεύτερες υποθήκες στις κατοικίες τους, για να χρηματοδοτήσουν την «εκπληκτική» αυτή επένδυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή