Ζωντανεύοντας παραμύθια

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η ζωή της Νατάλια Βοντιάνοβα δεν είναι ακριβώς το παραμύθι που υπονοεί ο μύθος της μόδας: το μοντέλο από τη Ρωσία δεν εντοπίστηκε από κάποιον ατζέντη ενώ πουλούσε λαχανικά σε πάγκο στη γενέτειρά της, Νίζνι Νόβγκοροντ. Επελέγη σε ένα κάστινγκ στη Μόσχα αφότου είχε ήδη γραφτεί σε πρακτορείο μοντέλων.

Η σκληρή πραγματικότητα ξεκίνησε για την ίδια στην ηλικία των 11 χρόνων, όταν στοίβαζε μήλα και αχλάδια και ύστερα επέστρεφε στο εξαθλιωμένο διαμέρισμα της οικογένειας για να φροντίζει την ετεροθαλή της αδερφή που έχει μια μορφή αναπηρίας.

«Ημουν υπεύθυνη από τα έξι μου», είπε η κ. Βοντιάνοβα, σήμερα 29, χαμηλώνοντας το γαλανό βλέμμα της καθώς μιλούσε περπατώντας μέσα στην κακόφημη γειτονιά, εκεί όπου ο μοναδικός δημόσιος χώρος με μπαρ και πάγκους τελούσε συχνά υπό κατάληψη από τινέιτζερ που έπιναν μπίρα.

«Μια παιδική χαρά θα ήταν όνειρο για μένα – δεν είχα να πάω πουθενά την αδερφή μου», είπε, εξηγώντας τις ρίζες του ιδρύματος Naked Heart Foundation, που έχει χτίσει 60 παιδικές χαρές σε 44 πόλεις της Ρωσίας.

Η ζωή ήταν γλυκόπικρη για την κ. Βοντιάνοβα, που έχει φτάσει στο απόγειο του μόντελινγκ αλλά είδε τον γάμο της με τον Βρετανό αριστοκράτη Τζάστιν Πόρτμαν να καταλήγει σε χωρισμό. Κι όμως, αυτή η νεαρή γυναίκα που έχει έναν ατσαλένιο χαρακτήρα πίσω από το γλυκό πρόσωπο πιστεύει ακόμη στα ρώσικα παραμύθια και τους μύθους.

Για να ζωντανέψει αυτόν τον μαγικό ρεαλισμό, ζήτησε από 40 σχεδιαστές να δημιουργήσουν ο καθένας ξεχωριστά ένα φόρεμα για τον Χορό της Αγάπης και του Λευκού Παραμυθιού, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα στη διάρκεια της Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής τον Ιούλιο. Θα γίνει ακριβώς έξω από το Παρίσι, στο κάστρο de Wideville που ανήκει στον σχεδιαστή Βαλεντίνο και τον συνεργάτη του, Τζανκάρλο Τζαμέτι.

Τα φορέματα, όλα εμπνευσμένα από παραμύθια, θα δημοπρατηθούν για φιλανθρωπικό σκοπό από τον Christie’s. Ενα βιβλίο σε περιορισμένη έκδοση, φωτογραφημένο από τον Πάολο Ροβέρσι, θα αποκαλύψει τη Νατάλια Βοντιάνοβα να φοράει τα φορέματα.

«Καθώς μέσα μου παραμένω ένα μικρό κορίτσι από τη Ρωσία, ήθελα να δημιουργήσω κάτι γύρω από την αγάπη μου για τα παραμύθια», είπε η κ. Βοντιάνοβα, που προσκάλεσε τον φίλο της, χορογράφο της μόδας, Αλεξ ντε Μπετάκ, να σχεδιάσει το σκηνικό για τον χορό.

«Η ιδέα είναι να δημιουργήσω μια εκδοχή του Δρος Ζιβάγκο για ένα όμορφο και λαμπερό -αλλά παιδικό- παραμύθι», είπε ο κ. Ντε Μπετάκ, που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο πρότζεκτ για δύο χρόνια. «Η δύναμη της γοητείας της Νατάλια είναι ότι μπορείς να την βάλεις μπροστά σε οποιονδήποτε και έχει την εξυπνάδα να ρωτάει το σωστό πράγμα στους σωστούς ανθρώπους», πρόσθεσε.  

Η κ. Βοντιάνοβα λέει ότι νιώθει ακόμη οργή που τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Ρωσία είναι ιδρυματοποιημένα, αντί να υπάρχουν χρήματα για φροντίδα στο σπίτι.

«Νομίζω ότι με οδηγούν τα γεγονότα που συνέβησαν στα παιδικά μου χρόνια», είπε καθώς μιλούσε για μια κατάσταση που ήταν «σκληρή, αληθινά σκληρή», μιλώντας και για τη «γενναία και θαρραλέα» μητέρα της, που έπασχε όμως από κατάθλιψη και τον αλκοολισμό του πατριού της. «Οταν έβγαλα χρήματα, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να προσλάβω ανθρώπους για να τον βγάλουν από το διαμέρισμα και να τον στείλουν πίσω στην Ουκρανία», είπε. Η παιδική της ηλικία εξισορροπούσε ανάμεσα στο χάος στο σπίτι και στην ηρεμία στο σπίτι των παππούδων, εκεί όπου έβρισκε φρέσκα νυχτικά, άψογα τραπεζομάντιλα και μια πειθαρχημένη ζωή. Η γιαγιά της ήταν γονεϊκή φιγούρα «με κόκκινα χείλη και σινιόν», που έτρεχε στο πάρκο, κολυμπούσε στην παγωμένη λίμνη, πήγαινε την εγγονή της στο μπαλέτο και φιλοξενούσε οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Από αυτό το συχνά σκληρό παρελθόν, η κ. Βοντιάνοβα, με το παρατσούκλι «σούπερ νόβα», ανέπτυξε ιδιαίτερες ικανότητες. Οπως λέει ο κ. Τζαμέτι, συνεργάτης του Βαλεντίνο, «είναι ένας μοντέρνος Ρομπέν των Δασών, που παίρνει χρήματα από τους πλούσιους και τα δίνει στους φτωχούς. Η διαφορά είναι ότι μετά τη συνάντηση, νιώθεις καλύτερα από πριν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή