Λάσα, ακυβέρνητη πολιτεία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λάσα έχει όλες τις προδιαγραφές κινεζικής μεγαλούπολης. Εχει κιτς mall και φωτεινές πινακίδες, εν είδει επαρχιακής Times Square, έχει αυτοσχέδια οχήματα από ποδήλατα με καρότσα, μέχρι απομιμήσεις τσόπερ με σέλα αλόγου και «ρίκσα» που σκίζουν ασθμαίνοντας τους δρόμους της πόλης. Μόλις πέσει το σκοτάδι η Ποτάλα πάμφωτη κυριαρχεί στον ορίζοντα της πόλης, ορθώνεται ξαφνικά μπροστά σου και σου κόβει την ανάσα με την ίδια ορμή που εμφανίζονται μπροστά σου στο Κάιρο οι πυραμίδες μόλις στρίψεις στο τέλος ενός πυκνοχτισμένου δρόμου. Στην πλατεία μπροστά από το επιβλητικό παλάτι ένα μνημείο θυμίζει το σκοτεινό φεουδαρχικό παρελθόν του Θιβέτ και την «ειρηνική απελευθέρωσή» του από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας το 1951. Ενα πολύχρωμο σιντριβάνι χορεύει στους ρυθμούς των βαλς του Γιόχαν Στράους και της «α λα Τούρκα» του Μότσαρτ. Αυστριακές μελωδίες στην καρδιά των Ιμαλαΐων. Ολα είναι δυνατά σε υψόμετρο πάνω από 3.000.

Οταν οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρονται στην 60ή επέτειο από την «ειρηνική απελευθέρωση», δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη «ειρηνική». Την προφέρουν σαν λυγμό, ίσως επειδή ξέρουν ότι ο δυτικός κόσμος αμφισβητεί την ειρηνικότητα της άφιξής τους στη Λάσα. Είναι δύσκολο πάντως να μη συμφωνήσει κανείς μαζί τους ότι επρόκειτο περί απελευθέρωσης. Στη σχετική έκθεση που φιλοξενείται στο Πεκίνο με αφορμή την επέτειο συνειδητοποιεί κανείς ότι πριν από την «ειρηνική απελευθέρωση» το 5% του πληθυσμού, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, γαιοκτήμονες και μοναχοί, ήλεγχαν πάνω από το 95% του πλούτου. Το υπόλοιπο 90% του θιβετιανού πληθυσμού ήταν δουλοπάροικοι και το 5% δεν είχε καν ανθρώπινη υπόσταση. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν μάθαινε γράμματα και ήταν καταδικασμένη σε ένα προδιαγεγραμμένο παρόν και μέλλον. Μόλις γεννιόταν ένα παιδί δουλοπάροικου, αντί να λάβει πιστοποιητικό γεννήσεως, εγγραφόταν στην ιδιοκτησία κάποιου γαιοκτήμονα. Υπάρχει αρχειακό υλικό που δείχνει τους ευγενείς να καβαλάνε δουλοπάροικους σαν υποζύγια. Στην έκθεση παρουσιάζονται εργαλεία βασανισμού τους, φωτογραφίες τυφλών δουλοπάροικων, καθώς και υλικό από την πυρπόληση των τίτλων ιδιοκτησίας στο κέντρο της Λάσα.

Γελαστοί Θιβετιανοί αγρότες εμφανίζονται σε πιο πρόσφατες φωτογραφίες να λαμβάνουν δώρα κινητά τηλέφωνα και dvd από στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος. «Είναι πολύ χαρούμενοι», επιμένει να εξηγεί η καλλονή Θιβετιανή, που κάνει την ξενάγηση στην έκθεση. Σαν να μη βλέπουμε τα διάπλατα χαμόγελά τους, καθώς λαμβάνουν ποικίλα αγαθά του καπιταλισμού από κομμουνιστικά χέρια που κάποτε μοίραζαν κόκκινα βιβλιαράκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή