Οι υποκλοπές στη Βρετανία στιγματίζουν Τύπο, πολιτική

Οι υποκλοπές στη Βρετανία στιγματίζουν Τύπο, πολιτική

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρωτικούς νέους κανόνες για τον βρετανικό Τύπο και πλήρη έρευνα για τις παραλείψεις της αστυνομίας στην υπόθεση των υποκλοπών δρομολογεί η συντηρητική κυβέρνηση Κάμερον στη Βρετανία, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τη δράση της News of the World, μιας εφημερίδας με εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες και με μακρά παράδοση στη χώρα, που κλείνει οριστικά σήμερα, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Παρότι το σκάνδαλο ξέσπασε με αφορμή την παραβίαση του κινητού τηλεφώνου της δολοφονημένης έφηβης Μίλι Ντάουλερ από την εν λόγω εφημερίδα, είναι κοινό μυστικό στη Βρετανία ότι η μέθοδος των υποκλοπών και η παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής επιφανών, όσο και απλών πολιτών, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερα διαδεδομένης στρατηγικής των ΜΜΕ.

Ο κ. Κάμερον, απορρίπτοντας την κριτική για την απόφασή του να προσλάβει το 2007 ως υπεύθυνο επικοινωνίας τον εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο, Αντι Κόλσον, επέρριψε ευθύνες και στους Εργατικούς προκατόχους του για μια πρακτική, που, όπως τόνισε, ίσχυε επί δεκαετίες.

Ο Αντι Κόλσον, 43 ετών, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή για τις αποφάσεις που έλαβε την εποχή που ήταν διευθυντής της News of the World, από το 2003 έως το 2007, σχετικά με την παρακολούθηση δημόσιων προσώπων. «Αυτό το σκάνδαλο δεν αφορά απλώς μερικούς δημοσιογράφους σε μια εφημερίδα», υπογράμμισε ο κ. Κάμερον. «Δεν αφορά μόνο τον Τύπο. Αφορά επίσης και την αστυνομία. Και ναι αφορά την άσκηση πολιτικής και τους πολιτικούς». Για την υπόθεση πληρωμής αστυνομικών από δημοσιογράφους της News of the World συνελήφθη επίσης ο πρώην ανακτορικός συντάκτης της News of the World, Κλάιβ Γκούντμαν, ο οποίος είχε φυλακιστεί και το 2007 για υποκλοπές σε βάρος του Μπάκιγχαμ.

Πρόσωπο με ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ όλο αυτό το πλέγμα παρανομιών και σχέσεων -το οποίο «εξερράγη» μόλις προ ημερών με αιχμή την υπόθεση της Μίλι Ντάουλερ- είναι η Ρεμπέκα Μπρουκς. Διοικεί ολόκληρη την αυτοκρατορία του Τύπου του Ρούπερτ Μέρντοχ και διατηρεί επίσης στενές σχέσεις με τον κ. Κάμερον. Υπό την πίεση σφοδρής κριτικής των Εργατικών για τη φιλία τους, ο πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι ο Μέρντοχ έπρεπε να δεχθεί την παραίτησή της.

Μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς λειτουργεί ο Τύπος στη Βρετανία προέβαλε με καυστικό άρθρο του ο Εconomist:

«Είναι παράδοση για τον Τύπο να εμπλέκεται σε καβγάδες. Η ανταγωνιστική μέχρι κτηνωδίας αγορά ενθαρρύνει τους κίτρινους τίτλους, την αυθαίρετη κοινωνική κριτική. Στη Γαλλία, τα μικροελαττώματα των πολιτικών μπορεί να μείνουν κρυφά επί έτη. Στη Βρετανία, λερώνουν τα πρωτοσέλιδα. Οι Βρετανοί γνωρίζουν ότι οι εφημερίδες τους είναι βάναυσες και αναξιόπιστες»… «Η News of the World φαίνεται ότι στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ρουτίνας ζήτησε από έναν ιδιωτικό αστυνομικό να υποκλέψει μηνύματα κινητού τηλεφώνου, κάτι που είναι έγκλημα. Εως πρότινος τα θύματα ήταν διασημότητες, πολιτικοί και άλλοι δημοσιογράφοι – το είδος των ανθρώπων, που στο μυαλό των Βρετανών, πιθανόν να το αξίζουν. Τώρα, ο δικηγόρος της οικογένειας του δολοφονημένου κοριτσιού υποστηρίζει πως το κινητό της παραβιάστηκε με τρόπο τέτοιο που δημιούργησε ελπίδες ότι είναι ζωντανή. Οι οικογένειες θυμάτων τρομοκρατών, νεκρών στρατιωτών και άλλων δύο δολοφονημένων κοριτσιών εκτιμάται επίσης ότι τέθηκαν στο στόχαστρο».

Τέσσερα ανησυχητικά ερωτήματα προκύπτουν, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Το πρώτο είναι πώς μια αίθουσα σύνταξης μπορεί να χάσει τόσο πολύ τον έλεγχο. Και σίγουρα δεν πρόκειται για μόνο μία, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η μέθοδος των ντετέκτιβ είναι διαδεδομένη. Ενδέχεται να αποδειχθεί ότι η News of the World ήταν απλώς η πιο ενθουσιώδης στο «άθλημα». Το δεύτερο ερώτημα αφορά τη στάση των δημοσιογράφων. Εάν οι πληροφορίες αληθεύουν, πολλοί στη News of the World γνώριζαν γι’ αυτές τις μεθόδους, αλλά δεν τις ανέφεραν ποτέ. Η ιδέα ότι οι αντίπαλοι ενδεχομένως κάνουν το ίδιο δεν μπορεί να σταθεί ως δικαιολογία. Επειτα είναι η αστυνομία. Η αρχική έρευνα για τις υποκλοπές ήταν αξιοθρήνητη. Επί έτη οι αστυνομικοί έμεναν αδρανείς. Η αστυνομία φαίνεται ότι διατηρεί ειδική σχέση με τις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας: σας δίνουμε ιστορίες, κρούετε τον κώδωνα του κινδύνου για ασύλληπτους εγκληματίες και, περιστασιακά, βάζετε και το χέρι στην τσέπη». Η αστυνομία, σύμφωνα με στοιχεία, έλαβε πράγματι, κάποιες πληρωμές από τη News of the World. Το τέταρτο και τελευταίο ερώτημα αφορά τους πολιτικούς. «Αντί να ζητούν έρευνα, φλερτάρουν επί μακρόν με τα ταμπλόιντ. Ο Αλαστερ Κάμπελ, ο πανίσχυρος σύμβουλος επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, ήλθε από την Daily Mirror. O Αντι Κόλσον της News of the World, ανέλαβε σύμβουλος του Κάμερον. Ο φόβος έπαιξε κάποιο ρόλο. Πολιτικοί φέρονται να απειλήθηκαν με επιθέσεις από τον Τύπο σε περίπτωση που επέμεναν να σκαλίζουν την υπόθεση»…

Πιστή στη συνταγή της σκανδαλολογίας

Για πρώτη φορά, η εφημερίδα News of the World κυκλοφόρησε την 1η Οκτωβρίου του 1843. Από νωρίς καθιερώθηκε ως η πιο μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα της χώρας, με αρχικό ρεκόρ πωλήσεων τα 12.000 φύλλα την εβδομάδα. Γύρω στο 1880 πωλούσε 30.000 φύλλα και έως τις αρχές του 1920 είχε κατακτήσει έως και τρία εκατομμύρια αναγνώστες. Οι πωλήσεις της έφθασαν τα τέσσερα εκατομμύρια την εβδομάδα έως το 1939, αλλά το 1950 βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου καταλόγου: Με πωλήσεις εννέα εκατομμυρίων φύλλων για κάθε έκδοση ήταν η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στον κόσμο. Στην ιδιοκτησία του Ρούπερτ Μέρντοχ πέρασε το 1969. Εως σήμερα, εκδιδόταν από τον όμιλο News International, που υπόκειται και αυτός στην αυτοκρατορία News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ. Προβλήθηκε ως η κυριακάτικη «αδελφή» της εφημερίδας The Sun. Η συνταγή της επιτυχίας της ήταν τα σκάνδαλα των διασημοτήτων. Η αφοσίωσή της στα σεξουαλικά σκάνδαλα, ειδικά, έγινε αιτία να παραφραστεί ο τίτλος της και να της δοθεί το παρατσούκλι «Screws of the World». Το 2010, ο μέσος όρος των πωλήσεών της κυμαινόταν στα 2.812.000 φύλλα. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η News of the World κλείνει και ότι σήμερα θα κυκλοφορήσει για τελευταία φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή