Συνεργασία Πακιστάν με ισλαμιστές

Συνεργασία Πακιστάν με ισλαμιστές

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώην ηγετικό στέλεχος εξτρεμιστικής οργάνωσης υποστηρίζει ότι οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να παρέχουν υποστήριξη σε ισλαμικές ομάδες, στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθούν εδώ και τρεις δεκαετίες, να χρησιμοποιούν τρίτους εναντίον των γειτονικών χωρών και των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Αφγανιστάν. Ορισμένοι όμως από τους μαχητές που εκπαιδεύτηκαν με αυτόν τον τρόπο αμφισβητούν τώρα τη συγκεκριμένη στρατηγική.

Ο πρώην οπλαρχηγός που μιλάει για όλα αυτά στους New York Times απολάμβανε της υποστήριξης των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων επί 15 χρόνια, όπως υποστηρίζει, πριν αποσυρθεί, πρόσφατα. Είναι πολύ γνωστός στους κύκλους των εξτρεμιστών, αλλά μας παραχώρησε συνέντευξη υπό τον όρο ότι το όνομά του, η τοποθεσία όπου βρίσκεται, ή οποιαδήποτε άλλη προσωπική λεπτομέρεια δεν θα δημοσιευθεί. Εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως η Λασκάρ-ι-Τάιμπα, η Χαρακάτ-ουλ-Μουτζαχεντίν και οι Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν διοικούνται από θρησκευτικούς ηγέτες, ενώ ο πακιστανικός στρατός παρέχει την εκπαίδευση, τον στρατηγικό σχεδιασμό και την προστασία που χρειάζονται. Το συγκεκριμένο σύστημα ακόμη βρίσκεται σε λειτουργία μας λέει ο συνεντευξιαζόμενος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το Πακιστάν διαβεβαίωσε επανειλημμένως τις ΗΠΑ ότι έχει διακόψει τη συγκεκριμένη πρακτική. Μάλιστα, η Αμερική έχει δώσει πάνω από 20 δισ. δολάρια στο Πακιστάν, προκειμένου να ενισχύσει τις αντιτρομοκρατικές του δράσεις. Εντούτοις, όπως επισημαίνει ο πρώην οπλαρχηγός, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τις εξτρεμιστικές αυτές ομάδες ως όπλο στη διαμάχη του με την Ινδία, στο Κασμίρ, αλλά και στο Αφγανιστάν, με σκοπό την εκδίωξη των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων.

«Δύο ειδών άνθρωποι τρέχουν τα συγκεκριμένα προγράμματα: μουλάδες και απόστρατοι αξιωματικοί», μας λέει ο άνθρωπος που δίνει τη συνέντευξη. Αναφέρει μάλιστα και συγκεκριμένα ονόματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή