ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ
Ενοχοι για ρατσιστικούς φόνους κρίθηκαν 13 Ρώσοι νεοναζιστές

ΜΟΣΧΑ. Δεκατρείς Ρώσοι νεοναζιστές κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο της Μόσχας για 27 ρατσιστικές δολοφονίες που διέπραξαν μεταξύ 2007-8 και καταδικάστηκαν σε ισόβιες ποινές κάθειρξης. Η απαγγελία της απόφασης στη δίκη των μελών της Εθνικιστικής-Σοσιαλιστικής Ενωσης, μιας οργάνωσης που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία, ξεκίνησε από χθες το πρωί. Ο εισαγγελέας ζήτησε να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη οι επτά από τους 13 κατηγορουμένους, που είναι ηλικίας από 21 έως 29 ετών. Με την έναρξη της διαδικασίας οι κατηγορούμενοι άρχισαν να φωνάζουν αντισημιτικά συνθήματα και να προσβάλλουν τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη δίκη.

ΣΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Διπλή μεταμόσχευση ποδιών

ΒΑΛΕΝΘΙΑ. Ισπανοί γιατροί πραγματοποίησαν στη Βαλένθια την πρώτη διπλή μεταμόσχευση ποδιών στον κόσμο, όπως έγινε γνωστό χθες από νοσοκομειακές πηγές. Ο νεαρός λήπτης των μοσχευμάτων έχασε τα δύο του πόδια σε ατύχημα. Δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει προσθετικά μέλη και η μεταμόσχευση ήταν η μοναδική εναλλακτική λύση για να μην περάσει την υπόλοιπη ζωή του καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, Πέδρο Καβάδας. Η επέμβαση εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010 αλλά ο ασθενής και οι γιατροί χρειάστηκε να περιμένουν για περισσότερο από ένα χρόνο μέχρι να βρεθούν τα κατάλληλα μοσχεύματα. Η μεταμόσχευση έγινε στο νοσοκομείο Λα Φε της Βαλένθια, ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώθηκε χθες το πρωί. Η βασική δυσκολία στη μεταμόσχευση ποδιών είναι η σύνδεση των νεύρων ώστε τα νέα μέλη να λειτουργούν ικανοποιητικά.

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

«Χάθηκαν» αρχιτεκτονικά σχέδια

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αμηχανία έχει προκαλέσει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας (BND) η αποκάλυψη εβδομαδιαίου περιοδικού πως «χάθηκαν» τα αρχιτεκτονικά σχέδια του νέου της αρχηγείου στο Βερολίνο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, δήλωσε ότι συστάθηκε επιτροπή έρευνας αναφορικά με την υπόθεση. «Επιθυμούμε την άμεση διαλεύκανση του ζητήματος αυτού», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Focus, τα αρχιτεκτονικά σχέδια που χάθηκαν είχαν διαβαθμιστεί και ήταν μόνο για επίσημη χρήση. Από την πλευρά του, αξιωματούχος της BND δήλωσε στο ίδιο περιοδικό ότι η αλλαγή του σχεδίου είναι πλέον επιβεβλημένη και αυτό, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουν πέσει τα αρχικά σχέδια στα χέρια αντίπαλων μυστικών υπηρεσιών.

ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Γραφείο σύνδεσης στη Β. Κορέα

ΠΑΡΙΣΙ. Γραφείο σύνδεσης στη Βόρεια Κορέα αποφάσισε να εγκαινιάσει η Γαλλία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η Γαλλία λαμβάνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες της Δύσης ανησυχούν για τις εξελίξεις στο κομμουνιστικό καθεστώς της Βορείου Κορέας, ενόψει τόσο του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ όσο και της σοβαρής επισιτιστικής κρίσης, στα όρια του λιμού, που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, το γεγονός δεν σημαίνει ότι η Γαλλία εγκαινιάζει διπλωματικές σχέσεις με το ολοκληρωτικό καθεστώς, ένα από το πιο «κλειστά» στον κόσμο. Ο κύριος στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς του πολιτισμού.

ΑΠΟ ΠΓΔΜ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΚΟΣΟΒΟ

Διάσκεψη προέδρων στην Αχρίδα

ΣΚΟΠΙΑ. Περιφερειακή διάσκεψη των προέδρων της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου πραγματοποιήθηκε χθες στην Αχρίδα. Σκοπός της διάσκεψης ήταν η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο του διαλόγου μεταξύ των γειτονικών αυτών χωρών, στο πλαίσιο της κοινής ευρωατλαντικής τους προοπτικής. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, το μήνυμα που επιθυμούν να αποστείλουν οι τέσσερις χώρες στις Βρυξέλλες είναι ότι μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες και το ίδιο όραμα για το μέλλον. Πρόκειται για την τρίτη διάσκεψη αυτού του σχήματος. Οι προηγούμενες δύο πραγματοποιήθηκαν το 2009 στον Αυλώνα της Αλβανίας και το 2010 στο Πρίζρεν του Κοσόβου.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Δυσκολίες για τον κινεζικό στρατό

ΠΕΚΙΝΟ. Οι πόλεις της Κίνας αναπτύσσονται πλέον με τόσο ταχείς ρυθμούς, που ακόμα και ο στρατός της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας του γεγονότος αυτού. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, νέοι δρόμοι κατασκευάζονται χωρίς άδεια και σε πολλές περιπτώσεις περνούν μέσα από στρατόπεδα, ενώ τα διαρκώς αυξανόμενα ψηλά κτίρια δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των αεροπορικών βάσεων. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε αργά προχθές το βράδυ τα αποτελέσματα έρευνας που ουσιαστικά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το στράτευμα. «Εξαιτίας της άναρχης ανάπτυξης, υπάρχουν βάσεις που επί της ουσίας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου», δήλωσε ο αξιωματικός του κινεζικού στρατού, Μενγκ Γκουοπίνγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή