Διαστημικό στρατιωτικό πρόγραμμα αναπτύσσει η Κίνα

Διαστημικό στρατιωτικό πρόγραμμα αναπτύσσει η Κίνα

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Δορυφόρους που θα επιτρέψουν την προβολή ισχύος πολύ μακρύτερα από το έδαφός της αναπτύσσει η Κίνα, σύμφωνα με έκθεση που πρόκειται να δημοσιευθεί στη βρετανική Επιθεώρηση Στρατηγικών Μελετών. Αν οι πληροφορίες ισχύουν, αυτό σημαίνει ότι η Κίνα έχει προχωρήσει πέρα από τις εκκλήσεις για τερματισμό της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος στην ανάπτυξη δικού της διαστημικού στρατιωτικού προγράμματος.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Κίνα αναπτύσσει δίκτυο κατασκοπευτικών δορυφόρων ικανών να εντοπίζουν εχθρικές δυνάμεις σε πραγματικό χρόνο και να καθοδηγούν πυραυλικά πλήγματα εναντίον τους. «Ο αστερισμός κινεζικών δορυφόρων περνά από τις περιορισμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών στρατηγικής σημασίας σε μια εποχή κατά την οποία θα μπορεί να υποστηρίζει επιχειρήσεις καθώς αυτές εξελίσσονται» αναφέρει η έκθεση. Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας έχει εξελιχθεί πολύ από το 1949, όταν ο Μάο δήλωνε ότι η χώρα του δεν μπορεί να εκτοξεύσει στο Διάστημα ούτε μία πατάτα. Για τις ΗΠΑ, η πιο άμεσα ανησυχητική εφαρμογή των νέων κινεζικών δυνατοτήτων είναι η ικανότητα της Κίνας να βάζει στο στόχαστρο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που πλέουν στον Ειρηνικό ωκεανό. Νωρίτερα φέτος ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς προειδοποίησε ότι η πρόοδος της κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τις αμερικανικές επιχειρησιακές δυνατότητες στον Ειρηνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή