Ενα ριάλιτι από τον Αλ Γκορ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλ Γκορ, ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος, κάτοχος Βραβείου Νομπέλ και ένθερμος αγωνιστής της προστασίας του περιβάλλοντος, επανέρχεται με μια καινούργια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ένα οικολογικό ριάλιτι, από τον Σεπτέμβριο. Οπως αναφέρουν οι New York Times, η έναρξη του Climate Reality Project θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου, σε απευθείας μετάδοση σε όλο τον κόσμο, με τον Αλ Γκορ στη Νέα Υόρκη και πάνελ επιστημόνων και άλλων προσωπικοτήτων σε κάθε μία από τις 24 ωρολογιακές ζώνες του πλανήτη.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, «άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, που βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα συνδέσουν τα δεδομένα μεταξύ πρόσφατων καιρικών φαινομένων -πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες- και της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από τον ανθρώπινο παράγοντα, με αποτέλεσμα την αλλαγή του κλίματος». Στόχος του εγχειρήματος είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου και η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, που χρηματοδοτούν όσες βιομηχανίες επιβαρύνουν το περιβάλλον.

«Η κλιματική κρίση δεν γνωρίζει πολιτικά σύνορα», είπε ο κ. Γκορ. «Σφοδρές καταιγίδες και θανατηφόρα κύματα καύσωνα συμβαίνουν με ανησυχητική συχνότητα σε όλο τον κόσμο. Ζούμε με την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης σε καθημερινή βάση. Το μόνο ερώτημα είναι: Πόσο γρήγορα θα αντιδράσουμε;». Η εκστρατεία του Αλ Γκορ κατά της κλιματικής αλλαγής κατέστησε -σύμφωνα με τον Guardian- τον πρώην αντιπρόεδρο τον πιο προβεβλημένο αγωνιστή για την καταπολέμησή της στις ΗΠΑ, αλλά παράλληλα και στόχο του πετρελαϊκού και βιομηχανικού λόμπι, καθώς και των Ρεπουμπλικανών. Τα τελευταία χρόνια, η νέα συντηρητική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει φθάσει στο σημείο να θεωρεί κάθε αναφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα επίθεση κατά της ελευθερίας του ατόμου.

Ο Αλ Γκορ είχε απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια από το προσκήνιο, ενδεχομένως για να μην επηρεάσει την πολιτική πορεία του Δημοκρατικού ομοϊδεάτη του Μπαράκ Ομπάμα. Επανήλθε τον περασμένο μήνα και με άρθρο του στο περιοδικό Rolling Stone κατηγόρησε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι δεν αγωνίστηκε αρκετά σκληρά για την προστασία του περιβάλλοντος. «Οσο οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται εμφανέστερες, τόσο οφείλουμε να αναζητούμε την αλήθεια και τις λύσεις. Οπως ακριβώς οι καπνοβιομηχανίες αρνούνταν επί δεκαετίες ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, οι εταιρείες πετρελαίου και άνθρακα είναι αποφασισμένες να ενσπείρουν άρνηση και σύγχυση όσον αφορά στην υπόθεση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε την Τρίτη και απηχεί εν πολλοίς το πνεύμα του Αλ Γκορ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή