Οι παλινωδίες του Κάμερον τον οδήγησαν σε δυσχερή θέση

Οι παλινωδίες του Κάμερον τον οδήγησαν σε δυσχερή θέση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών από τη News of the World του Μέρντοχ.

Τις τελευταίες ημέρες, κάθε βήμα του Κάμερον σηματοδοτεί και μια εντυπωσιακή μεταστροφή. Χαρακτηριστικά, την Τρίτη συστρατεύτηκε με το Εργατικό Κόμμα ζητώντας από τον Μέρντοχ να ξεχάσει την εξαγορά του δορυφορικού καναλιού ΒSkyΒ. Πριν από λίγες ημέρες έλεγε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να τη σταματήσει. Βέβαια, οι πολέμιοί του δεν έχασαν την ευκαιρία να καταφέρουν ένα ακόμα πλήγμα στην απαστράπτουσα εικόνα του Βρετανού πρωθυπουργού.

Τα προβλήματα, όμως, του Κάμερον δεν περιορίζονται στην αδυναμία του να αναγνώσει τα πολιτικά μηνύματα με την ίδια ταχύτητα που το πράττουν οι κοινοβουλευτικοί του φίλοι και αντίπαλοι.

Το μείζον ζήτημα είναι ότι το σκάνδαλο που ξετυλίγεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες δημιουργεί ερωτήματα για τον χαρακτήρα και την ευθυκρισία του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος χωρίς σκέψη διατήρησε τις σχέσεις του με τη News International, που σήμερα το βρετανικό κοινό βλέπει σαν καλάθι γεμάτο φίδια.

Ιδιαίτερα προβληματίζει η σχέση του με τον Αντι Κόλσον, τον οποίο προσέλαβε το 2007 ως υπεύθυνο Επικοινωνίας. Λίγο καιρό νωρίτερα, ο πρώην διευθυντής της News of the World είχε παραιτηθεί εξαιτίας των αρχικών αποκαλύψεων περί τηλεφωνικών υποκλοπών.

Αγνόησε προειδοποιήσεις

Οπως αποδεικνύεται, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είχε εισακούσει τις προειδοποιήσεις για τον Κόλσον, που κατά καιρούς του απηύθυναν φίλοι αλλά και εχθροί, δημοσιογράφοι και βουλευτές του κόμματός του.

Βέβαια, μέχρι να δρασκελίσει ο Κόλσον το κατώφλι της πρωθυπουργικής κατοικίας έγιναν πολλαπλοί έλεγχοι και τίποτα δεν αποδείχθηκε εναντίον του.

Γενικότερα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ζήτημα Κόλσον ακολουθούν τις ίδιες γρήγορες μεταβολές, όπως η στάση του απέναντι στο σκάνδαλο αλλά και στην εξαγορά του δορυφορικού ΒskyΒ.

Αιτία προβληματισμού είναι και η σχέση του πρωθυπουργού προς τη Ρεμπέκα Μπρουκς, διευθύνουσα σύμβουλο της News International. Παρά, όμως, την αρχική υποστήριξη, αργότερα ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι θα έπρεπε η Μπρουκς να παραιτηθεί από την εργασία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρούπερτ Μέρντοχ ήταν ο δεύτερος επισκέπτης του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Κατα μία έννοια ο Κάμερον είναι εξαιρετικά άτυχος. Διαδοχικές κυβερνήσεις του Εργατικού Κόμματος φλέρταραν τον Μέρντοχ με ζέση. Η κυβέρνηση του κ. Κάμερον ήταν η άτυχη που βρισκόταν στην εξουσία όταν έσκασε το σκάνδαλο, που όταν σταμάτησε η μουσική δεν βρήκε καρέκλα να καθίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή