Σφοδρές συγκρούσεις ανταρτών του ΡΚΚ με τον τουρκικό στρατό

Σφοδρές συγκρούσεις ανταρτών του ΡΚΚ με τον τουρκικό στρατό

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σφοδρές συγκρούσεις, με 12 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς και επτά τραυματίες, ξέσπασαν χθες μεταξύ ανταρτών του ΡΚΚ και του τουρκικού στρατού στην περιοχή κοντά στην πόλη Σιλβάν, στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, λίγες ώρες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και εκπροσώπων του κουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), για τον τερματισμό της αποχής 36 Κούρδων βουλευτών από την Εθνοσυνέλευση.

«Ορκο δεν έχει ούτε σήμερα ούτε αύριο», δήλωσε αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών ο Κούρδος βουλευτής Γκιουλτάν Κισανάκ, γεγονός που σημαίνει ότι οι 36 βουλευτές θα συνεχίσουν να απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση έξι συναδέλφων τους που κατηγορούνται για ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες. Ομως, η νέα αυτή κοινοβουλευτική κουρδική εκκρεμότητα θα δυσχεράνει τα συνταγματικά σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν και θα επιδράσει αρνητικά στις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι χθεσινές συγκρούσεις, οι σφοδρότερες του εξαμήνου μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας που είχε κηρύξει το ΡΚΚ, άρχισαν με ενέδρα και συνεχίζονταν έως αργά χθες το απόγευμα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ ματαίωσαν το πρόγραμμά τους για να συναντηθούν με τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακίν Φιντάν και να επιληφθούν του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη ο έγκλειστος στη Νήσο των Σκύλων Οτσαλάν, ηγέτης του ΡΚΚ, είχε προειδοποιήσει ότι εάν μετεκλογικά δεν διευθετηθεί το Κουρδικό, «το αίμα θα ρεύσει άφθονο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή