ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

Επιμένει ότι ουδέποτε διέταξε πυρά εναντίον διαδηλωτών

ΚΑΪΡΟ. Ουδέποτε διέταξε πυρά εναντίον διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της 18ήμερης αιγυπτιακής εξέγερσης που τον έριξε από την εξουσία. Αυτή είναι η κατηγορηματική δήλωση του τέως Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος επιμένει μάλιστα ότι κανείς δεν άκουγε τις εκκλήσεις του να σταματήσει η βία. Ο τέως πρόεδρος βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης με την κατηγορία της αυτουργίας στη δολοφονία 900 διαδηλωτών. Οι δηλώσεις ήταν απόσπασμα της ανάκρισής του, που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Αλ-Νουστούρ».

ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Κινδυνεύει το αλβανικό αίτημα

ΤΙΡΑΝΑ. Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το αίτημα της Αλβανίας για ένταξη στην Ε.Ε. Το αίτημα των Τιράνων για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας θα επανεξεταστεί από την Ενωση με αφορμή τις διαμάχες ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας. Οι δημοτικές εκλογές εμβάθυναν ακόμη περισσότερο την πολιτική κρίση, την αντιπαράθεση μεταξύ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Εντι Ράμα. Η διαμάχη ξέσπασε με αφορμή την εκλογή δημάρχου Τιράνων και είχε ως αποτέλεσμα οι ψήφοι να έχουν καταμετρηθεί αρκετές φορές. Νικητής ανακηρύχθηκε τελικά ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Λουλεζίμ Μπάσα, με διαφορά 94 ψήφων από τον αντίπαλό του, Εντι Ράμα. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, αρχικά ο Ράμα είχε νικήσει με διαφορά 10 ψήφων.

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

Πέθανε ο Λέο Κιρχ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πέθανε χθες σε ηλικία 84 ετών στο Μόναχο ο Λέο Κιρχ, ο Γερμανός πρώην μεγιστάνας των ΜΜΕ. Ο Κιρχ είχε δημιουργήσει στη Γερμανία μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης μέχρι την ηχηρή πτώχευσή του, το 2002. Ξεκίνησε χωρίς δεκάρα στη δεκαετία του 1950 και άρχισε την εντυπωσιακή άνοδό του αγοράζοντας με πίστωση τα δικαιώματα της ταινίας «Λα Στράντα» του Φελίνι. Στη συνέχεια, αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των πιο εμπορικών αμερικανικών ταινιών, συντρίβοντας τον ανταγωνισμό. Πρωτοπόρος της συνδρομητικής τηλεόρασης στη Γερμανία, ο Κιρχ επένδυσε μαζικά στα δικαιώματα αναμετάδοσης αθλητικών γεγονότων. Ηλεγχε επίσης επί χρόνια το 40% του εκδοτικού ομίλου Axel Springer, στον οποίον ανήκει η μεγάλης κυκλοφορίας ταμπλόιντ εφημερίδα «Μπιλντ». Μετά το 2002, είχε προσφύγει επανειλημμένως στη Δικαιοσύνη κατά της Deutsche Bank, την οποία θεωρούσε υπεύθυνη για τη χρεοκοπία του.

ΤΟ ΝΕΟΠΑΓΕΣ ΚΡΑΤΟΣ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟ

Το Νότιο Σουδάν μέλος του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έκανε δεκτό χθες το Νότιο Σουδάν ως το 193ο μέλος του διεθνούς οργανισμού. Η απόσχιση του νεοπαγούς κράτους δρομολογήθηκε με το δημοψήφισμα του περασμένου Ιανουαρίου, τερματίζοντας έναν ιδιαίτερα σκληρό εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στον ισλαμικό – αραβικό Βορρά και τον χριστιανικό και ανιμιστικό – αφρικανικό Νότο, που κράτησε 20 χρόνια και στοίχισε τη ζωή περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Εχοντας αποδεχθεί το «διαζύγιο», ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ, ζήτησε την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα του εξαιτίας της άλλης εμφύλιας σύγκρουσης, στο Νταρφούρ, ένα αίτημα το οποίο υποστήριξε και η Κίνα, βασικός οικονομικός εταίρος του Χαρτούμ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2011

Αύξηση πειρατικών επιθέσεων

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αύξηση των πειρατικών επιθέσεων το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατέγραψε το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας, λίγο πριν από τη συζήτηση του ΟΗΕ για την πειρατεία. Παρατηρείται επίσης αύξηση της βιαιότητας των επιθέσεων, καθώς οι πειρατές, οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν μαζί τους μόνο μαχαίρια, σήμερα χρησιμοποιούν αυτόματα όπλα, ρουκέτες και χειροβομβίδες και δεν διστάζουν να επιτεθούν στους στόχους τους, αψηφώντας ακόμη και καταιγίδες. Συχνοί στόχοι των πειρατών είναι τα δεξαμενόπλοια ανατολικά του Κόλπου του Αντεν, αλλά πρόσφατα εντάχθηκαν στη λίστα με τους πιθανούς στόχους και τα τάνκερ. Το 60% των 196 επιθέσεων πραγματοποιήθηκαν από Σομαλούς πειρατές και συνολικά 50 επεισόδια καταγράφηκαν στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη νότια Κίνα.

ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Η Παλαιστίνη στα Ηνωμένα Εθνη

ΝΤΟΧΑ. Επίσημο αίτημα να ενταχθεί η Παλαιστίνη στα Ηνωμένα Εθνη θα υποβληθεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο, ανακοίνωσε χθες από την Ντόχα του Κατάρ ο γενικός γραμματέας του, Νάμπιλ αλ Αράμπι. «Η επιτροπή αποφάσισε να απευθυνθεί στα Ηνωμένα Εθνη για να ζητήσει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η επιτροπή δεσμεύθηκε να εργαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η διεθνής υποστήριξη στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σημείωσε. Οι δηλώσεις του Αλ Αράμπι πραγματοποιήθηκαν σε συνάντηση των κρατών του Αραβικών Συνδέσμου, παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και υπό την προεδρία του Κατάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή