Οι σκληροπυρηνικοί είναι αντίθετοι σε κάθε συμβιβασμό

Οι σκληροπυρηνικοί είναι αντίθετοι σε κάθε συμβιβασμό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν επιπλέον «άκαμπτο συνομιλητή» στις διαπραγματεύσεις: τα σκληροπυρηνικά στελέχη της παράταξής τους. Καθώς αξιώνουν σημαντικές υποχωρήσεις από τον Ομπάμα ως αντάλλαγμα για την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τους βουλευτές εκείνους που έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ότι απεχθάνονται την έννοια του συμβιβασμού.

Ο αριθμός των Ρεπουμπλικανών βουλευτών που έχουν εκφραστεί ανοιχτά κατά των συμβιβαστικών προτάσεων που προωθούν οι ηγέτες τους είναι κάθε άλλο παρά μικρός. «Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, είτε αναφερόμαστε σ’ αυτές εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων είτε σ’ αυτές μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας, είναι μια άβυσσος», σχολίασε ο Ιθαν Σίγκαλ, αναλυτής του ιδρύματος Washington Exchange, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις των μελών του Κογκρέσου για λογαριασμό επενδυτών.

«Πιστεύω ότι θα βρισκόμαστε εδώ μέχρι και την 1η Αυγούστου», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Πιτ Σέσιονς, μετά το πέρας συνάντησης μεταξύ των πρόσφατα εκλεγμένων μελών του κόμματος στο σώμα. Ηδη, το συμβιβαστικό σχέδιο του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προέδρου του σώματος, Τζον Μπέινερ, απερρίφθη. Παρόμοια τύχη αναμένεται να έχει και το εναλλακτικό σχέδιο του αναπληρωτή του, Ερικ Κάντορ.

Δεκάδες βουλευτές των Ρεπουμπλικανών μοιάζουν να μην ενδιαφέρονται καν για μια συμφωνία με τους Δημοκρατικούς. Αυτό συνεπάγεται ότι ο κ. Μπέινερ θα χρειαστεί την ψήφο των Δημοκρατικών βουλευτών προκειμένου η Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει κάποιο συμβιβαστικό σχέδιο. Το γεγονός αυτό βέβαια με τη σειρά του αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ του κ. Μπέινερ στις διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Ομπάμα και το επιτελείο του. Παράλληλα, η στάση των σκληροπυρηνικών δυσχεραίνει τη θέση του κ. Μπέινερ και ενώπιον της επιχειρηματικής κοινότητας, στους ηγέτες της οποίας έχει δεσμευτεί ότι το Κογκρέσο θα αποτρέψει μια στάση πληρωμών.

«Ο πρόεδρος της Βουλής έχει κακούς συμβούλους», σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Λούι Γκόμερ. «Θα του πρότεινα να μην πιστεύει τον Ομπάμα όταν αυτός καταφεύγει σε τακτικές εκφοβισμού», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο βουλευτής Τσάρλι Μπας υποστηρίζει ότι το Κογκρέσο πρέπει να επεκτείνει για μικρό χρονικό διάστημα το περιθώριο δανεισμού προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στα διαπραγματευτικά επιτελεία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών να βρουν κοινό έδαφος. Την άποψη αυτή, ωστόσο, δεν συμμερίζεται ο βουλευτής Τζεφ Φλέικ, ο οποίος πιστεύει πως δεν συντρέχει λόγος άμεσης δράσης.

Οκτώ, ακόμα, συνάδελφοί του έχουν υπογράψει δέσμευση ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της αύξησης του ανώτατου ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει πρώτα μια συνταγματική τροποποίηση που θα καθιστά υποχρεωτικό έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό και αυξημένη πλειοψηφία για την αύξηση των φόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή