Πυρ από τη συριακή αστυνομία με επτά νεκρούς διαδηλωτές

Πυρ από τη συριακή αστυνομία με επτά νεκρούς διαδηλωτές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Εντείνει την πρακτική καταστολής των αντιφρονούντων το καθεστώς Ασαντ στη Συρία. Τουλάχιστον επτά διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες στην πρωτεύουσα Δαμασκό, την επαρχία Ιντλίμπ και την πόλη Ντεράα. Στη Δαμασκό, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά, ενώ χρησιμοποίησαν και δακρυγόνα κατά των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης. «Η κατάσταση θύμιζε κόλαση», είπε ένας διαδηλωτής μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Ρress.

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Καμπούν της Δαμασκού, όπου δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν. Τρεις ακόμη διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία στο Ιντλίμπ, όπως επισήμανε ο Αμπντέλ Καρίμ Ριχάουι, της Συριακής Λίγκας για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης στην πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Παρά την καταστολή, οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Ασαντ σε όλη τη χώρα, ήταν και χθες ογκώδεις. Σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση στην πόλη Ντέιρ Εζορ και 150.000 Σύροι έλαβαν μέρος σε αντικαθεστωτική συγκέντρωση στην πόλη Χάμα. Λίγο πριν από τις διαδηλώσεις της Παρασκευής, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν σκοτώσει δύο διαδηλωτές που διαδήλωναν υπέρ της δημοκρατίας στο Ντέιρ αλ Ζόραν, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας.

Εκθεση της ΙΑΕΑ

Εν τω μεταξύ, ανησυχία προκαλεί στις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στην οποία επισημαίνεται ότι η Συρία έχει παραβιάσει τη δέσμευσή της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με την έκθεση της ΙΑΕΑ, η Συρία αρνείται να συνεργαστεί με τον διεθνή οργανισμό για την έρευνα στις φερόμενες μυστικές πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Σούζαν Ράις, τόνισε ότι η στάση της Συρίας συνιστά απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια και επισήμανε ότι «η θετική και προσήκουσα συνεργασία της Δαμασκού με την ΙΑΕΑ θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια του πυρηνικού προγράμματος της Συρίας».

Ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζαφάρι, απέρριψε τις αιτιάσεις των Αμερικανών ως αβάσιμες. Ηδη από το 2008, η ΙΑΕΑ προσπαθεί, χωρίς αποτέλεσμα, να συγκεντρώσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε τοποθεσία στην έρημο της Συρίας, την οποία βομβάρδισαν το 2007 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, υπήρχε σχεδόν έτοιμος πυρηνικός αντιδραστήρας, ο οποίος είχε κατασκευαστεί με τη συνδρομή της Β. Κορέας. Η Συρία αρνήθηκε την ύπαρξη πυρηνικού αντιδραστήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή