ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΗΝ ΑΝΕΒΑΛΕ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

Σύνοδος Ιταλίας – Σερβίας

ΡΩΜΗ. Αναβλήθηκε η οικονομική πολιτική σύνοδος Ιταλίας – Σερβίας που θα πραγματοποιούνταν στο Βελιγράδι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών υποχρεώσεων του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη, σύμφωνα με δήλωση του πρέσβη της Ιταλίας στο Βελιγράδι, Αρμάντο Βαρίκιο. «Ο κ. Μπερλουσκόνι ειδοποίησε ο ίδιος τον πρόεδρο της Σερβίας για την απόφασή του», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάρκο Βεντούρα.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΟΔΟΣ

Ερευνα για δράστες στο Μουμπάι

ΜΟΥΜΠΑΪ. Ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί στην έρευνα της ινδικής αστυνομίας όσον αφορά τον εντοπισμό των δραστών της τριπλής επίθεσης στο Μουμπάι την περασμένη Τετάρτη, που στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους. Παρότι έχει επιβεβαιωθεί ότι οι βόμβες περιείχαν νιτρικό αμμώνιο, υλικό δημοφιλές στην κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, οι έρευνες έχουν παγώσει εξαιτίας των βροχών των μουσώνων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Ρακές Μαρία. Ως «μια μικρή ομάδα που δρα παράνομα» περιεγράφησαν οι δράστες από τον υπουργό Εσωτερικών Τσινταμπαράμ την Πέμπτη, χωρίς όμως να δοθούν περαιτέρω στοιχεία. Οσον αφορά τις δύο προηγούμενες σοβαρές επιθέσεις στην Ινδία, την ευθύνη είχαν αναλάβει δύο ισλαμιστικές ομάδες, οι Ινδοί Μουτζαχεντίν και οι Πακιστανοί Λασκάρ-ι-Τάιμπα.

ΘΕΛΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΩΞΕΙΣ

Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν

ΚΑΪΡΟ. Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν στο Κάιρο σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να επιταχύνει τον βηματισμό της προς τη Δημοκρατία και να ασκήσει διώξεις εναντίον όσων βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία εκατοντάδων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ώθησαν στην έκπτωση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο. Οι διοργανωτές αποκαλούν τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ «Παρασκευή της τελευταίας προειδοποίησης», αλλά ο κόσμος που συγκεντρώνεται είναι μικρότερος σε αριθμό απ’ ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η καλύτερα οργανωμένη πολιτική οργάνωση της Αιγύπτου, δεν συμμετείχε, ενώ η καλοκαιρινή ζέστη και η ανησυχία ότι οι υπερβολικές διαμαρτυρίες μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροπές κράτησαν άλλους μακριά από τη συγκέντρωση.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Συγκρούσεις στην Ιορδανία

ΑΜΜΑΝ. Οπλισμένοι με ρόπαλα, άνδρες της αστυνομίας της Ιορδανίας συγκρούστηκαν με εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ της μεταρρύθμισης του καθεστώτος. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιορδανίας είχαν προσφάτως απαγορεύσει στους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ανατροπής του καθεστώτος χωρίς ωστόσο να τους απαγορεύσουν να συγκεντρώνονται στις πλατείες των πόλεων της χώρας. Τα μέτρα για τη διάλυση των συγκεντρώσεων που λαμβάνει η ιορδανική αστυνομία αντικατοπτρίζουν τους φόβους του καθεστώτος για πιθανή οργάνωση μαζικών διαδηλώσεων αντίστοιχων με αυτές που ανέτρεψαν το καθεστώς Μπεν Αλι στην Τυνησία και το καθεστώς Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, στις αρχές του έτους.

ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΡΟΥΚΕΤΕΣ

Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

ΓΑΖΑ. Επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησε χθες το πρωί η ισραηλινή αεροπορία ως αντίποινα για παλαιστινιακές ρουκέτες. Οι ισραηλινές επιθέσεις είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά πέντε Παλαιστίνιοι. Οι στόχοι, δύο στην πόλη της Γάζας και ένας στη Χαν Γιούνις, είναι βάσεις του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Η βίαιη κλιμάκωση των συγκρούσεων ξεκίνησε τον Απρίλιο με τον θάνατο ενός εφήβου, όταν αντιαρματικός πύραυλος από τη Γάζα έπληξε ισραηλινό σχολικό. Το Ισραήλ απάντησε με επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή σε 19 Παλαιστινίους.

ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Ερευνούν διακήρυξη αυτονομίας Κούρδων

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ. Οι εισαγγελείς της Τουρκίας άρχισαν έρευνα για τη διακήρυξη «δημοκρατικής αυτονομίας» από μια οργάνωση-ομπρέλα κουρδικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως ανακοινώθηκε χθες από το αρμόδιο γραφείο. Οι εισαγγελείς του Ντιγιαρμπακίρ εξετάζουν τη διακήρυξη του Κογκρέσου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), στην οποία έλαβαν μέρος 850 σύνεδροι, κι ενδέχεται να ασκήσουν διώξεις εναντίον ηγετικών στελεχών του. Η διακήρυξη του DTK συνέπεσε με τη μάχη στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ, την Πέμπτη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 στρατιώτες και επτά ένοπλοι Κούρδοι. «Ως κουρδικός λαός κηρύσσουμε δημοκρατική αυτονομία, παραμένοντας δεσμευμένοι στην εθνική ενότητα των λαών της Τουρκίας», δήλωσε η αντιπρόεδρος της οργάνωσης, Αϊσέλ Τουγκλούγκ, κατά την ανάγνωση της διακήρυξης του Κογκρέσου.

ΠΕΝΤΕ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ

Στελέχη καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν

ΒΑΓΔΑΤΗ. Πέντε πρώην στελέχη του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν, ανάμεσά τους και δύο ετεροθαλείς αδελφοί του, θα εκτελεστούν μέσα σε έναν μήνα αφότου παραδοθούν από τις αμερικανικές στις ιρακινές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι κρατούμενοι, οι οποίοι παραδόθηκαν στους Ιρακινούς την Πέμπτη το πρωί, βρίσκονταν ανάμεσα στους 206 τελευταίους Ιρακινούς που κρατούνταν από τους Αμερικανούς πριν από την αποχώρηση των δυνάμεών τους στα τέλη του χρόνου. «Παραλάβαμε τους τελευταίους 206 Ιρακινούς που κρατούνταν από τις αμερικανικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων πέντε αξιωματούχων του προηγούμενου καθεστώτος», είπε ο Χαϊντάρ αλ Σααντί.

ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΕΙ 2.300 ΕΚΤΑΡΙΑ

Μάχη με τις φλόγες στο νησί Μπρατς

ΜΠΡΑΤΣ. Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι χθες το βράδυ η μαραθώνια μάχη με τις φλόγες από 174 πυροσβέστες για την κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο νησί Μπρατς της Κροατίας. Η φωτιά μέχρι στιγμής είχε καταβροχθίσει 2.300 εκτάρια δασικής έκτασης και αγροτικών καλλιεργειών, και προσπάθειες καταβάλλονταν για την αποτροπή εξάπλωσής της σε κατοικημένες περιοχές. Διακόσιοι τουρίστες και τριάντα κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή ενώ βοήθεια παρείχαν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, ένα πυροσβεστικό πλοίο και ένα ρυμουλκό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή