Απεργία των δημοσιογράφων του BBC

Απεργία των δημοσιογράφων του BBC

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οσοι «φίλοι» μιας εκ των πλέον δημοφιλών εκπομπών της βρετανικής κρατικής ραδιοφωνίας, «Today», συντονίστηκαν χθες στις 6 το πρωί, όπως άλλωστε έχουν συνηθίσει, στη συχνότητα του BBC 4 απογοητεύτηκαν. Αντί για τους αγαπημένους τους παρουσιαστές, Σάρα Μόνταγκ και Τζάστιν Ουέμπ, οι ακροατές του «Today» άκουσαν -όσοι τουλάχιστον παρέμειναν συντονισμένοι στη συχνότητα του BBC 4- σε επανάληψη ένα ντοκιμαντέρ για τη ρωσική κομμουνιστική επανάσταση. Οι φωνές των Μόνταγκ και Ουέμπ, ωστόσο, ακούστηκαν μια ώρα αργότερα από την καθορισμένη, με την πρώτη να εξηγεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην απεργία των δημοσιογράφων του BBC πριν δώσει τη σκυτάλη στον δεύτερο, ο οποίος κάνει ρεπορτάζ στην Ιαπωνία για τη ζωή με το φονικό τσουνάμι.

Η χθεσινή απεργία των δημοσιογράφων του BBC, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της διεύθυνσης του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού γίγαντα να περικόψει εκατό θέσεις εργασίας, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη ροή πολλών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Διαπραγματεύσεις

Για παράδειγμα, ούτε η κλασική πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του BBC 1, «Breakfast» μεταδόθηκε, ενώ οι γνωστοί παρουσιαστές του σόου «Live Breakfast», Νίκι Κάμπελ και Ρέιτσελ Μπέρντεν, αντικαταστάθηκαν από τον Ιάν Πέινι και την Τζούλια Μπράντμπερι. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Ενωση Βρετανών Συντακτών (NUJ), η απεργιακή κινητοποίηση υποστηρίζεται από το σύνολο των δημοσιογράφων. Από νωρίς το πρωί, δε, οι δημοσιογράφοι του BBC είχαν δημιουργήσει ομάδες περιφρούρησης της απεργίας έξω από τα κεντρικά κτίρια του σταθμού στο Λονδίνο και αλλού.

Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της NUJ και της διεύθυνσης του BBC συνεχίζονταν, με τις δύο πλευρές να αδυνατούν να βρουν κοινό έδαφος. «Η διεύθυνση του BBC προκάλεσε μια άνευ λόγου κρίση για εκατό θέσεις εργασίας», σχολίασε η γενική γραμματέας του NUJ, Μισέλ Στάνιστριτ. «Υπάρχουν πολλοί που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το BBC και ως εκ τούτου το ζήτημα θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί εδώ και καιρό», πρόσθεσε η ίδια.

Η κ. Στάνιστριτ ισχυρίστηκε ακόμα πως το NUJ έχει ήδη καταθέσει συμβιβαστικές προτάσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος και κατηγόρησε τη διεύθυνση του BBC ότι τις αγνόησε όλες. «Σε επίπεδο διοίκησης, βέβαια, όχι μόνο προστατεύονται οι θέσεις εργασίας, αλλά δημιουργούνται και νέες», τόνισε η γενική γραμματέας του NUJ. «Για μας είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι η διεύθυνση του BBC επιλέγει συνειδητά τη ρήξη με τους δημοσιογράφους από τη διευθέτηση της υπόθεσης», κατέληξε η κ. Στάνιστριτ.

«Μολονότι, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς το BBC World Service και το BBC Monitoring (υπηρεσία παρακολούθησης ξένων ραδιοφωνικών εκπομπών) κόπηκαν, καταφέραμε με μεταθέσεις να σώσουμε πολλές θέσεις εργασίας, ενώ προσφέραμε και εθελούσιες εξόδους», απάντησε εκπρόσωπος του σταθμού. «Δυστυχώς, όμως, παραμένουμε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να περικόψουμε 100 θέσεις εργασίας», κατέληξε η ίδια πηγή, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη προς τους τηλεθεατές και ακροατές του BBC για τις απρόσμενες αλλαγές των προγραμμάτων.

Επισημαίνεται, ότι οι δημοσιογράφοι στο BBC έχουν προκηρύξει ήδη νέα εικοσιτετράωρη απεργία για τις 29 Ιουλίου, μια ημέρα νωρίτερα από εκείνη των δημοσίων υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή