Διπλός κλοιός γύρω από τον όμιλο του Μέρντοχ

Διπλός κλοιός γύρω από τον όμιλο του Μέρντοχ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι λίγο σαν την πτώση μιας δικτατορίας, όταν όλοι ανακαλύπτουν ότι ήταν κατά του δικτάτορα». Η δήλωση του υπουργού Βιομηχανίας της Βρετανίας, Βινς Κέιμπλ, για την αυτοκρατορία Μέρντοχ ηχεί ως πένθιμη καμπάνα για τον Τζέιμς Μέρντοχ, τον 39χρονο γιο του μεγιστάνα, που σαν άλλος Γκαμάλ Μουμπάρακ ή σαν άλλος Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι ανατράφηκε με τη βεβαιότητα ότι μια μέρα θα κληρονομήσει ένα βασίλειο που τώρα καταρρέει.

Τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τις δραστηριότητες του οίκου Μέρντοχ στη Βρετανία είναι συγκλονιστικά και έχουν ήδη κουρελιάσει το πιο σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο της News International, την πλήρη εξαγορά του δικτύου BSkyB. Ομως, ενδέχεται να αποτελούν απλώς την πρόγευση των όσων έχουν να αντιμετωπίσουν οι Μέρντοχ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν αποδειχθεί ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο μέσα ενημέρωσης ιδιοκτησίας Μέρντοχ υπέκλεπταν τις συνομιλίες των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, σε αναζήτηση «καυτής είδησης», τότε τα προβλήματα του μεγιστάνα με τη Δικαιοσύνη θα μεταφερθούν στην έδρα της αυτοκρατορίας του.

Σε δύο ταμπλό

Ο Αυστραλός Ρούπερτ Μέρντοχ και ο γιος του έχουν πολιτογραφηθεί Αμερικανοί πολίτες και η έδρα των εταιρειών τους βρίσκεται στις ΗΠΑ. Το σημαντικότερο είναι ότι το 50% των κερδών τους προέρχεται από το πανίσχυρο Fox News, με τα 27 συνεργαζόμενα τοπικά δίκτυα, που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά το αμερικανικό τηλεοπτικό τοπίο. Το έχει αλλάξει προς το χειρότερο, θα ισχυρίζονταν πολλοί προοδευτικοί Αμερικανοί, που εδώ και χρόνια εξανίστανται με την κάλυψη των γεγονότων από το Fox News, την οποία χαρακτηρίζουν χαμηλού επιπέδου. Οπως όμως στη Βρετανία ο Μέρντοχ έπαιζε σε δύο ταμπλό, και στον κιτρινισμό της News of the World και στη σοβαρότητα των Times, έτσι και στις ΗΠΑ είναι ιδιοκτήτης όχι μόνο του Fox και της λαϊκής κυκλοφορίας New York Post αλλά και του «Ευαγγελίου» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, της Wall Street Journal. Το βαθύ πορτοφόλι του και το απαραίτητο λόμπινγκ αποδείχθηκαν ικανά να αλλάξουν τους κανόνες περί ιδιοκτησίας μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ, ώστε να γιγαντωθεί η αυτοκρατορία του.

Τώρα, πάνω απ’ όλα αυτά αιωρείται ένα μεγάλο ερώτημα, καθώς το FBI άρχισε τις πρώτες έρευνες για τις υποκλοπές στις ΗΠΑ, ενώ η Δικαιοσύνη ερευνά το κατά πόσον η News International παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία περί διαφθοράς ξένων αξιωματούχων. Οι βρετανικές εφημερίδες του Μέρντοχ δωροδοκούσαν δεκάδες αστυνομικούς, προκειμένου να βρίσκονται οι ρεπόρτερ και οι φωτογράφοι τους πρώτοι στους τόπους εγκλημάτων ή να έχουν εσωτερική πληροφόρηση για αστυνομικές έρευνες. Πιεζόμενη από τη Δικαιοσύνη, η News International δίνει τώρα στους ερευνητές τα ονόματα κάποιων από τους αστυνομικούς αυτούς. Επειδή όμως η εταιρεία έχει έδρα τον αμερικανικό φορολογικό παράδεισο του Ντελαγουέρ, η αμερικανική Δικαιοσύνη μπορεί να επικαλεστεί τη νομοθεσία περί διαφθοράς αξιωματούχων.

Κατάθεση στη Βουλή

Το πολιτικό κλίμα είναι όλο και πιο εχθρικό για τον άνθρωπο που είχε στο «τσεπάκι» του το πολιτικό σύστημα, με τον δημοκρατικό γερουσιαστή Ροκεφέλερ να δηλώνει ότι «έχουν σίγουρα διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και στις ΗΠΑ». Μπροστά σε όλ’ αυτά, ο Ρούπερτ Μέρντοχ κατέφυγε στη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή της αγοράς επιρροής. Προσέλαβε τη μεγαλύτερη εταιρεία δημοσίων σχέσεων στον κόσμο, την Edelman, επιχειρώντας να αντικρούσει τον καταιγισμό αρνητικών δημοσιευμάτων. Το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως χρειάζεται τέτοιου είδους βοήθεια είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Η συνέχεια αναμένεται καυτή, με την κατάθεση του 80χρονου Μέρντοχ, του γιου του Τζέιμς και της άρτι παραιτηθείσης διευθύντριας της News International, Ρεμπέκα Μπρουκς, στην αρμόδια επιτροπή της βρετανικής Βουλής την Τρίτη.

Ανοδος και πτώση της Ρ. Μπρουκς

Η κοκκινομάλλα Ρεμπέκα Μπρουκς, της οποίας η μετεωρική άνοδος από τη γραμματεία στη διεύθυνση της News International εθεωρείτο ιστορία επιχειρηματικής επιτυχίας, ενσαρκώνει την ανάρμοστη σχέση πολιτικής εξουσίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η Μπρουκς ήταν φίλη του πρωθυπουργού Κάμερον και δίαυλος για την επικοινωνία του με τον Τζέιμς Μέρντοχ. Η Μπρουκς ήταν τόσο ισχυρή, που το 2003 ερωτήθηκε από τη βρετανική Βουλή αν έχει δωροδοκήσει αστυνομικούς, απάντησε θετικά, ερωτήθηκε αν θα το ξανακάνει, απάντησε «εξαρτάται», και δεν συνέβη απολύτως τίποτα. Η πτώση της Μπρουκς, που παραδέχθηκε σε επιστολή της ότι είναι αδύνατο να διευθύνει την εταιρεία την ώρα που δίνει μεγάλες νομικές μάχες, ακολουθεί τη σύλληψη δύο άλλων κρίκων της αλυσίδας που συνέδεε την αυτοκρατορία Μέρντοχ με τη βρετανική εξουσία, του Νιλ Γουόλις, πρώην υποδιευθυντή της News of The World και συμβούλου επικοινωνίας της βρετανικής αστυνομία,ς και του Αντι Κόλσον, πρώην διευθυντή της εφημερίδας και επικεφαλής επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή