Κρουαζιερόπλοια τρόμου στον Βόλγα

Κρουαζιερόπλοια τρόμου στον Βόλγα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια καλοκαιρινή ειδυλλιακή εκδρομή κατέληξε σε τραγωδία για τους 208 επιβάτες του ποταμόπλοιου «Μπουλγκάρια», που βυθίστηκε την περασμένη Κυριακή στον ποταμό Βόλγα, ανατολικά της Μόσχας. Η κρουαζιέρα ισοδυναμεί με ονειρεμένες καλοκαιρινές διακοπές για πολλούς Ρώσους, αφού συνδυάζει πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης για τους ενηλίκους στο κατάστρωμα του πλοίου ή στις καμπίνες και εποικοδομητική απασχόληση για τα παιδιά, που περνούν το χρόνο τους παίζοντας μεταξύ τους και με το εξειδικευμένο προσωπικό του πλοίου. Το όνειρο όμως έγινε εφιάλτης μπροστά στα μάτια των έντρομων γονιών, όταν το πλοίο αναποδογύρισε στο νερό μετατρέποντας τον χώρο απασχόλησης των παιδιών τους σε μια υδάτινη φυλακή. «Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση, τίποτα», είπε ένας από τους επιζώντες. «Αφήσαμε πίσω τα παιδιά!» έκλαιγε ένας πατέρας από τις σωστικές λέμβους που απομακρύνονταν. Από τα 59 παιδιά, «ουσιαστικά κανένα δεν τα κατάφερε,» λέει μία μητέρα, και συνεχίζει: «Βγήκαμε από κάτω. Κρατούσα από το χέρι τη 10άχρονη κόρη μου. Την κρατούσα όσο πιο σφιχτά μπορούσα».

Η τραγωδία έφερε στο φως της δημοσιότητας την εγκληματική αμέλεια των Αρχών τόσο σε επίπεδο συντήρησης των κρουαζιερόπλοιων στη Ρωσία όσο και της διαχείρισης της συγκεκριμένης κρουαζιέρας. Τα πλοία ήταν απαρχαιωμένα,και το «Μπουλγκάρια» έγερνε προτού αποπλεύσει από το λιμάνι, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων. Πλημμελή μέτρα ασφαλείας και ανεπαρκής συντήρηση του ποταμόπλοιου είναι τα δύο βασικά αίτια του ναυαγίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Υπόνοιες για εγκληματική αμέλεια εντοπίζονται και στον τρόπο γραφειοκρατικής λειτουργίας του πλοίου, καθώς οι επιβάτες ήταν περισσότεροι από τις αρχικές αναφορές και από τα 59 παιδιά, τα 30 είχαν σημειωθεί να έχουν τα ίδια γενέθλια.

Το τραγικό περιστατικό αποκάλυψε μεγάλο αριθμό εξίσου ακατάλληλων κρουαζιερόπλοιων στη χώρα και για άλλη μία φορά προκάλεσε διαμαρτυρίες όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν -ή δεν λαμβάνουν- την πρέπουσα σημασία στη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή