Ο Στάινμπρουκ, η Μέρκελ και η Ελλάδα

Ο Στάινμπρουκ, η Μέρκελ και η Ελλάδα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «συντροφο-φάγος» αποκαλούν στη Γερμανία την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ επειδή έχει σαρώσει στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις όποιον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο βρεθεί στο διάβα της. Σε πρόσφατη συνέντευξή της επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία. Φαίνεται όμως πως αυτήν τη φορά η αναμέτρηση δεν θα είναι τόσο απλή υπόθεση. Ως επικρατέστερος αντίπαλός της το 2013 προβάλλει ο Πέερ Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών στην πρώτη της κυβέρνηση (2005-2009), στην οποία εκλήθη να συμπράξει με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SΡD).

Οταν το 2006 είχε έρθει για μια συνάντηση με τον τότε ομόλογό του, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο Στάινμπρουκ είχε αποφύγει σε συνέντευξή του στην «Κ» να αποκαλύψει τις προσωπικές φιλοδοξίες του. «Θα σας ενδιέφερε να είστε υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία ή δεν τρέφετε τέτοιου είδους φιλοδοξίες;», ήταν η ερώτησή μας. «Ο πρώτος που έχει δικαίωμα να αποφασίσει επ’ αυτού είναι ο ηγέτης του κόμματός μου», ήταν η λακωνική, πλην νομοταγής απάντησή του. Αυτές τις μέρες όμως, ο Στάινμπρουκ το τελευταίο που κάνει είναι να ενημερώνει τον ηγέτη του SPD, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, για τις κινήσεις του. Εμφανίζεται συστηματικά σε διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, τηλεοπτικές εκπομπές, υποδαυλίζοντας τον ενθουσιασμό που προκαλεί στη Γερμανία η προοπτική της υποψηφιότητάς του. Λατρεμένο παιδί των ΜΜΕ, κεντρώος, σοβαρός και μετρημένος, θα ήταν ο ιδανικός διεκδικητής της καγκελαρίας για το SPD. «Κάνει λαϊκισμό για καλλιεργημένους», του καταλόγισε πικρόχολα σχολιογράφος της Welt. Ο Γκάμπριελ δηλώνει εμμέσως την αγανάκτησή του γι’ αυτήν την υπερπροβολή του συντρόφου του, που θα μπορούσε να προκαλέσει εσωκομματικές τριβές, δύο ολόκληρα χρόνια πριν από τις εκλογές.

Δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν αναμετριόνταν μεταξύ τους, η Μέρκελ θα έχανε τις επόμενες εκλογές από τον Στάινμπρουκ με ποσοστό 48% έναντι 37%, ενώ μικρότερο προβάδισμα απέναντί της θα είχε ο έτερος πιθανός αντίπαλός της από το SPD, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. Ο Στάινμπρουκ θα είχε τη δυνατότητα να αλιεύσει δεξιές ψήφους και να διεμβολίσει το κεντροδεξιό ακροατήριο του κόμματος της Μέρκελ. Οι σοσιαλδημοκράτες στον αντίποδα ανησυχούν πως θα μπορούσε να αποξενώσει την εκλογική βάση των σοσιαλδημοκρατών, που ήδη αισθάνονται προδομένοι από τη διακυβέρνηση του προκατόχου της Μέρκελ, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στελέχη της αριστερής πτέρυγας του SPD έχουν ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις τους. Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται τον… αριστερό Στάινμπρουκ σε θέματα οικονομίας και πολιτικής ασφάλειας, αλλά σε θέματα κοινωνικής πολιτικής προτιμούν τη… συντηρητική Μέρκελ.

Ο Στάινμπρουκ ασκεί οξεία κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ κατηγορώντας την για βραδύτητα αντανακλαστικών και κωλυσιεργία. Αν πάντως κάποιοι στην Ελλάδα ελπίζουν ότι με την απομάκρυνση της Μέρκελ από το ταμείο, όλα θα είναι πιο ρόδινα, πλανώνται πλάνην οικτράν. Μπορεί ο Στάινμπρουκ να ζητεί σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, αλλά εκτιμά ότι δεν πρόκειται να ξαναβγούμε στις αγορές ούτε σε… έξι χρόνια.

Είχε δημιουργήσει, εξάλλου, σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση Παπανδρέου όταν στο τελευταίο του βιβλίο είχε αποκαλύψει ότι τον Ιανουάριο 2009 «με επισκέφθηκε ο σημερινός πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, και δεν είχε καμία ψευδαίσθηση ως προς την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα. Είχε πλήρη συνείδηση της τεράστιας πρόκλησης που σήμαινε μια ενδεχόμενη εκλογή του. Μόλις απάντησα τις ερωτήσεις του για τις προσπάθειες εξυγίανσης των οικονομικών στη Γερμανία στην περίοδο 2006-2008 και του εξέθεσα τις απόψεις μου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (ο Γιώργος Παπανδρέου) με αποχαιρέτησε με μια ειρωνική παρατήρηση, ότι δεν ήταν πλέον και τόσο σίγουρος ότι θα ήθελε να κερδίσει τις εκλογές», έγραψε στο βιβλίο του «Ενας απολογισμός», που εξαιτίας του σχετικού εδαφίου προκάλεσε μεγαλύτερο θόρυβο στην Ελλάδα από ό,τι στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή