ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Συσκευές φυγοκέντρισης νέας γενιάς εξήγγειλε το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ιράν ανακοίνωσε χθες την εγκατάσταση νέων, «ταχύτερων και καλύτερης ποιότητας» συσκευών φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, παρά τις περί του αντιθέτου παραινέσεις της Δύσης, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Γαλλίας, η οποία έσπευσε να καταδικάσει τη νέα πρόκληση της Τεχεράνης. Το Ιράν διαθέτει σήμερα περίπου 8.000 συσκευές φυγοκέντρισης πρώτης γενιάς για εμπλουτισμό ουρανίου στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ, στα κεντρικά της χώρας. Η ιρανική ηγεσία έχει ανακοινώσει επανειλημμένως ότι γίνονται εργασίες για την κατασκευή συσκευών φυγοκέντρισης νέας γενιάς, που θα μπορούν να εμπλουτίσουν ουράνιο με έως την 5πλάσια ή και 6πλάσια ταχύτητα.

ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Ρωσία προσέφερε χθες στη Γερμανία μακροχρόνιες συμφωνίες για το φυσικό αέριο και τις σπάνιες γαίες. Η κίνηση θεωρείται ότι έχει στόχο να αυξήσει την πίεση προς την Κίνα, η οποία ελέγχει σήμερα το 97% της παγκόσμιας αγοράς των ορυκτών σπανίων γαιών, προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία για την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου. Τα ορυκτά αυτά χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τη γερμανική βιομηχανία ηλεκτρονικών. «Φυσικά και είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε νέες σχέσεις με τους Γερμανούς φίλους μας, ακόμα και στον τομέα των σπάνιων γαιών», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο περιθώριο της χθεσινής του συνάντησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. «Αναμένουμε γερμανικές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα», εξήγησε ο ίδιος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ

Πυρ σε κηδεία στη Συρία

ΒΗΡΥΤΟΣ. Ανδρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος Ασαντ φέρονται να άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους σε κηδεία στην πόλη Χομς. Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, περισσότεροι από δέκα άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Το περιστατικό συνέβη έξω από το τέμενος του Χαλέντ Μπιν αλ Ουαλίντ, όπου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για τις κηδείες δέκα συμπολιτών τους οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στις προχθεσινές ταραχές. Σύμφωνα, μάλιστα, με ακτιβιστές από τη Χομς, στους νεκρούς συγκαταλέγεται και η μητέρα ενός εκ των θυμάτων των προχθεσινών επεισοδίων. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί στη Χομς από το περασμένο Σάββατο.

ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ 88% ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ετοιμο το Λονδίνο για Ολυμπιάδα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σχεδόν έτοιμο είναι το Λονδίνο για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Σύμφωνα με την Αρχή Ολυμπιακών Εργων, το 88% του προγράμματος ανοικοδομήσεως εγκαταστάσεων έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα με κόστος χαμηλότερο από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί. Ο υπουργός Αθλητισμού Χιου Ρόμπερτσον δήλωσε για πρώτη φορά ότι διατηρεί την πεποίθηση ότι τα έργα θα κοστίσουν λιγότερο από τα 9,3 δισεκατομμύρια στερλίνες που είχαν προβλεφθεί. Σήμερα υπολογίζεται ότι το τελικό κόστος ανοικοδόμησης των νέων ολυμπιακών εγκαταστάσεων δεν θα ξεπεράσει τα 7,26 δισεκατομμύρια στερλίνες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΡ. ΜΠΑΝΟΝ

Ερωτήσεις στην κόρη Στρος – Καν

ΠΑΡΙΣΙ. Η κόρη του Ντομινίκ Στρος – Καν, Καμίλ, απάντησε χθες σε ερωτήσεις Γάλλων αστυνομικών σχετικά με την υπόθεση απόπειρας βιασμού της Γαλλίδας συγγραφέως Τριστάν Μπανόν από τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ. Η Μπανόν -φίλη της Καμίλ- κατέθεσε μήνυση κατά του Στρος – Καν, στην οποία υποστηρίζει ότι ο τραπεζίτης προσπάθησε να τη βιάσει το 2003 σε διαμέρισμα στο Παρίσι, όπου τον επισκέφθηκε για να του πάρει συνέντευξη. Ο Στρος – Καν αρνείται τα πάντα και κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά της Μπανόν.

ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΟ 2015 ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Απομάκρυνση των καυσίμων

ΤΟΚΙΟ. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει να απομακρύνει τα πυρηνικά καύσιμα από τις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου, στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, το αργότερο έως το 2015. Ανέφερε επίσης ότι θα εξετάσει ώς τον Ιανουάριο το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής περίπου 80.000 κατοίκων σε περιοχές γύρω από το εργοστάσιο, που είχαν απομακρυνθεί όταν ξέσπασε η κρίση. Η Tokyo Electric Power (TEPCO), η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο, είχε καταρτίσει, τον Απρίλιο, χρονοδιάγραμμα δύο φάσεων και είχε θέσει στόχο να τεθούν οι αντιδραστήρες σε κατάσταση «ψυχρής διακοπής» της λειτουργίας, ώστε να μην εξατμίζεται το νερό που χρησιμοποιείται για να ψύχεται.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΓΟΥΙΝΕΑ

Απόπειρα φόνου του Αλφα Κοντέ

ΚΟΝΑΚΡΙ. Απόπειρα δολοφονίας του προέδρου σημειώθηκε χθες στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής, όταν ένοπλοι άνοιξαν δύο φορές πυρ εναντίον της κατοικίας του, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων. Η μάχη στην κουζίνα της κατοικίας φέρεται ότι διήρκεσε δύο ώρες, ενώ εν συνεχεία υπήρξαν και άλλοι πυροβολισμοί. Αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι συνελήφθη πρώην αξιωματικός, τον οποίο ο πρόεδρος Αλφα Κοντέ είχε αποστρατεύσει όταν ήρθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2010. Η φτωχή Γουινέα, η μεγαλύτερη εξαγωγός βωξίτη στον κόσμο, είναι η χώρα καταγωγής της καμαριέρας Ναφισατού Ντιαλό, που κατηγορεί τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος – Καν για βιασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή