Διακυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες από το νοσοκομείο

Διακυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες από το νοσοκομείο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σύνταγμα της Βενεζουέλας εγγυάται την πρόσβαση των πολιτών στην «άμεση, ακριβή και αμερόληπτη πληροφορία». Καθώς, ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες, αναχωρούσε εκ νέου για την Κούβα, όπου θα υποβληθεί σε θεραπεία κατά του καρκίνου, τόσο οι οπαδοί του, όσο και οι ορκισμένοι εχθροί του, παραμένουν στο σκοτάδι όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, ο κ. Τσάβες υπεβλήθη σε έκτακτη χειρουργική επέμβαση στις αρχές του περασμένου μήνα για την αφαίρεση αποστήματος στην πύελο κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Κούβα. Στις 30 Ιουνίου, ο κ. Τσάβες παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι υπεβλήθη και σε δεύτερη επέμβαση για την αφαίρεση κακοήθους όγκου.

Πριν, ακόμα, η χώρα συνέλθει από το ισχυρό σοκ, ο κ. Τσάβες επέστρεψε στο Καράκας στις 4 Ιουλίου. Εκτοτε, σε μια σειρά εμφανίσεών του ενώπιον των ΜΜΕ, άρχισε να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Εντούτοις, ουδέποτε παρουσίασε κάποιο επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν, ούτε αποκάλυψε το ακριβές σημείο όπου βρέθηκε ο καρκινικός όγκος.

Η μυστικότητα, λοιπόν, φαίνεται να αποτελεί μείζον ζήτημα για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας εξού και μετέβη εκ νέου στην Κούβα και όχι στην εξειδικευμένη κλινική του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Ο κ. Τσάβες επιμένει ότι δεν έχει γίνει μετάσταση, πλην όμως, παραδέχεται ότι θα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Αιτήθηκε από το Κοινοβούλιο άδεια απουσίας από τη χώρα για περισσότερες από πέντε μέρες, αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα επιστρέψει. Επιπλέον, για πρώτη φορά, παραχώρησε κάποιες εξουσίες στον αντιπρόεδρο, Ελίας Ζαούα, και τον υπουργό Οικονομικών, Χόρχε Τζιορντάνι.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η επ’ αόριστον απουσία ενός προέδρου στο εξωτερικό θα ήταν λόγος σοβαρής ανησυχίας. Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κούβα, δημιούργησε μια ειδική ηλεκτρονική υπογραφή που θα προβάλλεται πάνω από το ζωντανό πρόγραμμα της τηλεόρασης για το διάστημα της απουσίας του. Θα χρειαστεί, όμως, να κάνει πολλά ακόμα προκειμένου να πείσει πως είναι σε θέση να διαχειριστεί τα ζητήματα ενός κράτους από το δωμάτιο ενός νοσοκομείου στην Κούβα. Η σταθερότητα της Βενεζουέλας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της υγείας του προέδρου της. Η μυστικοπάθεια δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση, άρα η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να ελπίζει σε μια γρήγορη και πασιφανή βελτίωση της υγείας του κ. Τσάβες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή