Υποκλοπές και από άλλους, πλην Μέρντοχ;

Υποκλοπές και από άλλους, πλην Μέρντοχ;

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αποδείξεις ότι ο πρώην διευθυντής της News of the World και πρώην υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, Αντι Κούλσον, είχε πλήρη γνώση του γεγονότος ότι η εφημερίδα του δωροδοκούσε αστυνομικούς διαθέτει η Σκότλαντ Γιάρντ, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς. Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι παράνομες παρακολουθήσεις ήταν κοινή πρακτική στα βρετανικά ταμπλόιντ και όχι μόνο στις εφημερίδες ιδιοκτησίας Μέρντοχ.

Στη δικαστική του προσφυγή, ο ηθοποιός Χιου Γκραντ ανέφερε ότι παρακολουθούνταν από τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Γκλεν Μουλκέρ «για λογαριασμό της News of the World και άλλων εφημερίδων». Προχθές ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον είχε δηλώσει στη Βουλή πως θα ήταν αφελές να θεωρηθεί ότι οι υποκλοπές γίνονταν μόνο από μία εφημερίδα. Πάντως η βουλευτής των συντηρητικών, Λουιζ Μενς, που την Τρίτη είχε δηλώσει ότι ο πρώην διευθυντής της «Ντέιλι Μίρορ», Πιρς Μόργκαν, στα απομνημονεύματά του παραδέχθηκε ότι η εφημερίδα του πραγματοποιούσε υποκλοπές, ανασκεύασε μετά από προσεκτικότερη ανάγνωση των απομνημονευμάτων.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο ηθοποιός Τζουντ Λο έχει υποβάλει μήνυση για υποκλοπές συνομιλιών κατά της εφημερίδας The Sun.

Η Sun είναι ιδιοκτησίας Μέρντοχ, αλλά και η αντίπαλη The People, ιδιοκτησίας του ομίλου Mirror, κατηγορείται για συστηματικές υποκλοπές. Οπως γράφουν οι New York Times, πέντε δημοσιογράφοι που εργάζονταν στην The People ανέφεραν ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ώς τις αρχές του 2000 έγιναν μάρτυρες συστηματικών υποκλοπών στα γραφεία της εφημερίδας. Επίσης, πρώην δημοσιογράφος της Sunday Mirror δήλωσε ότι η δική του εφημερίδα έκανε εκτεταμένη χρήση ιδιωτικών ντετέκτιβ για τη συλλογή πληροφοριών. Ο όμιλος Trinity Mirror προειδοποίησε με επιστολή τους Βρετανούς βουλευτές να αποφεύγουν τα «λανθασμένα και ανακριβή» σχόλια.

Μια παραδοχή εκτεταμένης χρήσης υποκλοπών έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό με τη βοήθεια… υποκλοπής. Ο ηθοποιός Χιου Γκραντ, που διάβαζε κάθε λεπτομέρεια της τρίχρονης σχέσης του με την Τζεμίμα Χαν στις σελίδες των ταμπλόιντ, επισκέφθηκε την παμπ του πρώην διευθυντή της News of The World, Πολ Μακ Μούλαν. Ο Μακ Μούλαν είπε ότι «δεν ήταν μόνο η News of the World, ήταν όλα τα ταμπλόιντ», εν αγνοία του ότι ο Γκραντ τον ηχογραφούσε και κατέθεσε εν συνεχεία το ηχογραφημένο απόσπασμα στο δικαστήριο.

Δωροδοκίες

Ενώ όμως υποκλοπές μπορεί να διέπρατταν πολλά βρετανικά ταμπλόιντ, στοιχεία περί εκτεταμένης διαφθοράς αστυνομικών υπαλλήλων έχουν προκύψει μόνο για τη News of the World. Δωροδοκίες αστυνομικών γίνονταν και την περίοδο που ήταν διευθυντής ο Αντι Κούλσον. Ως τώρα, ο πρωθυπουργός Κάμερον αποσυνδέει τον πρώην συνεργάτη του από τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι ο Κούλσον δεν είχε γνώση των πληρωμών.

Ομως, οι διαρροές από την αστυνομία δείχνουν ότι υπάρχουν e-mails με τα οποία ο Κούλσον συνεννοείται για την καταβολή συγκεκριμένου «τετραψήφιου» ποσού. Το ποσό αυτό βρέθηκε ότι όντως μεταβιβάστηκε σε αστυνομικό την ίδια περίοδο. Το αντικείμενο της συναλλαγής ήταν ένα εμπιστευτικό αρχείο που περιείχε πληροφορίες για τις κινήσεις και τους αριθμούς τηλεφώνων των μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε στη Βουλή ότι αν αποδειχθεί ότι ο Κούλσον του είπε ψέματα σχετικά με τα όσα γνώριζε για τις παράνομες δραστηριότητες της εφημερίδας, θα ζητήσει «βαθύτατα συγγνώμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή