Ηγετικό στέλεχος των Λίβυων ανταρτών στην Ισπανία

Ηγετικό στέλεχος των Λίβυων ανταρτών στην Ισπανία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. «Το πιο σημαντικό είναι ο Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία», δήλωσε χθες ο υπ’ αριθμόν δύο των αντικαθεστωτικών της Λιβύης, ο οποίος συναντήθηκε με την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ, στο πλαίσιο των επαφών του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου με τη διεθνή κοινότητα. «Αυτός που θα αποφασίσει στο τέλος θα είναι ο λιβυκός λαός», πρόσθεσε ο Μαχμούτ Τζιμπρίλ και σ’ αυτό φαίνεται να συμφωνούν οι ξένοι συνομιλητές του, όχι όμως και ο ίδιος ο Καντάφι, καθώς, όπως δήλωσε ο υπουργός του των Εξωτερικών, δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από την εξουσία.

Σύλληψη στρατηγού

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών και επαναστατικών δυνάμεων. Οι επαναστάτες της Μισράτα ανακοίνωσαν χθες ότι συνέλαβαν τον επικεφαλής των κυβερνητικών επιχειρήσεων, στη Ζλίταν, κατά την πρώτη μέρα της επίθεσής τους εναντίον της πόλης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, που επικαλείται αξιωματούχους της αντιπολίτευσης, ο στρατηγός Αμπντούλ Ναμπίχ Ζαγίντ συνελήφθη, αργά την Τετάρτη, όταν οι δυνάμεις των εξεγερμένων κατέλαβαν το στρατηγείο του, σ’ ένα μικρό χωριό, έξω από την πόλη. Ο αιχμάλωτος στρατηγός ανακρίνεται από τους εξεγερμένους. Παράλληλα, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Ζλίταν, που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο ανατολικά της πρωτεύουσας, είπε ότι ακόμη μάχονται για να αντικρούσουν μια σφοδρή αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η αεροπορική συνδρομή του ΝΑΤΟ έχει επιτρέψει στους εξεγερμένους να κερδίσουν έδαφος έναντι των κυβερνητικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να είναι πάντα σε θέση να το διατηρήσουν.

Οι αντάρτες ελέγχουν την ανατολική Λιβύη και θυλάκους στα δυτικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει κάποιο αποφασιστικό βήμα προς την πρωτεύουσα, Τρίπολη. Σφοδρές συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν -την Τετάρτη- κοντά στην ανατολική πόλη της Μπρέγκα – σημαντικό κέντρο πετρελαίου, που έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια, κατά τη διάρκεια της 5μηνης διένεξης.

Πάντως, σε μια κίνηση ενδεικτική των πιέσεων που δέχονται και τα κυβερνητικά στρατεύματα, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης κάλεσε χθες όσους επιθυμούν να ενταχθούν στις τάξεις του στρατού, που έχει ελλείψεις σε όλες τις μονάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία είχε ανακοινώσει ότι σε επαφές της με Λίβυους απεσταλμένους ενημερώθηκε ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι ήταν έτοιμος να φύγει. Ερωτηθείς σχετικά χθες, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μαχμούτ Τζιμπρίλ, σε συνέντευξή του με την κ. Χιμένεθ είπε ότι αυτό είναι το σημαντικό, αλλά για την τύχη του Καντάφι θα αποφασίσει ο λιβυκός λαός.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντελάτι Ομπέιντι, τόνισε -την Τετάρτη- ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του Καντάφι από την εξουσία. «Η αποχώρηση του Καντάφι δεν συζητείται», είπε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα. Κι ενώ η Ρωσία επιχειρεί να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της κρίσης, στη Λιβύη, το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες ότι υποστηρίζει το αφρικανικό σχέδιο με τον ίδιο στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή