ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΙΤΗΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

Νέες διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ

ΚΑΪΡΟ. Παρά τις διαβεβαιώσεις της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου ότι θα επισπεύσει την προώθηση των μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ότι θα βάλει τέλος στον στρατιωτικό νόμο, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ απαιτώντας μεταρρυθμίσεις. «Μας υποσχέθηκαν ουσιαστικές αλλαγές και πάλι όμως σχημάτισαν μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν μέλη του προηγούμενου καθεστώτος», υποστήριξε ο εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης, Σεΐχ Μαζάρ Σαχίν. Ο τελευταίος υπογράμμισε ότι ο λαός δεν πείθεται με υποσχέσεις όπως αυτές που έδωσε προχθές, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της χώρας, Εσάμ Σαράφ. «Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των πολιτικών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς, κοινωνική δικαιοσύνη και να σταματήσουν, επιτέλους, οι δίκες πολιτών σε στρατοδικεία», τόνισε ο κ. Σαχίν.

ΔΕΝ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Ανυποχώρητος ο Καντάφι

ΤΡΙΠΟΛΗ. Ο συνταγματάρχης Καντάφι ξεκαθάρισε χθες ότι δεν προτίθεται να συνδιαλλαγεί με τους αντάρτες, οι οποίοι ελέγχουν πλέον τη μισή, σχεδόν, Λιβύη. «Δεν θα μιλήσω με κανέναν απ’ αυτούς μέχρι την ημέρα της κρίσης», τόνισε ο Λίβυος ηγέτης σε μαγνητοφωνημένο μήνυμα προς το πλήθος των φανατικών του υποστηρικτών που είχαν συγκεντρωθεί στη γενέτειρά του, Σύρτη. Την ίδια στιγμή, πάντως, Ευρωπαίος διπλωμάτης υποστήριζε, υπό τον όρο της ανωνυμίας του, ότι στο σχέδιο του ΟΗΕ για τη μετάβαση της εξουσίας στη Λιβύη, ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι γιοι του δεν θα διαδραματίσουν κανένα ρόλο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ΟΗΕ θα προτείνει την ίδρυση μιας μεταβατικής αρχής, η οποία θα διορίσει έναν πρόεδρο, ενώ θα ελέγχει τις ένοπλες δυνάμεις και θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΟΝ ΠΑΝΕΤΑ

«Ναι» σε στρατιώτες ομοφυλόφιλους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, φέρεται να έχει αποφασίσει να βάλει οριστικά τέλος στην απαγόρευση της συμμετοχής στο στράτευμα δεδηλωμένων ομοφυλόφιλων. Σύμφωνα δε με πηγές προσκείμενες στο αμερικανικό Πεντάγωνο, ο κ. Πανέτα θα ανακοίνωνε την απόφασή του αργά χθες το βράδυ. Ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να υπογράψει άμεσα το σχετικό διάταγμα, ενώ η απαγόρευση θα αρθεί τριάντα ημέρες αργότερα, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι πρώτοι ανοιχτά ομοφυλόφιλοι άνδρες θα ενταχθούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο.

ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ Σ. ΑΡΑΒΙΑ

Αντιτρομοκρατική νομοθεσία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξε χθες ότι η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας απειλεί να καταπνίξει τις ειρηνικές φωνές που αντιτίθενται με την πολιτική του μουσουλμανικού βασιλείου. Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει αντίγραφο του προσχεδίου της νέας νομοθεσίας που προωθεί ο βασιλιάς Αμπντουλάχ, σημειώνει ότι ο νόμος περί τρομοκρατικών εγκλημάτων και χρηματοδότησης τρομοκρατών επιτρέπει την «επ’ αόριστον κράτηση υπόπτων δίχως δίκη».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 20 ΝΕΚΡΟΙ

Φονικός καύσωνας πλήττει τις ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Καύσωνας – φονιάς πλήττει τις κεντρικές και ανατολικές πολιτείες της Αμερικής, όπου περισσότεροι από 20 άνθρωποι είχαν έως χθες χάσει τη ζωή τους. Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου και σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε τους 40 σε 17 πολιτείες, από το Τέξας μέχρι το Μίσιγκαν. Σε περιοχή της Αϊόβα, μάλιστα, το θερμόμετρο άγγιζε τους 51 βαθμούς, ενώ οι μετεωρολόγοι στην πόλη της Οκλαχόμα υποστηρίζουν ότι η θερμοκρασία διατηρείται σε επίπεδα άνω των 38 βαθμών για 27 συνεχόμενες μέρες. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, από την πλευρά της, προειδοποίησε ότι οι θερμοκρασίες, αλλά και η υγρασία, θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη εβδομάδα.

ΑΠΟ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

Εμπόδια στη βοήθεια

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Σύγχυση επικρατεί ως προς το αν οι ισλαμιστές αντάρτες Αλ Σαμπάμπ επιτρέπουν ή όχι την είσοδο ανθρωπιστικών οργανώσεων στο κομμάτι της Σομαλίας το οποίο ελέγχουν, ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας. Εκπρόσωπος των ανταρτών απέρριψε ως «πολιτικά υποκινούμενο» τον χαρακτηρισμό «λιμός», τον οποίο υιοθέτησε επισήμως την Τετάρτη ο ΟΗΕ και δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν «κρυφή ατζέντα», αλλά αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι η αποστολή επισιτιστικής βοήθειας θα προχωρήσει κανονικά. Περίπου 10 εκατ. άνθρωποι απειλούνται από λιμό, λόγω πρωτοφανούς ξηρασίας

στο λεγόμενο «τρίγωνο του θανάτου», που περιλαμβάνει περιοχές της Σομαλίας, της Κένυας και της Αιθιοπίας.

ΝΕΚΡΟΙ 18 ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Διαμαρτυρίες στο Μαλάουι

ΜΠΛΑΝΤΑΪΡ, Μαλάουι. Τα 18 έφθασαν τα θύματα από τις σφαίρες των δυνάμεων καταστολής, στην πάμπτωχη νοτιοαφρικανική χώρα Μαλάουι, στη διάρκεια διήμερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Οι διαδηλώσεις εκφράζουν τη δυσαρέσκεια απέναντι στον 77χρονο πρόεδρο Μπίγκου Μουθαρίκα, ο οποίος επανεξελέγη το 2009 για δεύτερη θητεία. Τον τελευταίο καιρό, Δυτικοί δωρητές σταματούν τις χρηματοδοτήσεις προς το Μαλάουι, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Βρετανία,

η οποία απέδωσε την απόφαση στην οικονομική κακοδιαχείριση και στις κινήσεις του Μουθαρίκα για τον περιορισμό των μέσων ενημέρωσης, των μηνύσεων και των διαδηλώσεων.

ΑΙΤΙΑ Η ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σε κίνδυνο η υγεία Βρετανών εφήβων

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε κίνδυνο βρισκεται η υγεία των εφήβων, προειδοποιούν Βρετανοί ιατροί, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων κυβερνητικής έρευνας, η οποία υποδεικνύει ότι τα παιδιά τρώνε υπερβολικά πολλά κεκορεσμένα λίπη και πολύ λίγα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο. Ιδιαίτερα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά είναι η διατροφή των κοριτσιών ηλικίας 11 έως 19 ετών. Αντιθέτως, είναι αισιόδοξο ότι τα μικρότερα παιδιά (ηλικίας από

4 έως 10 ετών) τρέφονται καλύτερα, αποφεύγουν τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τις σοκολάτες και προτιμούν τα πλούσια σε φυσικές ίνες δημητριακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή