Ποιος είναι ο 32χρονος που συνελήφθη

Ποιος είναι ο 32χρονος που συνελήφθη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διώξεις για τη διπλή επίθεση που αιματοκύλησε το απόγευμα της Παρασκευής το Οσλο ασκήθηκαν εναντίον του Νορβηγού Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, 32 ετών. Αν και τα στοιχεία που δίνονται επισήμως στη δημοσιότητα για το πρόσωπό του είναι ελάχιστα, έγινε γνωστό ότι ο Μπρέιβικ εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές θέσεις, μίσος για τους μουσουλμάνους, ενώ πιθανολογείται ότι διατηρούσε σχέσεις με ακροδεξιούς κύκλους. Μέχρι χθες το απόγευμα, ωστόσο, δεν είχε καταστεί σαφές ποιο ήταν το κίνητρο της αποτρόπαιης πράξης του.

Ο Μπρέιβικ διατηρούσε λογαριασμούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, αλλά φαίνεται ότι αυτά τα «προφίλ» δημιουργήθηκαν πριν από μερικές ημέρες. Στη σελίδα του στο Facebook -άγνωστο επί του παρόντος εάν είναι ο ίδιος ο πραγματικός κάτοχός της- αυτοπροσδιορίζεται ως χριστιανός με συντηρητικές απόψεις. Στην ενότητα για τα ενδιαφέροντά του ανέφερε το μπόντι μπίλντινγκ, αγαπούσε το κυνήγι και τα βιντεοπαιχνίδια World of Warcraft και Modern warfare 2. Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης στο νησί Ουτόγια ανέφεραν ότι ο δράστης -που φορούσε στολή αστυνομικού- ήταν ψηλός και ξανθός, περιγραφή που αντιστοιχεί στη φωτογραφία ενός ξανθού άνδρα με γαλανά μάτια την οποία είχε ανεβάσει στο Facebook. H σελίδα στο Facebook -αξίζει να σημειωθεί- δεν είναι πλέον προσβάσιμη.

Η νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang, επικαλούμενη δηλώσεις κάποιου φίλου του, αναφέρει ότι ο Μπρέιβικ στράφηκε προς την ακροδεξιά μετά τα είκοσί του χρόνια και ότι σε διάφορες διαδικτυακές συζητήσεις εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις.

Αν και κανένα από τα στοιχεία που αναφέρονται στον Τύπο δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ο Μπρέιβικ φέρεται ότι φοίτησε στην Εμπορική Σχολή του Οσλο και λίγο αργότερα σύστησε την εταιρεία Breivik Geofarm, η οποία σύμφωνα με τα νορβηγικά ΜΜΕ ασχολούνταν με αγροτικές καλλιέργειες. Το τηλεοπτικό κανάλι TV2 αναφέρει ότι λόγω της εργασίας του είχε πρόσβαση σε μεγάλες πόσοτητες λιπασμάτων με τη βοήθεια των οποίων θα μπορούσε να κατασκευάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ο λογαριασμός του στο Twitter έχει μόνο μία ανάρτηση, τη φράση του φιλοσόφου Τζον Στιούαρτ Μιλ «Ενας άνθρωπος με πίστη είναι εξίσου δυνατός με εκατό χιλιάδες που έχουν μόνο συμφέροντα».

Τόσο η σελίδα του στο Facebook όσο και η μοναδική ανάρτηση στο Twitter χρονολογούνται από τις 17 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή