Ελπιδοφόρες έρευνες για την πρόληψη του έιτζ

Ελπιδοφόρες έρευνες για την πρόληψη του έιτζ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χημειοπροφύλαξη, δηλαδή η προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα για την πρόληψη της διάδοσης του ιού του έιτζ, σύμφωνα με δύο έρευνες που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη διάσκεψη για το έιτζ στη Ρώμη.

Περίπου 5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού του έιτζ ημερησίως και οι στρατηγικές πρόληψης της ασθένειας υπολείπονται των πολλαπλών μεθόδων θεραπείας που έχουν ανακαλυφθεί.

Τώρα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων, σε χαμηλές δόσεις, σε υγιείς πληθυσμούς εμποδίζουν τη διάδοση του ΗΙV σε ποσοστό 63% ώς 68%, όπως αναφέρει το περιοδικό Νew Scientist.

Δεύτερη έρευνα χορήγησε αντιρετροϊκά φάρμακα αμέσως μετά τη διάγνωση της ασθένειας, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι χορηγούνται συνήθως. Δι’ αυτής της μεθόδου αποτράπηκε η μετάδοση του έιτζ σε ποσοστό 96%.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά ώστε οι δύο έρευνες σταμάτησαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, προκειμένου να δοθούν τα φάρμακα και σε όσους λάμβαναν placebo.

Ομως, από το πείραμα ώς τη γενική εφαρμογή υπάρχουν διάφορα εμπόδια. Το πρώτο είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα φάρμακα, αν χορηγούνται συστηματικά στον γενικό πληθυσμό. Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη στιγμή, μόλις 5 από τα 14 εκατ. οροθετικών έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμακα. Διεξάγεται τιτάνιος αγώνας για να φθάσει η φαρμακευτική αγωγή στο σύνολο των πασχόντων, πόσω μάλλον να δοθεί στο σύνολο του πληθυσμού. Πρόσφατα δόθηκε η άδεια για παραγωγή φθηνών αντιγράφων τριών νέων αντιρετροϊκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή